ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός -«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Oύτε 7, ούτε 14 Δεκέμβρη -Τότε θα γίνει άρση lockdown

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την έναρξη της καραντίνας, μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr, σημειώνοντας ότι «εάν το κριτήριο είναι η μείωση των κρουσμάτων στα 500 ημερησίως, αυτή η άρση δεν θα έρθει καθόλου γρήγορα, εάν από την άλλη κριτήριο αποτελεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε σε περίπτωση που το ”πικ” των διασωληνωμένων είναι γύρω στις 2 Δεκέμβρη, όπως προβλέπουμε, θα είναι δύσκολο να ανοίξει η αγορά και να αντέξει και πάλι το σύστημα».

Ο κ. Σαρηγιάννης , μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, ενώ παράλληλα οι αριθμοί που υπάρχουν είναι πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους της προηγούμενης καραντίνας, επομένως δημιουργείται μία αυξημένη πίεση.

«Χρειάζονται αρκετές ημέρες, από την επιπέδωση της καμπύλης διασωληνωμένων και θανάτων, ούτως ώστε να έρθουν οι απαραίτητοι αριθμοί που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων. Εάν η μείωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ έρθει γρήγορα, τότε δυστυχώς θα αυξηθεί ραγδαία η λίστα των νεκρών», υπογράμμισε.

Σχετικά με το συστήμα Υγείας, ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ότι «χρειάζεται ενίσχυση, ούτως ώστε να αντέξει, πρέπει να αυξηθούν οι δυνατότητες, μέσα από έναν κοινό αγώνα, ο οποίος σίγουρα θα εμπεριέχει παραπάνω κλίνες. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι.»

«Δεν πρέπει να προγραμματίζουμε στατικά, γιατί αυτό το ”βλέποντας και κάνοντας” που υπάρχει από πολλούς, μας οδηγεί σε τετελεσμένα, στα οποία δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Ό,τι βλέπουμε είναι 15 ημέρες πιο αργά. Χρειάζονται κάποιες αυστηρές προβλέψεις, ούτως ώστε να αποφεύγουμε τα χειρότερα»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σχετικά με τα φετινά Χριστούγεννα, υπογράμμισε πως είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν μπορούμε να κάνουμε αρκετά θετικές προβλέψεις.

«Στις 7 Δεκέμβρη είναι δύσκολο να υπάρξει το πρώτο άνοιγμα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί οι ΜΕΘ δεν θα έχουν ”πέσει”, οπως και στις 14 Δεκέμβρη. Ενδεχομένως στις 21 Δεκέμβρη, θα μπορεί να ανοίξει το λιανικό εμπόριο και συγκεκριμένες κατηγορίες εστίασης. Όλα αυτά ωστόσο, θα πρέπει να συνδυαστούν με αυστηρή τηλεργασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι ενήλικες.», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ