ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορονοϊός: Στα πόσα κρούσματα έρχεται νέο σκληρό lockdown

Σε συνεχή συναγερμό για νέα «έκρηξη» κρουσμάτων -Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί και η κυβέρνηση ακόμη και για επαναφορά του lockdown, αν χρειαστεί.

Οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται πως όσο προσεκτικοί και να είναι οι πολίτες στα καταστήματα, ο συνδυασμός κρύου με το νέο μεταλλαγμένο ιό μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση. Το καλό σενάριο είναι με το άνοιγμα των καταστημάτων να φτάσουμε σε 10 με 15 μέρες περίπου, στα 650 με 700 κρούσματα.

Ενώ σήμερα στον ΣΚΑΙ «έβαψε» με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση στην Αττική ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας καθώς εκτός από την αγωνία του προειδοποίησε όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» με τον κορονοϊό.

Αν, ωστόσο, ο κόσμος δεν πειθαρχήσει και τα κρούσματα ανέβουν στα 800, τότε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά και στην κυβέρνηση θα σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός. Στα 1.000 κρούσματα θα χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός και θα αρχίσουν να κλείνουν δραστηριότητες.

Σύμφωνα πάντα με το Star, αυτή τη φορά τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν θα περιμένουν να ξεπεράσουν τα κρούσματα τις 2.000.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τον Νοέμβριο που μπήκε η Ελλάδα σε δεύτερο lockdown, μέσα σε ένα μήνα οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από 95 σε 608.

Την Πέμπτη (21.01) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Από αυτά, τα 234 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς με την επιδημιολογική της εικόνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ