ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μ. Τσιμπουκάς: “Ο εθελοντισμός κυλάει  στο αίμα μας σαν το …ναρκωτικό – Στόχος η προσφορά τον άνθρωπο και ειδικά στους ηλικιωμένους”

 

 

Στη λειτουργία της   τοπικής υπηρεσίας Silver Alert αναφέρεται σε συνέντευξή του στο  «Βήμα της Δωδεκανήσου» ο επικεφαλής της κ. Μανώλης Τσιμπουκάς. 

Αναφέρεται στην ιστορία του τοπικού παραρτήματος αλλά και στις  υποθέσεις που έχει αναλάβει. Όσο για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με  μια εθελοντική ομάδα είναι η διάθεση για προσφορά  και η αγάπη για το συνάνθρωπο .Όλη η δουλειά γίνεται όπως εξηγεί από τους εθελοντές που διαθέτουν και τα μέσα για να κινηθούν.

Η ομάδα του Silver Alert συλλέγει πληροφορίες τις αξιοποιεί και αναζητά τους ανθρώπους που για διαφόρους λόγους χάνονται.

«Για να ενημερωθεί ο κόσμος μητρώα του  Silver Alert είναι ενταγμένα στο υπουργείο Υ γείας Δικαιοσύνης στο υπουργείο Υγείας και στο  υπουργείο Ναυτιλίας. Έχουμε κλειστή συνεργασία με τους εισαγγελείς την Αστυνομία την Πυροσβεστική   το Λιμεναρχείο και την ΕΜΑΚ.  Είμαστε πιστοποιημένος οργανισμός που μπορεί να κάνει περισυλλογή πληροφοριών και αξιολόγηση αυτών και να τις  μεταφέρει εκεί που πρέπει δηλαδή στις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει ο κ. Τσιμπουκάς.

Ωστόσο το παράπονο του είναι πως η ομάδα δεν τυγχάνει στήριξης από το δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια. 

Όσο για τους στόχους που έχει  θέσει ένας από αυτούς είναι η αγορά δέκα κόκκινων συστημάτων ειδοποίησης για ηλικιωμένους.

Η συνέντευξή του κ. Τσιμπουκά αναλυτικά:

Πότε ιδρύθηκε το Silver Alert και πότε ξεκίνησε να λειτουργεί;

Το Silver Alert έχει ενεργοποιηθεί στα Δωδεκάνησα από το 2018 με τη εξαφάνιση του Φώτη Ξύπα.  Είχα την τιμή να τεθώ επικεφαλής του σταθμού ετοιμότητας  για το τμήμα της Δωδεκανήσου. Η υπηρεσία όμως γενικά  υπάρχει από το 2009.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο τι σας ώθησε στο συγκεκριμένο τομέα;

Πάντα είχαμε μαζί με τους συνεργάτες  μου στο αίμα μας  τον εθελοντισμό. Είναι το ναρκωτικό μας κάτι που μας γεμίζει μας κάνει να αισθανόμαστε πιο όμορφα.  Είναι η ζωή μας.

Είναι  η διάθεση για προσφορά ;

Ακριβώς . Η διάθεση για προσφορά στους συμπολίτες μας είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος όχι μόνο για  να γεμίζει  την προσωπική του ζωή αλλά να γεμίζει και τις ζωές των άλλων  με χαμόγελα . 

Πόσες υποθέσεις  έχει διαχειριστεί το τοπικό τμήμα από τότε που ιδρύθηκε μέχρι τώρα;

Η πρώτη ήταν το 2018 του Φώτη Ξύπα. Η δεύτερη αφορούσε ένα πολίτη από τη Γερμανία που εξαφανίστηκε στη Λάρδο. Και δεν είχαμε σε αυτή αίσιο αποτέλεσμα. Είχαμε την υπόθεση της Daina Danvison. Βγήκαμε όμως και έξω από τα νερά μας. Έχουμε διαχειριστεί υπόθεση που αφορούσε την εξαφάνιση μιας γυναίκας από την Αγγλία στην Ικαρία. Λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν δεν ήταν δυνατό να μεταβούμε στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πως χειρίζεται μια υπόθεση το Silver Alert;

Κατά κύριο λόγο είναι η συλλογή και αξιοποίηση των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεση μας.  Φτιάχνουμε το προφίλ του αγνοουμένου με βάση τη ζωή του τα συναισθήματα και τις συνήθειες του. Και γενικά τις αγαπημένες του συνήθειες. Μερικές φορές και μόνο από τις συνήθειες κάποιου ανθρώπου βρίσκουμε τα ίχνη του και πιθανά μέρη που επισκέπτεται όταν εξαφανίζεται. Ακόμη και όταν τα έχει χαμένα βρίσκει σημεία που ήθελε πάντα να πάει για να ηρεμήσει. 

Είχαμε όμως και αίσιο αποτέλεσμα στην πρόσφατη αναζήτηση  συμπολίτη μας που έφυγε από ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούνταν;

Ναι είχαμε θετική κατάληξη. Ακόμη και αυτή τη στιγμή την οποία μιλάμε που έχουν περάσει ημέρες από την εύρεση του είμαι συγκινημένος και  χαίρομαι σαν παιδί. Νιώθω απέραντη γαλήνη γιατί καταφέραμε και προλάβαμε να βρούμε έναν άνθρωπο που είχε χαθεί. 

Πως αισθάνεστε όταν μια υπόθεση έχει καλή κατάληξη  και αντίστοιχα πως είναι όταν  η εξέλιξη είναι άσχημη; 

Οι υποθέσεις εξελίσσονται ανάλογα με την αξιολόγηση των πληροφοριών.  Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα. Για παράδειγμα για τον 77 χρονο μέχρι και μιάμιση ώρα πριν να τον βρούμε δεν είχαμε πληροφορίες. Η πρώτη πληροφορία μας ήρθε από πολίτη που τον είδε να περνάει τα κιγκλιδώματα και μας υπέδειξε το σημείο. Έτσι ,μπορέσαμε και βρήκαμε αποτυπώματα από το παπούτσι του. Κινηθήκαμε πολύ σωστά και βγάλαμε πεζοπόρο τμήμα  με βάση τις πληροφορίες που είχαμε. Κατεβήκαμε στον ποταμό . Είχα τη  τύχη να βρω το αποτύπωμα του παπουτσιού. Έγινε ιχνηλάτηση και ταυτοποίηση. Βρήκαμε ότι ταιριάζουν   τα αποτυπώματα. Τότε η κ. Βίβιαν Πασαλή νέο μέλος της ομάδας κινήθηκε σωστά προς το σημείο και βρήκε τον αγνοούμενο. 

Το Silver Alert συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας για τον εξεύρεση ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί;

Για να ενημερωθεί ο κόσμος μητρώα του  Silver Alert είναι ενταγμένα στο υπουργείο Υ γείας Δικαιοσύνης στο υπουργείο Υγείας και στο  υπουργείο Ναυτιλίας. Έχουμε κλειστή συνεργασία με τους εισαγγελείς την Αστυνομία την Πυροσβεστική   το Λιμεναρχείο και την ΕΜΑΚ.  Είμαστε πιστοποιημένος οργανισμός που μπορεί να κάνει περισυλλογή πληροφοριών και αξιολόγηση αυτών και να τις  μεταφέρει εκεί που πρέπει δηλαδή στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Τα μέσα και ο εξοπλισμός που  διαθέτετε τα αποκτάτε  με δικά σας χρήματα ή έχετε και επιχορήγηση από το κράτος;

 Σε τοπικό  επίπεδο δεν λαμβάνουμε ουδεμία επιχορήγηση. Είμαστε καθαρά εθελοντές.  Δεν έχουμε εισπράξει ούτε μισό ευρώ από κρατικούς φορείς. Ολες οι υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε μας κάλεσαν για να μας συγχαρούν για το έργο μας. Από τη δημοτική και περιφερειακή αρχή όμως δεν είδα προσέγγιση για να βοηθήσουν. Εμείς θέλουμε να στηρίξουν εμπράκτως το σκοπό μας . Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα. Εξοπλισμό ι θέλουμε  να προσφέρουν στις εθελοντικές ομάδες.

Πόσα μέλη αριθμεί το Silver Alert στα Δωδεκάνησα;

Στα Δωδεκάνησα έχω 14 εγγεγραμμένα μέλη. Να τονίσουμε ότι το Silver Alert δεν κάνει διάσωση. Δεν είναι πιστοποιημένη ομάδα για αυτό. Έχουμε μόνο την έρευνα. Αυτό σημαίνει περισυλλογή και αξιολόγηση  των πληροφοριών. Δεν κάνουμε έρευνα και διάσωση.  Ομάδες όπως η Ο. Α. Κ. Ρόδου και  η Ε.Ο.Δ. Ρόδου  είναι πιστοποιημένες και κάνουν έρευνα και διάσωση. Θα ήθελα να πω στα μέλη τους ένα μεγάλο ευχαριστώ  γιατί από την πρώτη στιγμή που έχω αναλάβει με τιμούν με την παρουσία τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τους πάρω τηλέφωνο ότι ώρα και να είναι ενεργοποιούνται  αμέσως. Με τη συνεργασία τους γινόμαστε υπερομάδα και  έχουμε τόσο καλό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι περαιτέρω στόχοι που έχετε;

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Όσο πιο πολύ μπορεί είτε με ή με κάποιες άλλες ομάδες . Πρέπει να είμαστε δίπλα ειδικά στους ηλικιωμένους . Για τους ανθρώπους αυτούς ευαισθητοποιούνται  πολύ λίγοι. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε μια επιχορήγηση από τους τοπικούς φορείς για μια δωρεά δέκα κόκκινων κουμπιών για να τα διανέμουμε στους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους. 

Πως λειτουργούν αυτά τα κόκκινα κουμπιά ;

Πατώντας τα ειδικά  κουμπιά οι ηλικιωμένοι που έχουν πρόβλημα υγείας ή έχουν πέσει κάτω το σήμα φθάνει στην κεντρική υπηρεσία του Silver Alert.Ταυτόχρονα ανοίγει τηλεφωνική γραμμή και ο  ηλικιωμένος μας καλεί και μας ζητά αυτό που χρειάζεται . Εμείς το μεταφέρουμε  στο πρώτο συγγενικό του πρόσωπο  και καλούμε είτε το ασθενοφόρο ή την αστυνομία.  Πέρσι χάθηκε μια γυναίκα στην Ιξιά με τις πλημμύρες. Αν διέθετε το κόκκινο κουμπί σήμερα θα ήταν στη ζωή. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη σας επιτυχία;

Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι διάλεξα πολύ σωστούς συνεργάτες . ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ