12vima ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πότε θα εμβολιαστεί ο Έλληνας και πώς… θα πειστεί! Γιατροί, πολιτικοί και διάσημοι στο «κόλπο»

Ο κορονοϊός «επελαύνει» αλλά η επιστημονική κοινότητα «τρέχει» για να τον «ξεριζώσει». Όλο το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού για την Ελλάδα. Πότε έρχονται τα εμβόλια, πού και πότε θα γίνουν. Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τους «δύσπιστους».

Εμβόλιο λοιπόν. Η λύση που περιμένει όλος ο πλανήτης για να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που έχει σκορπίσει ο κορονοϊός από τις αρχές του έτους που διανύουμε και φτάνει στο τέλος του, έχοντας “σημαδέψει” μια ολόκληρη εποχή με σχεδόν 1.500.000 (!) νεκρούς και περίπου 65.000.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη στον κόσμο χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο που ανακάλυψαν οι Pfizer και BioNTech και ήδη από τη Δευτέρα (07.12.2020) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με την εταιρεία να “υπόσχεται” ανοσία εντός 28 ημερών από την πρώτη δόση (σ.σ. δύο συνολικά, με την δεύτερη 21 μέρες μετά το πρώτο “τσίμπημα”).

Έτσι, η συζήτηση σιγά – σιγά μετατοπίζεται και… εντός των συνόρων. Δηλαδή στο πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, την οποία “δοκιμάζει” ο κορονοϊός με 2.186 νέα κρούσματα, 89 νεκρούς και 613 διασωληνωμένους μόλις το τελευταίο 24ωρο.

Πότε παραλαμβάνει η χώρα μας τα πρώτα εμβόλια

Οι εξελίξεις “τρέχουν” και την ίδια στιγμή που η χώρα προμηθεύεται τα 14 απαραίτητα ψυγεία για τη φύλαξη και διατήρηση των εμβολίων, ξεκινά και ο σχεδιασμός για τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, θα αποτελούνται από τρεις χώρους, την αίθουσα αναμονής, το γραφείο όπου οι πολίτες θα δίνουν τα στοιχεία τους και τέλος το ιατρείο εμβολιασμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη “παρτίδα”, περίπου 200.000 εμβόλια θα έρθουν στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα είναι έτοιμο όλο το σύστημα με τα 1.013 εμβολιαστικά κέντρα. Αναμένεται να περιλαμβάνουμε κάθε 15 με 20 ημέρες τις παρτίδες με στόχο να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτη. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και ο στόχος του Φεβρουαρίου.

Επιχείρηση… πειθώ!

Εδώ, πάντως, υπάρχει ένα… θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την δυσπιστία. Και δεν μιλάμε για εκείνους κι εκείνες που δεν θέλουν το εμβόλιο γιατί απλά… δεν θέλουν κανένα εμβόλιο, αλλά για μια αρκετά μεγάλη μάζα συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά έχουν εύλογες απορίες και ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Για να ξεπεραστούν, λοιπόν, οι όποιες αμφιβολίες, αναμένεται να ξεκινήσει πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

Μια εκστρατεία θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο και για να είναι το αποτέλεσμα καλύτερο, θα συμμετέχουν αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στα εργαστήρια παρασκευής των εμβολίων, αλλά και οι πολιτικοί της χώρας και προσωπικότητες που έχουν επιρροή στην ελληνική κοινή γνώμη.

Κορονοϊός: Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες που μετέδωσε το Star, ανεβάζουν τον αριθμό της πρώτης παρτίδας δόσεων εμβολίου στην Ελλάδα σε 500.000.

Υπενθυμίζεται δε, πως όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, 02.12.2020, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) πρόκειται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει στην έγκριση δύο εμβολίων.

https://player.glomex.com/integration/1.408.0/iframe-player.html?origin=fullpage&pageUrl=https%3A%2F%2Fplayer.glomex.com%2Fintegration%2F1.408.0%2Fiframe-player.html%3Forigin%3Diframe%26pageUrl%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%26integrationId%3Deexbs14jwkobpkx%26playlistId%3Dv-c7ig6tnbdru9-se%26playlistIndex%3D0&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-c7ig6tnbdru9-se&playlistIndex=0

Όταν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια τα γηροκομεία και μετά οι ευπαθείς ομάδες ώστε όλοι να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε για να έχουμε συλλογική ανοσία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

https://player.glomex.com/integration/1.408.0/iframe-player.html?origin=fullpage&pageUrl=https%3A%2F%2Fplayer.glomex.com%2Fintegration%2F1.408.0%2Fiframe-player.html%3Forigin%3Diframe%26pageUrl%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%26integrationId%3Deexbs14jwkobpkx%26playlistId%3Dv-c7ijmmnq9usp-sf%26playlistIndex%3D0&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-c7ijmmnq9usp-sf&playlistIndex=0

Με πληροφορίες από: Mega / Star.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ