ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ξεχάστε άνοιγμα τη Δευτέρα – Καθοριστικό το επόμενο 48ωρο για τα επόμενα βήματα

Μετακίνηση εκτός νομού: Η προϋπόθεση που έθεσε ο Πέτσας – Τα σενάρια για λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία.

Για πιο αργά μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί» τόνισε. Υπογράμμισε ακόμα πως χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών αλλά τόνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.

Ως προς τις μετακινήσεις εκτός νομού, δεν διευκρίνισε αν θα είναι εφικτό αυτό το Πάσχα αλλά τόνισε πως εκτιμά πως τότε θα είναι σίγουρα καλύτερα τα πράγματα.

, καθώς ο κορονοϊός έχει θέσει σε κατάσταση πολιορκίας τη χώρα, προκαλώντας «ασφυξία» στα νοσοκομεία. Επικρατέστερη ημερομηνία πλέον είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ότι στο δεκαήμερο με τη μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Σταμπουλίδης: Χρειάζεται χρόνος για να μετρηθεί η μερική άρση lockdown

Όπως επισήμανε στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης απαιτείται η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με σταδιακό τρόπο, χωρίς να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα επαναλειτουργίας της αγοράς έγινε με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση

Αναφορικά με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

Για τα σχολεία το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με προτεραιότητα να δίνεται στη Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ