ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζας: Αυτοδιαψεύδεται το Ισραήλ για την επιδρομή πριν από την εκεχειρία

Στις 23:30 το βράδυ της Κυριακής (07.08.2022) ξεκίνησε η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να ανακοινώνει επιδρομή στις 23:33 και στη συνέχεια να… αυτοδιαψεύδεται, ισχυριζόμενο ότι η επίθεση έγινε πριν την κατάπαυση πυρός.

Στην ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας έγινε εξαιτίας της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ από την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Απαντώντας στην εκτόξευση πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους, ο στρατός πλήττει αυτήν την στιγμή μεγάλο αριθμό στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στην Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η οποία εστάλη στις 23.33.

Αργότερα, όμως, ο ισραηλινός στρατός… αυτοδιαψεύστηκε και διαβεβαίωσε ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανακαλώντας την προηγούμενη ανακοίνωσή του.

Στη δεύτερη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός διόρθωσε την πρώτη, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιδρομές του έγιναν «στις 23:25». «Ήταν το τελευταίο πλήγμα του στρατού πριν από την κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν να αρχίσει στις 23:30», τονίστηκε.

Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σε ισχύ στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν τα δύο μέρη με μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ισχυρή βάση, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως «έπαυσε τις εχθροπραξίες» την προβλεπόμενη ώρα, αλλά προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να ανταποδώσει κάθε (σ.σ.: νέα) επίθεση του Ισραήλ».

Από την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 15 παιδιά, στις επιδρομές του στρατού του Ισραήλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, αναχαιτίστηκαν.

Η σύγκρουση είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενεπλάκησαν σε πόλεμο 11 ημερών με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και τους 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά τις αρχές.

Ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την εκεχειρία που κήρυξαν ο στρατός του Ισραήλ και η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε τη διενέργεια έρευνας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την έγκαιρη και διεξοδική έρευνα για όλες αυτές τις αναφορές» και «επίσης καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός» και «να εγγυηθούν τη ροή καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα «καθώς οι εχθροπραξίες καταλαγιάζουν», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ