ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Πρόβλεψη σοκ για 2.000 κρούσματα έως τα τέλη Φεβρουαρίου

 

Την ανησυχία του, για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής, τόνισε πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ξανά πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μίλησε και χθες, τονίζοντας ότι εάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος, ωστόσο, συμφωνεί με το άνοιγμα, ωστόσο όχι με τον σχεδιασμό.

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για το περίφημο lockdown «ακορντεόν».

«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτίμησε.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ