ΥΓΕΙΑ

Κραυγή αγωνίας για να σωθεί ο 10 μηνών Ηλίας-Στυλιανός (BINTEO)

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν οι γονείς του Ηλία-Στυλιανού, του 10 μηνών βρέφους που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου Ι.

Πρόκειται για την ίδια πάθηση από την οποία πάσχει και ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ, που ξεσήκωσε πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να υποβληθεί στη θεραπεία του στις ΗΠΑ, η οποία πήγε πολύ καλά.
Οι γονείς του Ηλία-Στυλιανού, Σωτήρης Σάββας και Ιωάννα Τσεκάϊ, ζητούν να έρθει το φάρμακο εκτάκτως στην Ελλάδα -καθώς δεν έχει εγκριθεί για την Ευρώπη-, προκειμένου να κρατηθεί το παιδί τους στη ζωή. Ο Ηλία Στυλιανός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Όπως είπαν οι γονείς, έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. από όπου έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μετά την Τρίτη θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο.

«Περιμένουμε λοιπόν εναγωνίως την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου στην έκκλησή μας» είπαν οι γονείς στο MEGA.

ΗΛΙΑΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Το παιδί μας ο Ηλίας-Στυλιανός είναι 10 μηνών και πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου I (SMA I). Μια σπάνια πάθηση η οποία έγινε γνωστή για πρώτη φορά τη χρονιά που μας πέρασε μέσα από τη προσπάθεια που επιτεύχθηκε για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα παιδί που πάσχει από αυτή την νόσο χωρίς φαρμακευτική αγωγή ζεί το πολύ μέχρι 2 έτη.
Σταθήκαμε τυχεροί γιατί όταν έγινε η διάγνωση υπήρχε ήδη ένα φάρμακο, το Spinraza, το οποίο παίρνει και έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της κινητικότητας του. Χάρις αυτού, ο Ηλίας εξακολουθεί να είναι σήμερα στην ζωή. Παρ’ όλα αυτά το αναπνευστικό του σύστημα είναι επιβαρυμένο και ευάλωτο στις λοιμώξεις. Μια τέτοια λοίμωξη μας οδήγησε στην εντατική και στην τραχειοστομία, ενώ πριν απ’ αυτό είχε προηγηθεί και γαστροστομία. Επεμβάσεις που δεν μπορούν να αποφύγουν πολλές φορές τα παιδιά που πάσχουν από SMA I. Δυστυχώς, η νοσηλεία του συνέπεσε με την πανδημία. Ο Ηλίας είναι στην εντατική από τις 25 Φεβρουαρίου.
Μοναδική μας ελπίδα είναι το γονιδιακό φάρμακο Zolgensma. Το έχουν λάβει παιδιά με SMA παγκοσμίως και τα αποτελέσματά του είναι πολύ θετικά. Έχει εγκριθεί στην Αμερική και αναμένεται να εγκριθεί και στην Ευρώπη σύντομα. Όμως εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Φοβόμαστε για τη ζωή του παιδιού μας. Φοβόμαστε ότι δεν θα προλάβει την έγκριση της Ευρώπης.
Ο μοναδικός τρόπος πλέον για να πάρει το παιδί μας το φάρμακο το Zolgensma άμεσα, είναι μέσω της έκτακτης εισαγωγής του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε πολύ το Υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την προσπάθεια διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει έτσι ώστε να μπορέσει το παιδί μας να λάβει το φάρμακο.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του, αλλά είμαστε όλοι εμείς!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ