ΔΙΑΦΟΡΑ

Κριθαρότο γαρίδας σε ζωμό οστρακοειδών, με παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα Ναξου, συνοδευόμενο με Μοσχοφίλερο Μπουτάρη

 

Απόδοση: [4]
Χρόνος προετοιμασίας: [20’]
Συνολικός χρόνος: [50’]

Τι καλύτερο αυτή την εποχή από μια καλοκαιρινή συνταγή που μας ταξιδεύει κυριολεκτικά στις θάλασσες, προωθώντας τα Ελληνικά και αγνά προΪόντα. Επίσης, μας το προτείνει με λευκό ξηρό κρασί “ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ”. Όμορφα τυπικό λευκό κρασί από την σταθερά αγαπημένη ποικιλία Μοσχοφίλερο.

Φρέσκα λουλούδια αρώματα και δροσιστική οξύτητα.

Το κριθαράκι ή μανέστρα είναι ζυμαρικό της Ελληνικής και ιταλικής κουζίνας. Το κριθάρι είναι από τα αρχαιότερα φυτά που
καλλιεργούνται και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε κύρια τροφή για τον άνθρωπο. Το κριθαράκι φτιάχνεται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου.

Συστατικά

Γαρίδες Νο 2 | ½ κιλό, κατεψυγμένες
κριθαράκι μέτριο | 250 γρ

ξερά κρεμμύδια | 2, το ένα σε χοντρούς κύβους, το άλλο ψιλοκομμένο
καρότο | 1, με την φλούδα χοντρούς κύβους
φινόκιο | 1 χοντρούς κύβους
Σέλερι | [2 κοτσάνια, χοντρούς κύβους] πιπερία φλώρινας | 1 ψιλοκομμένη
φρέσκια ντομάτα | 1 μεγάλη, κομμένη στα 4
πελτέ ντομάτας | 1 κ.σ
ουίσκι | 100 ml
Ελαιόλαδο | 50 ml
λευκό ξηρό κρασί | 70 ml
νερό | 500 ml
μαιντανός | μισό ματσάκι, ψιλοκομμένο
παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα Νάξου| 100 γρ
βούτυρο| 30 γρ, σε κυβάκια
σπόρους γλυκάνισου | 1 κ.γ
ξύσμα λεμονιού | 1

Οδηγίες

ΒΗΜΑ 1ο: Αρχικά, επεξεργαζόμαστε τα λαχανικά μας, τα πλένουμε και
τα κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα που σας διευκρινίζω. Έπειτα,
καθαρίζουμε σχολαστικά τις γαρίδες από τα κελύφη και το εντεράκι.
Πλένουμε τα κελύφη και τα στεγνώνουμε πολύ καλά, το ίδιο και τις
γαρίδες.
ΒΗΜΑ 2ο: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χοντροκομμένο κρεμμύδι, καρότο, φινόκιο και το σέλερι, μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους. Στην
συνέχεια, ρίχνουμε τα κελύφη και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Μετά από 2-3
λεπτά τοποθετούμε την πάστα ντομάτας τους σπόρους γλυκάνισου και
περιμένουμε ένα λεπτό. Επιπρόσθετα, σβήνουμε με το ουίσκι και
περιμένουμε να εξατμιστεί εντελώς. Τέλος, τοποθετούμε την φρέσκια
ντομάτα και το νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά και σιγοβράζουμε για
25’.

ΒΗΜΑ 3ο: Εφόσον, είναι έτοιμος ο ζωμός και τον έχουμε σουρώσει,
διατηρώντας τον ζεστό, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τις
γαρίδες μέχρι να πάρουν εξωτερικό χρώμα και τις αφαιρούμε. Στο ίδιο
τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά φλώρινας,
στην συνέχεια τοποθετούμε και το κριθαράκι για 2-3 λεπτά και
σβήνουμε με το κρασί. Εφόσον, έχει εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε
σιγά σιγά τον ζωμό καλύπτωντας τα υλικά, μέχρι να γίνουν.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς σταδιακά. Τέλος, αφού θέλει 2 λεπτά να
γίνει προσθέτουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε από την φωτιά και
προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο την γραβιέρα και τον φρέσκο
μαιντανό

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Σε ένα πιάτο πλατύ, τοποθετούμε λίγο από το κριθαράκι
με τις γαρίδες, ξύσμα από 1 λεμόνι και λίγες φύτρες μαιντανού. Το
συνοδεύουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί Μοσχοφίλερο Μπουτάρη.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ