ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Koσμάς Σφυρίου: “Απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον Γιώργο Γεννηματά – 26 χρόνια μετά τον θάνατό του”

Φωτογραφία αρχείου
 

Στις 25 Απρίλη του 1994, πέθανε ο Γιώργος Γενηματάς. Σήμερα συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τον θάνατο του.

Αυτή τη χρονιά, από την «έκρηξη» της επιδημίας του covid-19 στην Κίνα, αργότερα όταν εξελίχθηκε σε πανδημία και τώρα που ο ιός «καλπάζει» (αφήνοντας στο πέρασμα του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, διεθνώς), οι έλληνες και οι ελληνίδες στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ).

Επειδή το όνομα του Γιώργου Γενηματά είναι συνυφασμένο με το Ε.Σ.Υ, κρίνω πως είναι απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής, σήμερα να ανατρέξω σ’ αυτή την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (του Π.Α.ΣΟ.Κ), που ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία ο Γιώργος Γενηματάς, προωθώντας, για ψήφιση στην Βουλή,το νόμο 1397 / 83.

Ο νόμος αυτός αρχίζει με την βασική αρχή (κατ’ επιταγή του Συντάγματος) :

«Το κράτος έχει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών… ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική
του κατάσταση …».

Θεσμοθετεί τις υγειονομικές περιφέρειες & τα περιφερειακά συμβούλια υγείας (πεσυ), τα κέντρα υγείας (για τις πρωτοβάθμιες  υπηρεσίες υγείας)-κατασκευάστηκαν δεκάδες.

Κατατάσσει τα νοσοκομεία των περιφερειακών νομών σε περιφερειακά και νομαρχιακά (για δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας) – κατασκευάστηκαν σε αρκετές πόλεις.

Και στις έδρες των μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας (όπου λειτουργούν ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές), κατασκευάστηκαν πανεπιστημιακά νοσοκομεία ( για τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας) : στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλία, στηνΉπειρο, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική (το ‘Αττικό νοσοκομείο).

Παρακολουθούμε, εδώ και δυό – τρεις μήνες, το ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυτών των νοσοκομείων (και άλλων βέβαια) να δίνει καθημερινές «μάχες» και να σώζει ζωές, από την πανδημία του covid-19.

Και ευγνωμονούνε αυτούς που έκαναν την κορυφαία μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ και δημιούργησαν αυτές τις υποδομές υγείας.

Ιδιαίτερα τον οραματιστή και στην κυριολεξία σοσιαλιστή πολιτικό Γιώργο Γενηματά που πίστευε στην απόλυτη ανάγκη «οικοδόμησης» στην Ελλάδα Κοινωνικού Κράτους.

Και την πίστη του αυτή αγωνίστηκε, να τη μετουσιώσει σε πράξη.

Τέλος, μέσα στο ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που δημιούργησε η πανδημία, μέσα σ’ αυτή την ιδιότυπη κρίση (υγειονομική, οικονομική και κοινωνική), αποκτά μεγάλη σημασία το νόημα της αγαπημένης φράσης – και πολιτικής στάσης – του Γιώργου Γενηματά, που την υπογράμμισε και στο τελευταίο γραπτό μήνυμα του λίγες ώρες πριν τον θάνατο του «…απαιτείται ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ στην κορυφή, διάλογος και ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ στη βάση».

25 / 4 / 2020

Κοσμάς ΣφυρίουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ