ΔΙΑΦΟΡΑ

Μαγειρεύουμε τηγανιά με ψαρονέφρι και πουρέ πατάτας – Του Γιώργου Αναστασιάδη

 

Συνταγή Γιώργος Αναστασιάδης

Γράφει ο Γιώργος Αναστασιάδης

 

Τηγανιά με ψαρονέφρι και πουρέ πατάτας

Απόδοση: [4-6 μερίδες]

Χρόνος προετοιμασίας: [20‘ λεπτά]

Συνολικός χρόνος: [40’ λεπτά]

Συστατικά

ψαρονέφρι | 1,5 κιλό

ξερό κρεμμύδι | 1 μεγάλο ψιλοκομμένο

φρέσκο κρεμμύδι | 2 το άσπρο μέρος

πιπερίες τρικολόρε | 3 (πράσινη,κίτρινι,κόκκινη) λεπτές λωρίδες)

σκόρδο | 2 σκελίδες

αγάρικα λευκά μανιτάρια | 4 μεγάλα σε φέτες

ελαιόλαδο | 4 κ.σ

ουίσκι (ποιοτικό) | 100 ml

ζωμός κότας ή νερό | 50 ml

μέλι | 1,5 κ.σ

Βαλσάμικο ξύδι | 3-4 κ.σ

μουστάρδα| 2-3 κ.σ

μαιντανός | μισό ματσάκι

θυμάρι φρέσκο | 3 κλωναράκια

δεντρολίβανο φρέσκο | 4 κλωναράκια

ρίγανη | 3 κ.σ

κύμινο | 2 κ.σ

πατάτες | 1 κιλό κομμένες στα 4

βούτυρο | 60 γρ

γάλα | 40 ml

πιπέρι- αλάτι | 

Οδηγίες

ΒΗΜΑ1ο

 Αρχικά, από το προηγούμενο βράδυ επεξεργαζόμαστε το ψαρονέφρι με πολύ προσοχή, το σκουπίζουμε με ένα χαρτί, βγάζουμε το παραπανίσιο εξωτερικό λίπος και το κόβουμε (emince) ομοιόμορφες λωρίδες. Έπειτα, το μαρινάρουμε με το σκορδόλαδο που φτιάξαμε από το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε ένα μίξερ, το δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, πιπέρι και το κύμινο.TIP: (Το αλάτι θα το προσθέσουμε πριν το μαγείρεμα διότι έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τα υγρά και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να στεγνώσει αργότερα το κρέας μας.) το σκεπάζουμε με μεβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο. Καλό είναι να το ανακατέψουμε 2 φορές κατά την διάρκεια του μαριναρίσματος.

ΒΗΜΑ2ο

Την επόμενη μέρα επεξεργαζόμαστε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα που σας διευκρινίζω. Έπειτα, σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, και έπειτα τα μανιτάρια. Ταυτόχρονα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το ψαρονέφρι με όλη την μαρινάδα μέχρι να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρώμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ψαρονέφρι στην κατσαρόλα με τα λαχανικά μας, σβήνουμε με το ουίσκι περιμένοντας να εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό, το βαλσάμικο, την μουστάρδα, το μέλι, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά μέχρι να πήξει ομοιόμορφα η σάλτσα μας. Τέλος, εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον φρέσκο μαιντανό.

ΒΗΜΑ3ο

Σε μπόλικο κρύο νερό προσθέτουμε τις πατάτες. Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, σουρώνουμε το νερό και τις τοποθετούμε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και τα χτυπάμε. Καλό θα ήταν το βούτυρο να το προσθέτουμε σιγά σιγά ώστε να ελέγξουμε και να έχουμε την κατάλληλη υφή που θέλουμε. Καλό θα ήταν τον πουρέ να τον κάνουμε αμέσως, καθώς είναι ζεστές οι πατάτες. Τέλος, αν θέλουμε πιο βελούδινη υφή περνάμε από λεπτή σίτα τον πουρέ, διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι, (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μοσχοκάρυδο).

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

 

 

Μπορείτε να δείτε και προηγούμενες συνταγές

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ

ΡΑΓΟΥ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ, ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΤΡΟΥΦΑΣ

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ