ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Ραγδαία εξάπλωση στην Ασία – 492 νεκροί και 24.500 κρούσματα

 

Επιμένει ο ΠΟΥ: Τα μέτρα του Πεκίνου μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση – Πάνω από 10 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο με τους 3.700 επιβάτες στην Ιαπωνία – Βρετανία, Βραζιλία και ΗΠΑ απομακρύνουν τους υπηκόους τους

Η εμμονή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην χαρακτηρίζει πανδημία την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που έχει σκοτώσει 492 ανθρώπους συνολικά, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά και αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.

Τα αποτελέσματα του τελευταίου απολογισμού στις ασιατικές χώρες εμφανίζουν μία σαφώς αυξητική τάση στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Τα θύματα στην Κίνα αυξάνονται κατά δεκάδες κάθε 24ωρο, τα κρούσματα κατά χιλιάδες στο ίδιο διάστημα, ενώ η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται -τουλάχιστον- ανησυχητική και σε άλλες χώρες της Ασίας, καθώς οι ασθενείς από τον ιό που προκαλεί φονική πνευμονία, αυξάνονται πλέον σε μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με τον αριθμό των ήδη επιβεβαιωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά στην Ασία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 492 νεκροί και 24.512 ασθενείς. Πιο αναλυτικά:

1)Στην Κίνα: 490 νεκροί (+65), 24.362 ασθενείς (+3.882)

2)Ιαπωνία 1 νεκρός, 33 ασθενείς (+13)
3)Ταϊλάνδη 25 ασθενείς (+6)
4)Σιγκαπούρη 24 ασθενείς (+6)
5)Νότια Κορέα 18 ασθενείς (+2)

6)Χονγκ Κονγκ 1 νεκρός, 14 ασθενείς
7)Μαλαισία 10 ασθενείς (+2)
8)Βιετνάμ 10 ασθενείς (+1)
9)Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 5 ασθενείς
10)Ινδία 3 ασθενείς
11)Ρωσία 2 ασθενείς

Δύο νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Δύο ακόμα ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον φονικό κορωνοϊό της Κίνας εντόπισε η Νότια Κορέα, ανεβάζοντας τον αριθμό στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 18. Ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 490 ανθρώπους στην Κίνα, έναν στο Χονγκ Κονγκ και έναν στις Φιλιππίνες.

Τα κρούσματα στην Κίνα πλησιάζουν τα 24.500, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές χώρες ακόμα, με αυξητικές τάσεις ως προς τον αριθμό τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμμένει στην εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται για πανδημία, δίνοντας ωστόσο παγκόσμιο συναγερμό, ώστε οι τοπικές υπηρεσίες υγείας να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.

Ιαπωνία: Πάνω από 10 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο με τους 3.700 επιβάτες

Πάνω από δέκα άνθρωποι πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταδίδει το ιαπωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Χθες Τρίτη άρχισαν να εξετάζονται οι 3.711 επιβαίνοντες στο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με 2.666 επιβάτες και 1.045 μέλη πληρώματος, που τελούν πλέον σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.

Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου πυροδότησε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης του ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.

ΠΟΥ: Τα μέτρα της Κίνας μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση

Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κορωνοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας. «Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.

«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.

Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία, όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».

Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.

ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι και εστίας του νέου κοροναϊού, αύριο Πέμπτη.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει πολιτικό αεροσκάφος για να παραλάβει υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους από την περιοχή της Ουχάν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέντου ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας — ο τύπος αυτός αεροσκάφους σε διαμόρφωση μεταφοράς επιβατών έχει 36 θέσεις — θα αναχωρήσουν σήμερα για την Ουχάν με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισπανία και Πολωνία για ανεφοδιασμό και θα φθάσουν στην κινεζική πόλη μεθαύριο Παρασκευή, αφού δόθηκε η άδεια των αρχών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ΥΠΕΞ Ερνέστου Αραούζου, σκοπός είναι να απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι κινέζοι υπήκοοι, από την Ουχάν και άλλοι Βραζιλιάνοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ