ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό – Προκαλεί το ψευδοκράτος: Οι Ελληνοκύπριοι «δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία και τους φυσικούς πόρους»

Η λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους καλεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για συνεργασία» – Δεν θα επιτρέψουμε στον ελληνοκυπριακό λαό να σφετεριστεί τον τουρκοκυπριακο, αναφέρει

Με ανακοινώσεις η λεγόμενη «προεδρία» και το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κυρίαρχο όραμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναφέρει η ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας», είναι ότι «δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία και τους φυσικούς πόρους» με τους Τουρκοκύπριους και για να συνεχίσουν το πολιτικό καθεστώς «που υφάρπαξαν με την βία των όπλων» – όπως γράφει – να κατηγορούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ συνεχίζουν τα βήματα που «αυξάνουν την ένταση απειλώντας την ειρήνη και την σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή μας».

Όλοι έχουν αποδεχθεί, ισχυρίζεται, ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί, «ανήκουν και στους δύο λαούς. Το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτούς τους πόρους δεν είναι μόνο υλικό, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση αυτών των πόρων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει ποτέ να σφετεριστεί τα δικαιώματά τους, την διαχείριση και την μονομερή χρήση αυτών των πόρων η ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τον λαό μας».

Αναφέρει επίσης ότι το ψευδοκράτος έδωσε τις σχετικές άδειες και η ΤΡΑΟ (Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου) θα συνεχίσει τις εργασίες «στο όνομα της χώρας μας».

Τόσο η λεγόμενη «προεδρία» όσο και το «υπουργείο εξωτερικών» σημειώνουν ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς του Ιουλίου του 2019 για συνεργασία των δύο πλευρών στο θέμα του φυσικού αερίου, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Η λεγόμενη «προεδρία» καλεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για συνεργασία» και να απαντήσουν θετικά στην πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη για την ενέργεια, όπου και οι δύο πλευρές του νησιού θα εκπροσωπηθούν με «ίσο καθεστώς».
n
Το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στην έναρξη χθες ερευνών ιταλικού πλοίου, με σημαία Μάλτας, με άδεια που δόθηκε από την ελληνοκυπριακή «διοίκηση», όπως αναφέρει την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζει δε ότι έχει ανακοινωθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά η διενέργεια γεωτρήσεων τον Νοέμβριο υποστηρίζοντας ότι αυτές οι μονόπλευρες ενέργειες έχουν το νόημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ