ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λίνδος εν μέσω κορονοϊού – Πώς βλέπει την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βαλάντης Λάμπης

 

Ο κ.Βαλάντης Λάμπης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Κοινότητας Λίνδου από την 1η Σεπτεμβρίου παραχώρησε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ της Δωδεκανήσου” συνέντευξη μιλώντας για θέματα που αφορούν τόσο την νέα τουριστική περίοδο όσο και ζητήματα του τόπου του.

 

Πως λειτουργεί η Κοινότητα της Λίνδου εν μέσω κορονοϊού;

Όπως γνωρίζουμε, το Δημαρχείο και τα Δημοτικά Κέντρα παραμένουν κλειστά για τον κοινό. Ο κόσμος εξυπηρετείται τηλεφωνικώς.

Κλείνουμε τηλεφωνικό ραντεβού, τους ενημερώνουμε για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται από μια απλή πληρωμή έως το γνήσιο της υπογραφής. Τα ετοιμάζουμε και τα δίνουμε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Προστατεύουμε τους υπαλλήλους μας οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται με κλειστές θύρες.

Σε αυτό σημείο πρέπει να ευχαριστήσω τόσο το προσωπικό του Δήμου εντός των κτιριών όσο και τους εξωτερικούς (ηλεκτρολόγοι, οδοκαθαριστές, τμήμα συντηρήσεως καθημερινότηας, υδραυλικοί ).

Πόσο και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται ο προγραμματισμός της κοινότητας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου;

Το βέβαιο είναι πως έχει ανατραπεί ο προγραμματισμός μας, όμως το ευχάριστο είναι πως δεν έχει ακυρωθεί και προσπαθούμε δειλά-δειλά να προετοιμαστούμε για τη νέα σεζόν, όποτε αυτή τελικά ξεκινήσει.Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η υγεία των μόνιμων κατοίκων του χωριού.Έχουν γίνει κάποιες εργασίες σε συνεργασία με τον Χωρικό Αντιδήμαρχο κ.Νίκο Καραμαρίτη ( αποψίλωση, καθαρισμός νεκροταφείων, αποκατάσταση όλων των φωτιστικών ).

Πόσο εύκολο είναι ένας πρόεδρος Κοινότητας να μπορέσει να κάνει όσα θέλει στην Κοινότητά του με αυτο το μοντελό διακυβέρνησης του νησιού;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο νομίζουν κάποιοι ή φαίνονται, ειδικά για κάποιον που αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρου.

Το ευχάριστο για εμένα ήταν πως ήμουν ήδη 5 χρόνια τοπικός σύμβουλος, χωρίς καθήκοντα μεν, πολύ κοντά όμως στην καθημερινότητα και τα προβλήματα του τόπου μου.

Αυτό σημαίνει πως γνώριζα ποια είναι τα προβλήματα και πώς θα τα ιεραρχήσουμε.Για να γίνει αυτό, είμαι πλαισιωμένος από ολόκληρη την ομάδα με την οποία εκλέχτηκα, όχι μόνο τους συμβούλους κ.Βανέσσα Παπαδημητρίου και κ.Χριστιάνα Διάκουλα.

Είμαστε ενωμένοι, συζητάμε συνεχώς και γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα του τόπου μας και προσπαθούμε να δίνουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και σε αυτά που εμφανίζονται στην καθημερινότητα της Κοινότητας.

Εξωτερικά μπορεί να φαίνεται πως δουλέυω μόνος μου, όμως η πραγματικότητα είναι πως εργαζόμαστε όλοι μαζί, ομαδικά για το καλό του χωριού μας.

Η Λίνδος είναι μια ξεχωριστή κοινότητα και το έργο του προέδρου γίνεται δυσκολότερο, διότι θεωρείται αρχαιολογικό μνημείο.

Είναι πιο χρονοβόρο από οποιοδήποτε άλλο χωριό, διότι θέλει άλλη μεταχείριση και κάθε απόφαση χρειάζεται την έγκριση της Αρχαιολογίας.

Αυτό αυτόματα σημαίνει περισσότερος χρόνος για την λύση και την υλοποίηση ενός μικρού ή μεγάλου προβλήματος.

Γνωρίζοντας πως η Λίνδος είναι ένα παραδοσιακό χωρίο με τεράστια αρχαιολογική σημασία πιστεύω ότι σωστά τηρούνται αυτές οι διαδικασίες και συνεργαζόμαστε με την Αρχαιολογία, ώστε και εμείς να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα αλλά και ο οικισμός να διατήρησει αναλλοίωτη την μορφή του.

Η Ακρόπολη της Λίνδου δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Πιστέυετε ότι έχει τις ανάλογες παροχές σε οικονομικό καθώς και ανθρώπινο δυναμικό;

Δυστυχώς η Λίνδος στηρίζεται μόνος στους υπαλλήλους του Δήμου, χωρίς καμία βοήθεια ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε από την Αρχαιολογία.Μπορεί καθημερινά να μας επισκέπτεται χιλιάδες κόσμος, αλλά και ο καθαρισμός και η συντήρηση γίνεται αποκλειστικά από το προσωπικό του Δήμου. Θα ήταν ευτυχία να υπήρχε βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού την στιγμή που το εισιτήριο για την είσοδο στην Ακρόπολη είναι δώδεκα ευρώ, από τα υψηλότερα της Ελλάδος με τα έσοδα να πηγαίνουν εξ’ ολοκλήρου στο κράτος.Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε είτε να λαμβάνουμε ποσοστό από τις εισπράξεις για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είτε να μας παρέχουν  ανθρώπινο δυναμικό

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ.Λίνα Μενδώνη είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο νησί η οποία αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Ωστόσο όταν παρέλθει η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε η επίσκεψή της θα πραγματοποιηθεί και εμείς θα διατυπώσουμε τις προτάσεις μας.

Ως πρόεδρος και συνάμα επιχειρηματίας της Λίνδου, πώς προβλέπετε την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν αν αυτή υπάρξει τελικά;

Δυστυχώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά και η αβεβαιότητα  κυριαρχεί.Στην καλύτερη των περιπτώσεων με βάση τα δεδομένα θα είμαστε ευλογημένοι με μια τρίμηνη τουριστική σεζόν.Ας ελπίσουμε να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα, ώστε όλος ο κόσμος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που έρχονται.

Φλέγον ζήτημα της Κοινότητας είναι η ακύρωση των γάμων λόγω του γνωστού περιστατικού στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Ποια είναι γνώμη σας

Η άποψη της πλειοψηφίας του τοπικού συμβουλίου και η δική μου η προσωπική, είναι πως με το κλείσιμο του Αγίου Παύλου η Λίνδος έχει υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή. Η προεκλογική μας δέσμευση ήταν πως θα προσπαθήσουμε, κάτι το οποίο κάνουμε, να βρούμε τη λύση ώστε και οι γάμοι να επιστρέψουν στα παλιά τους νούμερα ,καθώς και να μην υπάρξει διχασμός στην τοπική κοινωνία.

Δεν έχει σχέση με θέματα θρησκείας, μιας και εγώ προσωπικά είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος αλλά πιστεύω ότι με ευλάβεια και σωστό τρόπο συντονισμού – μέτρων που θα παρθούν στην περίπτωση επιστροφής των γάμων θα ήταν τεράστιας σημασίας για το χωριό, ειδικά μετά και την φετινή σεζόν.

Γνωρίζουμε ότι η εκκλησία είναι δίπλα μας, καταλαβαίνει τα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις του τόπου και εμείς θέλουμε αξιοκρατία στο θέμα διαχείρισης των πολιτικών γάμων του νησιού.

Για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι δυνατόν να έχουν απαγορευτεί οι πολιτικοί γάμοι στον Άγιο Παύλο ενώ επιτρέπονται κανονικά σε άλλα εκκλησάκια του νησιού.

Πιστεύουμε πως ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος θα πάρει μια απόφαση που θα είναι σωστή και δίκαιη, όχι μονο για εμάς τους Λινδίους αλλά για όλο το νησί και την εκκλησία.

Καλό Πάσχα με υγεία σε όλο τον κόσμο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. #Menoymespiti

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ