ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κουίζ για γερούς λύτες τα σχολεία – Σενάρια να ανοίξουν και τα γυμνάσια σε κάποιες περιοχές

Άλυτος γρίφος το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Ώρα αποφάσεων για την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Η δυσκολία του να επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου. Όλα τα σενάρια για τα σχολεία αλλά και το Πάσχα, όπου συζητείται η μετακίνηση αλλά υπό συγκεκριμένους όρους.

Θα χτυπήσει τη Δευτέρα το κουδούνι για τους μαθητές του Λυκείου ή και του Γυμνασίου; Πως και που θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία; Για το Πάσχα, κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες.

Σήμερα (07.04.2021) στη συνεδρίασή της, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων – παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως – έχοντας χαρτογραφήσει την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Με όπλο τα self test – τα οποία ξεκινούν να διατίθενται από σήμερα (07.04.2021) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – και ως την Παρασκευή στα φαρμακεία όλη της χώρας – η κυβέρνηση επιθυμεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου, για να ακολουθήσουν τα Γυμνάσια μια εβδομάδα μετά, στις 19 Απριλίου.

Η ανησυχία στρέφεται κυρίως στην Γ΄ τάξη του Λυκείου, η οποία έχει μπροστά της τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τεχνικά θεωρείται δύσκολο να λειτουργήσει μόνο μία τάξη, δηλαδή η Γ’ Λυκείου, καθώς είναι δύσκολο οι καθηγητές τη μία ώρα να διδάσκουν με φυσική παρουσία, και την άλλη ώρα να διδάσκουν στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου με τηλεκπαίδευση.

Στο τραπέζι βρίσκεται προς συζήτηση και η πρόταση όλες οι τάξεις του Λυκείου να ανοίξουν στις “κόκκινες” ή “βαθιά κόκκινες” περιοχές και σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο να ανοίξουν και τα Λύκεια και τα Γυμνάσια.

Ωστόσο αυτό το σενάριο προκαλεί προβληματισμό, καθώς θα δημιουργήσει ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο γρίφος του Πάσχα…

Το βλέμμα κυβέρνησης και ειδικών είναι στραμμένο και στο Πάσχα, καθώς το θέμα τίθεται κατά κόρον από τους πολίτες, οι οποίοι προσδοκούν φέτος να το γιορτάσουν… αλλιώς!

Θα μπορέσουμε φέτος να βρεθούμε στον τόπο μας, στα χωριά ή στο νησί μας;

Η κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς και σε αυτή την απόφαση καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι λεγόμενοι “σκληροί” αριθμοί της πανδημίας… Όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Στις “κόκκινες” περιοχές (π.χ. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) τα περιθώρια για μετακινήσεις μοιάζουν να είναι ελάχιστα. Αντίθετα είναι πιο πιθανό να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίου σε περιοχές με αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα.

Η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης μόνο στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κοινωνική ένταση…

Το σίγουρο είναι η Πολιτεία επιθυμεί να υπάρξουν βαλβίδες αποσυμπίεσης, εφόσον υπάρξουν ενθαρρυντικά σημάδια στην εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες 3 εβδομάδες, κάτι που ωστόσο δεν μοιάζει πιθανό.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις χθες του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος προβλέπει περαιτέρω επιβάρυνση των δεικτών της πανδημίας αλλά και της κατάστασης στο ΕΣΥ στις αρχές του επόμενου μήνα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ