ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech αποτελεσματικό κατά της νέας μετάλλαξης

 

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που δημιούργησαν οι Pfizer και BioNTech αποδεικνύεται αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού, που θεωρείται πως είναι πιο μεταδοτική κι έχει εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Αυτό αναφέρεται σε εργαστηριακή έρευνα που έκανε η ίδια η Pfizer και η οποία, πάντως δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η μελέτη έγινε από τη Pfizer και επιστήμονες της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας. Έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με την αποκαλούμενη μετάλλαξή N501Y της ακίδας πρωτεΐνης.

«Η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και υπήρχε ανησυχία πως θα μπορούσε, επίσης, να κάνει τον ιό να ξεφύγει από την εξουδετέρωση των αντισωμάτων που δημιουργούνται από το εμβόλιο» είπε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες εμβολίων της Pfizer.

Η μελέτη έγινε πάνω σε δείγματα αίματος που πάρθηκαν από ανθρώπους που είχαν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα ευρήματα, πάντως, είναι περιορισμένα γιατί δεν εξετάζονται στο σύνολό τους οι μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί σε κάθε νέο στέλεχος του ραγδαία μεταδιδόμενου ιού.

Ο Ντόρμιτζερ είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως το εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη, όπως επίσης και σε 15 άλλες μεταλλάξεις που είχε προηγουμένως κάνει ελέγχους η Pfizer.

«Πλέον, έχουμε ελέγξει 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε, πραγματικά, κάποιο σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε ο επιστήμονας της Pfizer για να προσθέσει: «αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η δεν θα έχει (αντίκτυπο)».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και αποκαλείται E484K είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν παρόμοια τεστ για να δουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ενάντια σε άλλες μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί σε στελέχη του ιού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουν ότι θα έχουν περισσότερα δεδομένα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχία ότι τα εμβόλια που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα μπορεί να μην είναι ικανά να προστατεύσουν ενάντια στις νέες παραλλαγές, ειδικά σε αυτή που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.

Ο Σάιμον Κλαρκ, βοηθός καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Reading είπε ότι ενώ και οι δυο παραλλαγές έχουν κάποια κοινά στοιχεία, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική «έχει περισσότερες μεταλλάξεις» που περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και εκείνο της Moderna μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν νέες μεταλλάξεις ενός ιού, αν κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με επιστήμονες, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Πηγή: Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ