ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο απειλητική είναι για την ανθρωπότητα η νέα μετάλλαξη Μ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊού, την ώρα που οι μεταλλάξεις επικρατούν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Μάλιστα, πρόσφατα ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη Μ, μετάλλαξη ενδιαφέροντος (variant of interest).

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί αρκετές μεταλλάξεις εξαντλώντας τα μισά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Μόλις τέσσερα έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ΠΟΥ χαρακτηρίζοντας τα ως στελέχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (variants of concern) για τον κορονοϊό.

Πρόσφατα ένα νέο στέλεχος προστέθηκε στη λίστα των στελεχών ενδιαφέροντος (variant of interest) το στέλεχος: M.
Παρόλο που οι πληροφορίες και τα δεδομένα για αυτό το στέλεχος, είναι περιορισμένα, ερωτήθηκαν δύο ειδικοί ιολόγοι αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους.

Σε πρόσφατο άρθρο στο WebMD αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης Μ. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι ειδικοί ήταν ο Jesse Erasmus, PhD, επίκουρος καθηγητής στο University of Washington School of Medicine στο Seattle και ο Pedro Piedra, MD, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, στο Houston των ΗΠΑ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ