ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lockdown: Άνοιγμα του λιανεμπορίου εισηγούνται οι επιδημιολόγοι

Το lockdown χαλαρώνει και με τη… βούλα των επιδημιολόγων!

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στην συνεδρίαση των ειδικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, υπερψηφίστηκε η πρόταση για άνοιγμα των καταστημάτων, χωρίς -ωστόσο- να έχει γίνει ακόμη γνωστό το… πώς.

Το αν δηλαδή τα καταστήματα θα ανοίξουν με click away, με click in shop ή… πιο ελεύθερα, δηλαδή με SMS στο 13032 και περιθώριο τριών ωρών για τα ψώνια (σ.σ. αν ισχύσει αυτό το σενάριο, θα μπορούμε να ψωνίσουμε μια φορά την ημέρα).

Επίσης μένει να διευκρινιστεί το κατά πόσο το λιανεμπόριο θα «ανοίξει» οριζόντια, δηλαδή με τους ίδιους κανόνες για όλη την Ελλάδα, ή αν θα υπάρχουν διαφορές ανά περιοχή. Δηλαδή άλλη μέθοδος για τις περιοχές που βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown -το γνωστό πια «βαθύ κόκκινο»- κι άλλη για εκείνες που έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Τέλος, για τα σχολεία κανείς δεν πιστεύει ότι θα ανοίξουν αν δεν έχουν παραληφθεί τα self test.

 

Στις 19.00 η ενημέρωση Κικίλια – Χαρδαλιά

Σύμφωνα με πληροφορίες την εισήγηση εκ μέρους της κυβέρνησης στους ειδικούς έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μια εισήγηση η οποία έγινε με τα κρούσματα να είναι πολύ ψηλά και σήμερα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.616 νέα κρούσματα, με την Αττική -μόνο- να καταγράφει 1.706 νέες μολύνσεις και την Θεσσαλονίκη 499 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, στους επιστήμονες καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για όλα: Την βεντάλια των μέτρων ακόμα και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Το σκεπτικό, τους είναι ότι ακόμα και όσοι τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα, τώρα είναι πιθανόν να χαλαρώσουν και αυτό θα αυξήσει την κινητικότητα.

Μέχρι στιγμής, επικρατεί επίσης το σενάριο που λέει οι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο «ανοίγουν» από το προσεχές Σάββατο, 03.04.2021, χωρίς όμως αυτό να έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Όλες οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 19:00, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Και μόνο η παρουσία Χαρδαλιά έδειξε από νωρίς ότι περιμένουμε ανακοινώσεις χαλάρωσης των μέτρων.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ