ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα «φάρμακα των πλουσίων»

 

Πρόκειται για δύο νέα σκευάσματα πολύ υψηλού κόστους των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Εli Lilly και της Regeneron που αποτελούν πλήρως εξανθρωπισμένα μονοκλωνικά αντισώματα – Το Bamlanivimab κοστίζει 1.000 ευρώ το φιαλίδιο, ενώ το REGN-COV2 1.200 ευρώ και χορηγείται μία φορά

Δύο νέα όπλα προστίθενται στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά της πανδημίας. Πρόκειται για τα καινοτόμα φάρμακα κατά του COVID-19 των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Eli Lilly και της Regeneron του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Γιανκόπουλος που έλαβαν πρόσφατα έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Το φάρμακο REGN-COV2 είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Πρόκειται για σκευάσματα πολύ υψηλού κόστους της Εli Lilly και της Regeneron που αποτελούν πλήρως εξανθρωπισμένα μονοκλωνικά αντισώματα. Το κόστος του Bamlanivimab ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το φιαλίδιο των 700 mg, ενώ η τιμή του κοκτέιλ REGN-COV2 στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσδιορίζεται περίπου στα 1.200 ευρώ ανά φιαλίδιο. Αξίζει να επισημανθεί ότι και τα δύο φάρμακα φαίνεται να μπορούν να ανακουφίσουν τα υγειονομικά συστήματα μειώνοντας την ανάγκη για νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό τον λόγο χορηγούνται με ενδοφλέβεια έγχυση σε νοσοκομείο, αλλά σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό αφού λάβουν τη θεραπεία συνεχίζεται η παρακολούθηση στο σπίτι τους. Πάντως, οι δυο φαρμακευτικές εταιρείες ήδη μελετούν και εναλλακτικές μορφές των φαρμάκων τους, ώστε να μπορούν να χορηγηθούν υποδόρια, δηλαδή με ένεση, ώστε να διευκολυνθεί η κατ’ οίκον χρήση τους.

Η αδειοδότηση

Στην Ελλάδα, όπως πρώτο έγραψε το «ΘΕΜΑ» την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, η εγχώρια φαρμακευτική εταιρεία Pharmaserve-Lilly, που εκπροσωπεί στη χώρα μας τα προϊόντα της Eli Lilly, έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση του Bamlanivimab, αμέσως μόλις δοθεί η ειδική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ. Εάν η αδειοδότηση χορηγηθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, η εταιρεία θα αρχίσει τις παραδόσεις του σκευάσματος τον Ιανουάριο του 2021. Σε ό,τι αφορά το φάρμακό της Regeneron που συστήνεται για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, στην Ελλάδα η Roche έχει αναλάβει την ενημέρωση του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας για την περίπτωση που ζητηθούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με το REGN-COV2 και την ένταξή του στον ελληνικό θεραπευτικό αλγόριθμο για τη λοίμωξη COVID-19.

Oπως είπε αναφερόμενη στα μονοκλωνικά αντισώματα την περασμένη Δευτέρα η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό«φαίνεται ότι θα μπουν και αυτά στα πρωτόκολλα θεραπειών μας και θα βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών μας». πτπρωτο θέμα





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ