ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πρέπει να αρχίσει να «ανοίγει» η Ελλάδα, δεν έχουμε σκληρό lockdown

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα της… απροσεξίας την περίοδο των γιορτών, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί ίσως τις επόμενες μέρες. Όπως σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, υπάρχει το ρίσκο να έχουμε κάποια μεγάλη επίπτωση, όμως το καλό στοιχείο με αυτό είναι ότι είναι “μια μέρα”, όποτε αν δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων για μία μόνο μέρα, , και να μειωθεί εκ νέου λόγω της εφαρμογής του νέου lockdown.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ότι θα πρέπει να “ανοίγει” η Ελλάδα, καθώς δεν είναι πολύ κλειστή, και το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει, και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει, μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω “παραβίασης” των κανόνων του lockdown. Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος, η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Σχετικά με το σχολεία, ο κ. Δερμιτζάκης συμπλήρωσε πως είναι καλό που ανοίγουν, ενώ ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε ένα “άνοιγμα” των δραστηριοτήτων συντεταγμένα, πολύ προσεκτικά και πάντα αυστηρά με τη χρήση μάσκας, τη διατήρηση αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών.

Σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς λόγω του εποχιακού εμβολιασμού μειώνεται και το R0, η βάση του ρυθμού μετάδοσης, ανεξάρτητα από τα μέτρα που παίρνουμε εμείς.

Πρέπει να φτάσουμε, όπως σημείωσε, σε ένα ποσοστό 40% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, ένα 10% περίπου θα έχει νοσήσει, ώστε να έχουμε ένα ποσοστό 50% επίπεδο ανοσίας. Την άνοιξη, τόνισε, πρέπει να κάνουμε μαζικά εμβολιασμούς και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας λείψουν βασικά πράγματα, όπως σύριγγες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ