ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σε ποια τρόφιμα επιβιώνει έως και μία εβδομάδα

 

Έρευνα σχετικά με την επιβίωση του κορονοϊού στα τρόφιμα διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, που δημοσίευσε το BBC, ο κορονοϊός επιβιώνει και παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες για ημέρες.

Οι ερευνητές “εμβολίασαν” τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό και η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.

Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: “Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κορονοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορονοϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή”.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ