ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου «Η πανδημία δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανένα σημείο της Ελλάδας»

Για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού για την Πάτμο, μετά και τα κρούσματα που εμφανίσθηκαν στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, μιλάει ο Δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Πέντες. Επίσης, αναφέρεται στην στη σύνταξη ειδικού σχεδίου για τον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού, στα έργα και τους στόχους για το 2021 ενώ όσον αφορά την φετινή τουριστική περίοδο, ο Λευτέρης Πέντες, τόνισε ότι «Η Πάτμος κατόρθωσε να κρατήσει ικανοποιητικό για τα δεδομένα της εποχής τμήμα του μεριδίου της, κεφαλαιοποιώντας τη φήμη της ως ποιοτικός και ξεχωριστός προορισμός που με κόπο έχουν χτίσει τόσα χρόνια οι επαγγελματίες στο νησί».

 

 

Κύριε Δήμαρχε, πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Πάτμο; Είχατε αρκετά κρούσματα πρόσφατα.

 

Δυστυχώς, η πανδημία είναι μία κατάσταση που δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανένα σημείο της Ελλάδας. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε πράξει τα δέοντα από την πρώτη ημέρα που ο Covid-19 έκανε την εμφάνισή του. Οφείλονται πολλά στους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού, που χάρη στην υπεύθυνη στάση τους, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σενάρια εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, όπως προείπα, η μάχη που δίνουμε είναι άνιση απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Πάτμο. Σύμφωνα με τις πρώτες  εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας και συγκεκριμένα του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου και επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πάτμου, η αύξηση αυτή ξεκίνησε από τη σχολική κοινότητα. Από πλευράς μας ζητήσαμε εκτάκτως να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως και έγινε, προκειμένου να προχωρήσει σε rapid-tests και ταυτόχρονα να διενεργήσει μοριακούς ελέγχους στον αναλυτή που διαθέτει το Κ.Υ. Πάτμου, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι δωρεά του Δήμου μετά από άμεση κινητοποίησή μας. Επιπλέον, μετά από προσωπική πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο με εκπροσώπους του Λιμενικού, της Αστυνομίας, τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας και άλλους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους. Το βέβαιο είναι πως θα παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση. Επιτρέψτε μου από το βήμα που μου δίνεται να επισημάνω πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Παρακαλώ τους συμπολίτες και συνδημότες μου να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη.

 

Πώς έκλεισε η τουριστική περίοδος για την Πάτμο; Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη εποχή.

 

Χωρίς αμφιβολία, η παγκόσμια αυτή συγκυρία ανέτρεψε άρδην τις τουριστικές προβλέψεις παντού, στην Πάτμο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Υπό αυτές τις ακραίες -άνευ προηγουμένου- συνθήκες κληθήκαμε να παλέψουμε και να δώσουμε, αν θέλετε, τα διαπιστευτήρια μας από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας ως ολοκληρωτικά νέα δημοτική αρχή. Η Πάτμος κατόρθωσε να κρατήσει ικανοποιητικό για τα δεδομένα της εποχής τμήμα του μεριδίου της, κεφαλαιοποιώντας τη φήμη της ως ποιοτικός και ξεχωριστός προορισμός που με κόπο έχουν χτίσει τόσα χρόνια οι επαγγελματίες στο νησί. Η Δημοτική Αρχή και η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να δώσουμε το στίγμα μας δυναμικά στην ελληνική αγορά  που ήταν η κατεξοχήν αγορά – στόχος μας για φέτος. Προκλήθηκε σημαντική δημοσιότητα σε εύρος ΜΜΕ πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας και αποδοχής, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ραδιόφωνο κλπ. Για πρώτη φορά ο Δήμος προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων προβολής που παρέχει βοήθεια και πρακτική υποστήριξη σε κάθε μας βήμα. Για το εξωτερικό έχουν γίνει επίσης στοχευμένες κινήσεις. Πρόσφατα συμμετείχαμε με προγραμματισμένες συναντήσεις  στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού που έγινε ψηφιακά, τη WTM Virtual 2020 και μάλιστα θεωρούμαστε ως ένας εκ των ελαχίστων, δύο θεωρώ, Δήμων των Δωδεκανήσων που εντόπισαν την ευκαιρία και εξασφάλισαν την δωρεάν συμμετοχή τους στην έκθεση ως συν-εκθέτες του ΕΟΤ. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρω πως μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων και φορέων διασφαλίστηκε, πριν λίγο καιρό, η παρουσία της Πάτμου σε αφιερώματα – παρουσιάσεις δύο κορυφαίων Βρετανικών εφημερίδων για την Ελλάδα, με εκατομμύρια αναγνώστες, την Evening Standard και Daily Mail.

 

Πρόσφατα η δημοτική αρχή, προέβη στη σύνταξη ειδικού σχεδίου για τον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε τι αποσκοπεί αυτό;

 

Χαίρομαι που με ρωτάτε για το θέμα αυτό και μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω αναφορά σε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Η Δημοτική Αρχή στο πεδίο των δράσεών της, προχώρησε όντως στη σύνταξη ειδικού σχεδίου αναφορικά με τον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το σχέδιο τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και απευθύνεται σε κάθε δημότη, φυσικό και νομικό πρόσωπο, αρχή ή φορέα για τυχόν σχόλια, παρατηρήσεις, παραλείψεις, συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις. H δυνατότητα αυτή παρέχεται στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου και συγκεκριμένα στην επιλογή ενημέρωση- διαβουλεύσεις. Mε τον τρόπο αυτό, η δημοτική αρχή δίνει το βήμα συμμετοχής της κοινής γνώμης στη λήψη αποφάσεων και οι δημότες αποκτούν φωνή στις ενέργειες και τα μέτρα των διοικητικών διαδικασιών. Επιδιώκουμε να εξελιχθούμε σε έναν σύγχρονο Δήμο της διαβούλευσης και της αμφίδρομης επικοινωνίας. Στο πνεύμα αυτό επιθυμούμε να επιτύχουμε έναν δίαυλο συνεννόησης με όλους τους δημότες προκειμένου να επιτευχθεί κατά το μέγιστο δυνατό η ικανοποίηση όλων σε θέματα περιβάλλοντος. Θέλω να σημειώσω πως το παρόν σχέδιο θα παραμείνει αναρτηθέν προς δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα συνολικά είκοσι ημερών και πιο συγκεκριμένα έως και την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020.

 

Ποια έργα προωθούνται και ποια είναι σε εξέλιξη στην Πάτμο;

 

Κλείνοντας ένα χρόνο και λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας και λαμβάνοντας υπόψιν την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που διαχειριστήκαμε και καλούμαστε μέχρι και σήμερα να αντιμετωπίσουμε, θέλω να σημειώσω ότι καταφέραμε πέρα από τη διαχείριση κρίσης και καθημερινότητας να υλοποιήσουμε και να δρομολογήσουμε δεσμεύσεις μας μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μας. Μία από τις κυριότερες επιτυχίες του πρώτου αυτού χρόνου διοίκησής μας είναι η δημιουργία του πρώτου δημοτικού παιδικού σταθμού στο νησί μας, με, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικές εγκαταστάσεις που αντανακλούν τη λάμψη παιδικών σταθμών ευρωπαϊκών προτύπων. Δε μπορώ, βέβαια, να παραλείψω το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο νησί μας πετυχαίνουμε τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για μία τόσο σημαντική κοινωνική δομή, η οποία έλειπε τόσα χρόνια από την οικογένεια της Πάτμου.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο της Δημοτικής Αρχής μας, είναι αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατ’ επέκταση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του Δήμου μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες μας, μέσα από μία σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα και με ευκολία. Επίσης, σε πιλοτική λειτουργία έχει τεθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και η προσωπική περί των οφειλών τους πληροφόρηση επαγγελματιών και ιδιωτών.

Πραγματοποιήσαμε Προγραμματικές Συμβάσεις με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη δημοπράτηση σημαντικών λιμενικών έργων που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ του νησιού, και κυρίως την κρουαζιέρα, αλλά και γενικότερα τις λειτουργίες των λιμενικών εγκαταστάσεων, με μία από τις κυριότερες μελέτες αυτή της «Κατασκευής μόλου πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Σκάλας Πάτμου». Στο πλαίσιο των λιμενικών έργων δε μπορούν να μην καταγραφούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Πάτμου, αναθέτοντας τη μελέτη για τη διαμόρφωση των νέων, σύγχρονων υποδομών διαβατηριακού ελέγχου Schengen & ISPS, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας βάσει των κοινοτικών οδηγιών.

Παράλληλα, δύο μεγάλα έργα υποδομής που η υλοποίησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πρώτον, αυτό του νέου δικτύου ύδρευσης Σκάλας Πάτμου και δεύτερον, αυτό της «Αναβάθμισης πεζόδρομων και βελτίωσης προσβάσεων Χώρας και Σκάλας Πάτμου», για τα οποίο δούλεψαν πολλές δημοτικές αρχές και εμείς, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες τα ολοκληρώνουμε και τα υλοποιούμε.

Κλείνοντας, θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφερθώ στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στη γραφειοκρατία, δεδομένης της υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων, δημοπρατώντας την κατασκευή τριών σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών στους τρεις μεγάλους οικισμούς του νησιού μας. Έτσι, μέσα σε ένα χρόνο πρόκειται να πάρει «σάρκα και οστά» ένα πάγιο αίτημα των γονέων της Πάτμου και όνειρο των μικρών παιδιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ