ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown – Αποκάλυψη Πέτσα: Πότε ανακοινώνεται η άρση των μέτρων

 

Άρση lockdown: Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η παρουσίαση του «χάρτη» για το άνοιγμα της Οικονομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος αποκάλυψε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑϊ, πως ο «χάρτης» για την άρση του lockdown θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των γιορτών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν και υπογράμμισε πως οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στους λόγους για τους οποίους δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν στον βαθμό που απέδωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

«Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί», πρόσθεσε

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε δε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για μέτρα «δύο ταχυτήτων».

Τι αναμένεται να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με τους δείκτες της διασποράς του κορονοϊού να μην αποτυπώνουν ακόμα αποτέλεσμα από την εφαρμογή των μέτρων, η παράταση του lockdown μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη.

Σημειώνεται πως και χθες Πέμπτη (3/12) κατεγράφησαν 100 θάνατοι, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στους διασωληνωμένους, που έφτασαν τους 622.

Ο κρίσιμος παράγοντας για την επάνοδο στην κανονικότητα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογεί καθημερινά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα στοιχεία που μελετούν ενδελεχώς οι ειδικοί είναι τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια, δείκτης θετικότητας και ο ρυθμός αύξησης των διασωληνωμένων.

Οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από το γεγονός ότι παρά το lockdown, τα νούμερα δεν πέφτουν. Και γι’ αυτό έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό το άνοιγμα να γίνει με πολύ περιορισμένο τρόπο και μόνο όπου είναι απαραίτητο.

Την ίδια ώρα κατηγορηματικά αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων είναι η επιτροπή του Υπ. Υγείας, η οποία ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη συνεδρίασή της, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο λόγος φαίνεται ότι να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων και να παραμείνει χαμηλά η κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία από Ιανουάριο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, και τρίτος ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.

Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και τι από τις 14 Δεκεμβρίου

Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης αμιγώς Χριστουγεννιάτικων εποχιακών ειδών, που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Από την ίδια μέρα θα επιτρέπεται και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Τα επόμενα που θα ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και τα μικρά εμπορικά καταστήματα αλλά ακόμα οι αποφάσεις δεν έχουν «κλειδώσει».

Για την εστίαση, οι εισηγήσεις των ειδικών και η πρόταση των επαγγελματιών είναι να μην ανοίξει μέχρι τις γιορτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος πριν από τα Χριστούγεννα

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν:

• καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη

• τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά προϊόντα

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να:

• Λήξει η νέα παράταση του απαγορευτικού

και να πάρουν «πράσινο φως»

• Κομμωτήρια

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

• Τα σχολεία όλων των βαθμίδων

• Μπαρ

• Κέντρα ΔιασκέδασηςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ