ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κυριάκος Μανούσος πρόεδρος Ομίλου Ροταράκτ Ρόδου «Οι Έλληνες έχουμε έντονα μέσα μας το στοιχείο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς!»

Είναι ενθαρρυντικό που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές πολλοί τοπικοί σύλλογοι και όμιλοι όπως ο Όμιλος Ροταράκτ Ρόδου, δραστηριοποιούνται έντονα στην περιοχή της Ρόδου και όχι μόνον στηρίζοντας την τοπική κοινωνία με διάφορες δράσεις.
Το “Rotaract” σημαίνει “Rotary in Action”, αν και το όνομα προέρχεται αρχικά από το συνδυασμό “Rotary” και “Interact” (International + Action), το πρόγραμμα σε επίπεδο γυμνασίου που δημιουργήθηκε από το Rotary International το 1962.
Οι περισσότερες δραστηριότητες Rotaract πραγματοποιούνται σε επίπεδο κλαμπ. Τα κλαμπ Rotaract πραγματοποιούν επίσημες συναντήσεις, συνήθως κάθε δύο εβδομάδες, που περιλαμβάνουν ομιλητές, ειδικές εκδρομές, κοινωνικές δραστηριότητες, συζητήσεις ή επισκέψεις σε άλλα κλαμπ. Τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνονται σε καθορισμένες ημέρες για εργασιακά έργα, κοινωνικές εκδηλώσεις ή εργαστήρια επαγγελματικής / ηγετικής ανάπτυξης.
Ο σκοπός του Rotaract είναι να παρέχει μια ευκαιρία στους νέους άνδρες και γυναίκες να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και κοινωνικές ανάγκες των κοινοτήτων τους και να προωθήσουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ όλων των ανθρώπων παγκοσμίως μέσω ενός πλαίσιο φιλίας και εξυπηρέτησης.
Για να είναι επιλέξιμα για συμμετοχή, τα υποψήφια μέλη πρέπει να είναι ηλικίας 18-30 ετών, να δείξουν ότι έχουν δεσμευτεί για το Rotaract και να δείξουν ότι έχουν καλή κατάσταση στην κοινότητα. Αφού εγκριθούν από το σύλλογο, τα μελλοντικά μέλη «εντάσσονται» να γίνουν μέλη, επίσης γνωστά ως «Rotaractors». Οι λέσχες γενικά χρεώνουν ένα μικρό ετήσιο τέλος συνδρομής για την κάλυψη των εξόδων.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Ροταράκτ Ρόδου, Κυριάκος Μανούσος μιλάει αποκλειστικά στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τον όμιλο, τους σκοπούς του, τις δράσεις που αναπτύσσει και τους στόχους του.
Και όπως λέει και ο ίδιος: «Οι δυσκολίες ενώνουν τον κόσμο και θεωρώ οι Έλληνες έχουμε έντονα μέσα μας το στοιχείο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς!»
Ρόταρυ (Rotary) είναι μία παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Τα μέλη του είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους, για να βοηθούν άλλους συνανθρώπους τους στις κοινότητες τους και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κύριε Μανούσο, μιλήστε μας για τον Όμιλο Ροταράκτ Ρόδου, του οποίου είστε Πρόεδρος. Τι είναι και ποιοι είναι οι σκοποί του;

Καλησπέρα σας κ. Μάτση. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την κουβέντα αυτή. Να τα πάρουμε λοιπόν ένα – ένα τα πράγματα και να εξηγήσουμε και να γνωρίσουμε στον κόσμο τον Όμιλο Ροταράκτ Ρόδου. Είναι λοιπόν ένας Όμιλος, όπως λέει και το όνομα του, που σκοπό έχει την ανάπτυξη κοινοτικής και διεθνούς δράσης για την δημιουργία μόνιμων λύσεων σε τοπικά και παγκόσμια προβλήματα, την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και της πολιτιστικής κατανόησης, την ανταλλαγή ιδεών και την καλλιέργεια μακροχρόνιων φιλιών σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ άλλων.
Βλέπουμε ότι δραστηριοποιείστε σε πολλά πράγματα όπως δωρεές τροφίμων και άλλα. Ποιες είναι οι δράσεις που κάνετε γενικότερα;
Ναι είναι αλήθεια πως δραστηριοποιούμαστε σε πολλά πράγματα. Ειδικά την πρωτόγνωρη αυτή εποχή που διανύουμε υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για τον δίπλα του και καμία βοήθεια δεν περισσεύει. Υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται βασικών αναγκών, όπως σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εκπαίδευσης. Οι δράσεις μας δεν είναι συγκεκριμένες, όμως ο σκοπός τους είναι ο ίδιος. Να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε σε αυτόν και αυτούς που έχουν ανάγκη. Έχουμε πολύ όρεξη και συνεχίζουμε το έργο που επιτελούμε με σθένος πέρα από κάθε αντιξοότητα.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και τι προγραμματίζετε; Σεμινάρια, δράσεις, events;

Υπάρχει πλάνο με κινήσεις που προετοιμάζουμε και προκύπτουν και έκτακτες δράσεις συνεχώς όπου λαμβάνουμε αποφάσεις τάχιστα για να συνδράμουμε στοχευμένα εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο. Σίγουρα η παρούσα κατάσταση μας περιορίζει σε πολλά πράγματα, όμως πάντα υπάρχει τρόπος να προσφέρεις. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Ρόδου και είμαστε σε συχνή επικοινωνία προς ενημέρωση των κοινωνικών κυρίως θεμάτων που προκύπτουν.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον Όμιλο σας;

Κάποιος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον Ομίλο μας ενημερώνει κάποιο μέλος μας. Κατόπιν το μέλος μας μπορεί να προτείνει το υποψήφιο αυτό μέλος και ο Όμιλος θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την υποψηφιότητα του μέλους εντός 30 ημερών. Εφόσον η υποψηφιότητα εγκριθεί τότε ακολουθεί η εισδοχή του νέου μέλους.

Πώς μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να στηρίξει κοινωνικές και όχι μόνο δράσεις στην τοπική κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση;

Πολύ σημαντική η ερώτηση σας. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει εξαιρετική σημασία όταν μιλάμε για την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινητοποιούνται και συμβάλλουν όπως μπορούν στο να καλύψουν ανάγκες συνανθρώπων μας και να τους χαρίσουν χαμόγελο, ζεστασιά και την γνώση πως δεν είναι μόνοι τους και πως υπάρχουν άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται και πραγματικά νοιάζονται. Οι δυσκολίες ενώνουν τον κόσμο και θεωρώ οι Έλληνες έχουμε έντονα μέσα μας το στοιχείο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους κουράγιο και υπομονή.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ