ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κώστας Σπανός : Το 2ο lockdown «γονατίζει» επιχειρήσεις και εργαζόμενους

«Γονατίζουν» οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι με το 2οlockdown. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Σπανός, προβλέποντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα βάλουν λουκέτο και δεν θα είναι σε θέση να ανοίξουν ξανά.

«Αυτοί οι οποίοι έλαβαν την απόφαση για το 2ο lockdown έχουν κάποια δεδομένα. Αυτός ο οποίος πληρώνει ‘τη νύφη’ είναι η αγορά και οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Όσοι έχουν διαδικτυακή παρουσία θα πάρουν κάποιο μερίδιο αλλά οι υπόλοιποι θα κάνουν Μαύρη Παρασκευή (Black Friday)!!!

Δυστυχώς, ξεκινάμε από μηδενική βάση. Μπορεί να τρέχουν πολλά προγράμματα ενίσχυσης για επιχειρήσεις, αυτά δεν είναι ουσιαστικά γιατί όλες οι υποχρεώσεις, απλά μετατίθενται για αργότερα».

Όπως τόνισε, αυτό που έγινε στην αγορά της Ρόδου την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν απερίγραπτο.

«Υπήρξαν τεράστιες ουρές σε καταστήματα τόσο μεγάλες που δεν το είχαμε ξαναδεί. Εκεί που λέγαμε ότι η αγορά είχε μπει σε χειμέρια νάρκη, εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις! Ακόμη και τα καταστήματα με μικρή κίνηση, έγινε το αδιαχώρητο. Αυτό είναι θετικό αφού αποδεικνύεται ότι ο κόσμος τελικά είχε διάθεση να βγει για να κάνει ψώνια για την καραντίνα. Αυτή την φορά είμαστε όλοι προετοιμασμένοι κι ευχόμαστε να καταφέρουμε να κάνουμε γιορτές το Χριστούγεννα!»

Πάντως, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα αφού δεν υπάρχει ρευστότητα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν μεροκάματα, τα οποία είναι πάρα πολύ περιορισμένα ενώ τα καταστήματα κλείνουν και η εστίαση, κατεβάζει ρολά.

Όλα αυτά έχουν πολλά σκληρά χτυπήματα που «γονατίζουν» την αγορά με πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται πολύ κοντά στο λουκέτο.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να μην χρειαστεί να ξαναγίνει. Ωστόσο, όπως φαίνεται ούτε το 2021 θα δούμε καμία βελτίωση είτε θα έχουμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, είτε δεν θα το έχουμε. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, προσεκτικοί και να κάνουμε κουράγιο. Δεν χρειάζεται να συνωστιζόμαστε στα σούπερ μάρκετ, ούτε να αδειάζουμε τα ράφια! Κάποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά κατά την διάρκεια του lockdown» είπε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ