ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι σε κάθε ηλικία και πως συνέβαλαν στην επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα

Με τον χειμώνα προ των πυλών και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας, αποδεικνύεται ότι “η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη”, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη εμφάνιση του με αφορμή την παρουσίαση ελληνικής μελέτης για τα εμβόλια.

Η μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει θορυβήσει κυβέρνηση, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες, καθώς ο ιός έχει αρχίσει να δείχνει “τα δόντια του”, με αυξημένο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων που ξεπερνούν τις τρεις τελευταίες ημέρες, τις 3.200 με 3.700 νέες διαγνώσεις.

“Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας”, ήταν το ηχηρό μήνυμα του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο Καθηγητής Τσιόδρας που κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, με το αστείρευτο ενδιαφέρον και την ευαισθησία του για τον Άνθρωπο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ελληνικού λαού, άφησε για λίγο στην άκρη το έργο της συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης των περιοχών -έργο που εκτελεί αθόρυβα όλους αυτούς τους μήνες- για έναν πολύ σημαντικό λόγο:

Για να πείσει “ως εκπρόσωπος της επιστήμης”, όπως είπε, και με ακλόνητα στοιχεία, όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες για τη συντριπτικά μεγάλη προστασία που θα έχουν από τον κορονοϊό, εάν τολμήσουν να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού.

Οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα, σε ποσοστά, ανά ηλικιακή ομάδα

Παρακινούμενος από τα αυξημένα ποσοστά των ανθρώπων που δεν έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί στην εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας μας για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της μάστιγας της πανδημίας, που ταλαιπωρεί τον πλανήτη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέλαβε να τους πείσει. Όμως, είναι πολλοί και μάλλον αμετακίνητοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) για την Ελλάδα, οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικιακή ομάδα, κατανέμονται ως εξής:

Στις ηλικίες 10 με 14 ετών ανεμβολίαστο είναι το 88% αυτής της ηλικιακής ομάδας, ποσοστό που μοιάζει σχεδόν φυσιολογικό, αν και σε άλλες χώρες υπάρχουν και στα παιδιά αυξημένα ποσοστά στους εμβολιασμούς.

Στους εφήβους 15 με 17 ετών, ωστόσο, το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει το 67%. Στους νεαρούς ενήλικες από 18 έως 24 ετών το 43%, ενώ στις πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, δηλαδή στην ομάδα 25 έως 49 ετών ανεμβολίαστοι παραμένουν σχεδόν 4 στους 10 πολίτες (ποσοστό 35%).

Στις ηλικίες άνω των 50 ετών, που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, διασωλήνωσης και θανάτου, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων κυμαίνονται ως εξής, ανάλογα την ηλικιακή ομάδα:

  • 50 – 59 ετών: ανεμβολίαστο το 26%
  • 60 – 69 ετών: ανεμβολίαστο το 20%
  • 70 – 79 ετών: ανεμβολίαστο το 17%
  • 80+ ετών: ανεμβολίαστο το 26%

Από την ομάδα των υγειονομικών ανεμβολίαστο και σε αναστολή εργασίας -παρά το μέτρο της υποχρεωτικότητας- παραμένει το 11% των εργαζομένων, ενώ στις Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στο 15%.

Στους ηλικιωμένους, έκανε ειδική μνεία ο Καθηγητής. Κι αυτό καθώς, η ελληνική μελέτη που παρουσίασε απέδειξε με τη χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, πως θα είχαμε αποφύγει μέχρι σήμερα 1.200 θανάτους, εάν είχαμε εμβολιασμό στο 95% του πληθυσμού στους ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω.

Αντίθετα, στην ομάδα αυτή, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί σήμερα είναι στο 76%, ενώ οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση, είναι στο 78%.

«Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους, οι οποίοι εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα στοιχεία, ανά είδος εμβολίου.

Τσιόδρας: Αποτελεσματικά τα εμβόλια σε συντριπτικά ποσοστά και παρά τον ιό Δέλτα

Καταρρίπτοντας τον πιο συνηθισμένο «μύθο» που καλλιεργείται από όσους αντιτίθενται στα εμβόλια, ο Καθηγητής Τσιόδρας τόνισε πως δεν ισχύει η διαπίστωση ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, επειδή νοσούν και οι εμβολιασμένοι: «Δεν θα πρέπει να γίνονται παρερμηνείες σχετικά με το αν νοσούν και οι εμβολιασμένοι», είπε, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης:

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα της νόσου και σε εμβολιασμένους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. Και οδηγεί δυστυχώς αρκετούς συμπολίτες μας στη λανθασμένη αντίληψη πως τα εμβόλια δεν «δουλεύουν» και δεν προστατεύουν, οδηγώντας σε μία άρνηση να εμβολιαστούν».

Οι λόγοι της σθεναρής αντίστασης ενός τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών στον εμβολιασμό, ενδεχομένως θα αναζητηθούν και θα απαντηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Στο σήμερα, όμως, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και προοικονομούν τη σοβαρή πιθανότητα να βιώσουμε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, παρά τα πολύ αποτελεσματικά όπλα, δηλαδή τα εμβόλια, που έχουμε στα χέρια μας:

“Ενόψει της χειμερινής περιόδου, μιας περιόδου στην οποία αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία τόσο του ιού όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη Δημόσια Υγεία της πατρίδας μας είναι νομίζω προφανής”, υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

iatropediaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ