ΔΙΑΦΟΡΑ

Lockdown: Αυτά ανακοινώνει αύριο ο Χαρδαλιάς για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS

Ο όρος lockdown που τόσο… πρωτόγνωρα και «επιδραστικά» μπήκε στη ζωή μας για περίπου 14 μήνες, ήρθε η ώρα να αποτελέσει παρελθόν, με την ελπίδα να φύγει και να μην ξανάρθει.

Από αύριο, Τετάρτη, αίρονται ουσιαστικά και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που παραπέμπουν σε κατάσταση καραντίνας, καθώς η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι θα ήταν εντελώς οξύμωρο, μετά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, να ταξιδεύουν οι επισκέπτες σε όποιο σημείο της χώρας θέλουν και οι Έλληνες πολίτες να παραμένουν υπό το καθεστώς περιορισμών.

Έτσι, απομένει μόνο η ανακοίνωση για το σημαντικότερο πακέτο μέτρων, που θα αφορά την άρση του lockdown. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινωθεί η διεύρυνση του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, η οριστική κατάργηση των SMS στο 13033 και η κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, η κατάργηση των διαπεριφερειακών περιορισμών δεν θα σχετίζεται με τη διενέργεια self test – όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός – διότι αφενός είναι δύσκολο να πραγματοποιείται έλεγχος για όλα αυτά τα τεστ και αφετέρου θα προκύψει πρόβλημα με την επάρκειά τους, από τη στιγμή που είναι απαραίτητα σε μαθητές, καθηγητές και πλήθος εργαζομένων. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση των SMS, που στην πραγματικότητα είναι σαν να έχουν ήδη… καταργηθεί, καθότι βιώνουμε ήδη το κοινωνικό τέλος της πανδημίας.

Παράλληλα θέμα χρόνου θεωρείται και η μετάθεση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι από τις 15 του μήνα το ωράριο στην εστίαση θα επεκταθεί έως τις 12 το βράδυ, και ύστερα από μια – δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ η καταληκτική ημέρα για τα click away και click inside είναι η ερχόμενη Παρασκευή.

Ως γνωστόν, στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα θα επανεκκινήσουν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ θα επιτραπεί η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία των ωδείων.

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των θερινών σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 του μήνα, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Σε πρώτη φάση οι περιορισμοί θα προβλέπουν μόνο καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας το 50%.

Σε ότι αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και το Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.

Για τα γυμναστήρια δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση και πιθανότατα το σχέδιο για να λειτουργήσουν μέσα στο Μάιο μόνο με ασκούμενους που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, παραπέμπεται στις καλένδες. Ο λόγος είναι ότι τα αποκλειστικά προνόμια μόνο για εμβολιασμένους είναι ηθικά και συνταγματικά απορριπτέα, όταν δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες (συγκεκριμένα για τους κάτω των 30).ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ