ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Στα «άδυτα» του εργαστηρίου για τα τεστ! Τι λέει η… πληροφοριοδότης του Τσιόδρα (video)

 

Στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου θα γίνονται τεστ για τον κορονοϊό “μπήκε” η εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο. Πώς θα γίνονται τα τεστ και τι λέει η καθηγήτρια που στέλνει της επιδημιολογικές καμπύλες στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο κτίριο 12 της Ιατρικής σχολής Αθηνών βρίσκεται το εργαστήριο υγιεινής, επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής, όπου βρέθηκε η τηλεοπτική εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο, με την Τατιάνα Στεφανίδου, στον ΣΚΑΪ. Ο κορονοϊός, τα τεστ… που δεν υπάρχουν ακόμη και η μετατροπή του εργαστηρίου.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην εκπομπή και αποκάλυψε πως ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε το εργαστήριο να συμβάλλει τα μέγιστα στην μάχη κατά της νόσου Covid-19 Που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Στο ερώτημα γιατί δεν είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τα τεστ, απαντά πως “το δικό μας εργαστήριο δεν είναι αναφοράς και αναβαθμίζεται για να χειριστεί τα δείγματα. Τα αντιδραστήρια δεν είναι ακόμα έτοιμα για τα πλήρως αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια. Υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη. Ιδίως οι μεγάλες χώρες έχουν κρατήσει τα περισσότερα αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια για να έχουν μεγαλύτερο capacity”.

 

Ο καθηγητής παρουσίασε το μηχάνημα που θα μεταφερθεί σε ένα χώρο με μεγαλύτερη βιοασφάλεια για να εμποδιστεί ο κορονοϊός από το να μεταδοθεί μέσω και των σταγονιδίων.

Όσο για το πόσα τεστ μπορεί να παράξει αυτή η “χειροκίνητη” διαδικασία, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: “Είναι θέμα προσωπικού. Θα χρειαστούμε περισσότερα χέρια”, αποκαλύπτοντας ακόμη πως η μετατροπή του εργαστηρίου δεν έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος, καθώς έγινε σε συνεννόηση με φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα δώσουν τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια που κοστίζουν 600.000 ευρώ, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από δωρεά του ιδρύματος Λάτση και της συνένωσης των εφοπλιστών.\

Ο κορονοϊός και η γυναίκα που… πληροφορεί τον Τσιόδρα

Στην εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο μίλησε και η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής.

Είναι η γυναίκα που καθημερινά ενημερώνεται για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια ανέλυσε πώς γίνεται η -επίπονη- συλλογή των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ και στην συνέχεια κάνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και τα απαραίτητα μέτρα.

Click4more: Συνωστισμός 100 ατόμων σε προαύλιο εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας! Η έφοδος της αστυνομίας

Η ίδια τόνισε πως ξεκίνησε να ερευνά τον φονικό ιό αρκετά γρήγορα, με τις προτάσεις -μάλιστα- για το κλείσιμο των σχολείων να “πέφτει” πολύ νωρίς στο τραπέζι. Δηλώνει αισιόδοξη και τονίζει πως με βάση τα στοιχεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα σταθεροποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Σύψα έδειξε και τα διαγράμματα που δίνει καθημερινά στον κ. Τσιόδρα για να τα μελετήσει πριν το… καθιερωμένο ραντεβού για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Από πού ξεκίνησε ο κορονοϊός;

Στην τηλεοπτική εκπομπή μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος τόνισε πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσει μια νέα έρευνα που θα επικεντρωθεί στο πώς επικεντρώνεται ο ιός.

Ο στόχος είναι το μέλλον να μας βρει προετοιμασμένους, τονίζει και συνεχίζει: “Η έρευνα θα αφορά τα άτομα που είναι τεκμηριωμένα κρούσματα κι αυτά που ήταν σε στενή προσωπική επαφή μαζί τους. Μπορούμε να συμπεράνουμε τον τρόπο διασποράς και το πώς σχετίζεται με συμπεριφορικά δεδομένα, αναφορικά με τον αριθμό των επαφών ή του είδους της επαφής, κάτι που θα είναι χρήσιμο για το πώς θα εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης. Πληροφορίες κρίσιμες μετά τον Μάιο, ή στην περίοδο που τυχόν θα επανεμφανιστεί το νόσημα”.

 

Από πού ξεκίνησε όμως ο κορονοϊός; “Από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο περιοδικό βρέθηκε ότι το γενετικό υλικό του ιού που μολύνει τους ανθρώπους, δεν έχει κάποια γενετική τροποποίηση. Κάποια παρέμβαση που θα ήταν ενδεικτική κάποιου πειραματισμού που θα είχε άλλο σκοπό”, καταλήγει ο ίδιος.

Κορονοϊός – Δείτε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εκπομπής

 

Πηγή: Μαζί σου σαββατοκύριακο
Φωτογραφίες από: YouTube.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ