ΔΙΑΦΟΡΑ

Λύση για τα τεστ στα αεροδρόμια οι σκύλοι: Μπορούν να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό με 94% επιτυχία

Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε κλινική ζώων στο Ανόβερο αποκάλυψε ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό με επιτυχία 94%. Έτσι, εάν ο σκύλος μυρίσει σάλιο ή ιδρώτα, μπορεί να καταλάβει εάν ένας άνθρωπος έχει κορωνοϊό ακόμη και 5 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, επομένως μπορεί να εντοπίσει και ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική στα τεστ κορωνοϊού τα οποία απαιτούνται σήμερα στα ταξίδια. Μάλιστα, το αεροδρόμιο Vantaa του Ελσίνκι έχει επιστρατεύσει 6 σκύλους οι οποίοι εντοπίζουν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και λειτουργεί ως εξής:

Πριν την επιβίβαση, οι επιβάτες σκουπίζουν τον ιδρώτα από ορισμένα μέρη του σώματος και χαρτοπετσέτα και την τοποθετούν σε ένα δοχείο. Ο σκύλος και ο καθοδηγητής του βρίσκονται σε διαφορετικό δωμάτιο, προστατευμένοι από την έκθεση στον ιό και πιθανές αλλεργίες. Το δοχείο μεταφέρεται στο δωμάτιο αυτό. Στη συνέχεια ο σκύλος μυρίζει το δείγμα και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα το αργότερο ανιχνεύει την παρουσία ή όχι του ιού. Εάν το δείγμα είναι θετικό, ο σκύλος ειδοποιεί με ειδικό τρόπο.

Όσον αφορά τη μόλυνση του σκύλου από τον ιό, η έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι δεν μολύνονται με αυτόν. Οι επιβάτες που δοκίμασαν το σύστημα αυτό εντοπισμού δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι.

Προς το παρόν, πρόκειται για το μοναδικό ευρωπαϊκό αεροδρόμιο όπου ο έλεγχος για κορωνοϊό γίνεται με σκύλους ωστόσο ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ην. Βασίλειο εργάζονται σε παρόμοια πρότζεκτ. Εκτός Ευρώπης, αντίστοιχο σύστημα εντοπισμού του ιού με σκύλους εφαρμόζεται στο διεθνές αεροδρόμιο Santiago de Chile της Χιλής ενώ ενδιαφέρον για την εφαρμογή του έχουν δείξει η Αυστραλία, το Ντουμπάι και η Ιαπωνία.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ