12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ «Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι ασφαλώς η επανεκκίνηση του Τουρισμού»

 

Για μια σειρά από ζητήματα ευρωπαϊκού περιεχομένου μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας λέει ότι «συνεχίζονται ως επαφές χαμηλής προσδοκίας» και αναλύει την κατάσταση με την γείτονα χώρα.

Ειδικά για την υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα με την πανδημία του κορωνοϊού, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι α. Η Ελλάδα ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη για την αντιμετώπισή της κρίσης και β. ότι το «μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι ασφαλώς η επανεκκίνηση του Τουρισμού».

 

 

• Κύριε Κεφαλογιάννη να ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα. Το ΕΚ ενέκρινε το πρόγραμμα «EU4Health» για την περίοδο 2021-2027, με στόχο να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας της ΕΕ για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας και πανδημίες. Μιλήστε μας γι αυτό.

 

Με αφορμή την υγειονομική κρίση που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοιού η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε το Μάιο του 2020 στην κατάθεση μίας καινοτόμου πρότασης για τη σύσταση ενός νέου αυτόνομου προγράμματος με τίτλο «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) για την περίοδο 2021-2027 ως τμήμα απάντησης στην κρίση του κορωνοιού.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρόσφατη Ολομέλειά του με συντριπτική πλειοψηφία (631 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 34 αποχές) έδωσε το πράσινο φως στο νέο πρόγραμμα EU4Health.

Στόχος του προγράμματος να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας της ΕΕ για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας και πανδημίες.

Το νέο πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» θα συμβάλει σε τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί σαφώς να προσφέρει προστιθέμενη αξία, συμπληρώνοντας τις πολιτικές των κρατών μελών.

Στους κύριους στόχους του συγκαταλέγεται η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, με την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των χωρών. Άλλος στόχος του είναι να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα και τον οικονομικά προσιτό χαρακτήρα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και να διευκολύνει την πρόσβαση στα αγαθά αυτά.

Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει καλύτερα τα συστήματα υγείας, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους απέναντι σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όχι μόνο πιθανές μελλοντικές πανδημίες, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και οι ανισότητες σε θέματα υγείας.

Το πρόγραμμα θα στηρίξει επίσης δράσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υγεία και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού «χώρου δεδομένων για την υγεία».

Θα στηριχθούν επίσης η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Oι ευρωβουλευτές τόνισαν τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο πρόγραμμα στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία, σε επίπεδο ΕΕ, ενός αποθέματος βασικών ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού, το οποίο συμπληρώνει το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του rescEU, και ενός αποθέματος ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα κινητοποιείται σε περίπτωση κρίσης στον τομέα της υγείας.

 

• Σχετικά με την εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές η αναστολή των δασμών Τραμπ τι θα ισχύσει; Είναι σημαντικό για την Ελλάδα;

 

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Joe Biden και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, για την κατάργηση των δασμών ως 25% στις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας απέδωσαν καρπούς.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Πλέον, εμβληματικά Ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, το ελληνικό γιαούρτι, τα ροδάκινα και τα μεταποιημένα ροδάκινα αλλά και όλα τα Ελληνικά  προϊόντα δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Σε ό,τι μας αφορά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς.

 

• Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα με τα ελληνοτουρκικά πιστεύετε ότι οι διερευνητικές επαφές, θα έχουν θετική εξέλιξη; Η Ελλάδα τι περιμένει από αυτό, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις;

 

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ως ειρηνική χώρα πρεσβεύει ότι οι όποιες διαφορές επιλύονται μόνο μέσω της διπλωματικής οδού με  όπλο το διάλογο. Δεν επιλύονται ασφαλώς ούτε με καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ούτε με στρατικοποίηση τη διπλωματίας. Δεν λύνονται με μονομερείς επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η βία δεν παράγει Δίκαιο. Το Δίκαιο παράγει ειρήνη. Και η Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο το έχει έμπρακτα αποδείξει τόσο με τις συμφωνίες που έχει υπογράφει για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όσο και με τη συμφωνία με την Αλβανία με την οποία από κοινού αποφασίστηκε οι όποιες διαφορές στην οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όλες αυτές οι συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών εδράζονται απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχουν καμία σχέση με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που δεν ακουμπά πουθενά.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας συνεχίζονται ως επαφές χαμηλής προσδοκίας. Έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία στη βάση μόνο του Διεθνούς Δικαίου για τη μία και μόνη μεταξύ μας διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν συζητά, δεν τα δέχεται καν ως θέματα, ούτε την αποστρατικοποίηση των νησιών, ούτε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε πολύ περισσότερο θέματα εθνικής μας κυριαρχίας. Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι μεν διάλογος, το λέει άλλωστε και οι λέξη «διερευνητικές επαφές» αλλά ασφαλώς δεν μπορεί να γίνουν, και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνουν από τη πλευρά της Τουρκίας ανατολίτικο παζάρι.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις αυτές έχουν απερίφραστα καταδικαστεί και καταγγελθεί από όλους τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας είναι πάντα στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής. Τα ελληνικά σύνορα, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. Και ως εκ τούτου δεν υπάρχει διμερές ζήτημα αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας επισημάνω δύο γεγονότα υψηλού συμβολισμού. Τον περασμένο χρόνο στην προσπάθεια από τη μεριά της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στον Έβρο, όλοι οι πρόεδροι των Θεσμών της ΕΕ βρέθηκαν στο πλευρό του πρωθυπουργού και επισκέφτηκαν τον Έβρο. Ενώ και σε πρόσφατη απάντηση του σε ερώτησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ δήλωσε εμφατικά ότι…

Τα νησιά έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάτι που ασφαλώς συνάδει απόλυτα με το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο καθώς την έχουν συνυπογράψει και κυρώσει πάνω από 160 χώρες.

Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη και να τηρεί αταλάντευτα τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης.

 

• Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Costa και η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen υπέγραψαν την κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους ευρωπαίους;

 

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για την κοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης, ένα κοινό σχέδιο για μία λειτουργική Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη μίας σειράς διαβουλεύσεων και δημοσίων συζητήσεων οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης να μοιραστούν τις ιδέες τους συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του αύριο της Ευρώπης, στην οικοδόμηση της δικής μας Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει ένα ανοικτό φόρουμ συζητήσεων με προκαθορισμένες πολιτικές προτεραιότητες, χωρίς ο κατάλογος να είναι ασφαλώς δεσμευτικός, όπως π.χ.

Ευρωπαϊκές αξίες, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, δημοκρατικές και θεσμικές πτυχές της ΕΕ, περιβαλλοντικές προκλήσεις και κλιματική κρίση, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα οικονομικά ζητήματα και ζητήματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, ασφάλεια και ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας για το μέλλον το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεράσουμε την πανδημία και την κρίση και ελπίδα ότι όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε μία δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.

Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες να μιλήσουν. Να περιγράψουν την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν. Η Διάσκεψη θέτει ως υψηλό της στόχο να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι στις διάφορες κρίσεις, όπως η πρόσφατη υγειονομική ή η κρίση στην οικονομία.

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι σαφείς. Θέλουν να εκφέρουν τη γνώμη τους, την άποψή τους για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η υπόσχεση που πήραμε από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ήταν ξεκάθαρη. «Θα τους ακούσουμε και στη συνέχεια θα δράσουμε». Ελπίζουμε να γίνει πράξη στο ακέραιο.

 

• Είστε αισιόδοξος με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα; Θα τα καταφέρουμε να ανοίξουμε για το καλοκαίρι και να υποδεχτούμε τους τουρίστες;

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση της πανδημίας δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Δοκίμασε επίσης και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Που έφθασε πολλές φορές σε οριακά επίπεδα.

Και παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από μία αντιπολίτευση που επένδυσε στην καταστροφολαγνεία, η χώρα μας την περίοδο της πανδημίας στήριξε με πάνω από 35 δισεκατομμύρια εργαζόμενους και επιχειρήσεις και υπερδιπλασίασε τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μη κατάρρευση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στην αρχή της πανδημίας είχαν καλύτερα συστήματα υγείας.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω την πολύ θετική συμβολή τη Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μία απόφαση που πιστώνεται στα θετικά της Ευρώπης. Η χώρα μας θα ωφεληθεί για να μπορέσει να ξεπεράσει τις οικονομικές συνέπειες από την κρίση της πανδημίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 32 δις ευρώ (19,5 δις επιχορηγήσεις και 12,5 δις χαμηλότοκα δάνεια).

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών από τις επιπτώσεις της πανδημίας που προκάλεσαν δυσπραγία στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποτελούν κορυφαίες πολιτικές επιλογές αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υλοποιήσει αυτές τις σωστές πολιτικές αποφάσεις αποφάσισε για πρώτη φορά να βάλει στο τραπέζι πάνω από 2 δις ευρώ. να δανειστεί ενιαία. Και ασφαλώς επειδή τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, και διαμορφώνονται νέα είμαι βέβαιος ότι αν χρειαστεί, για να στηριχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να δαπανήσει και άλλα χρήματα για την ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απορρόφηση και η ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και των κλάδων που επλήγησαν αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι νομίζω το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ένα στοίχημα που είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι ανεξάρτητα του πότε θα εισρεύσουν τα κεφάλαια –κάτι που αναμένεται να συμβεί αρχές του καλοκαιριού-  από τα κοινοτικά ταμεία η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλη η κοινωνία που έχει πληγεί από την πανδημία θα στηριχτούν για όσο καιρό χρειαστεί με όσα χρήματα απαιτηθούν.

Η Ελλάδα ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη για την αντιμετώπισή της κρίσης. Ενώ τα νούμερα ακόμη και σήμερα την κατατάσσουν στις χώρες με τους λιγότερους θανάτους πανευρωπαϊκά ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος πανευρωπαϊκά με την προσθήκη και νέων εμβολίων που λαμβάνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μας καθιστά αισιόδοξους ότι πολύ σύντομα ο εφιάλτης της πανδημίας θα αποτελεί επιτέλους παρελθόν καθώς θα δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας της κοινωνίας και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα επιστρέψουν στην ομαλότητα.

Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι ασφαλώς η επανεκκίνηση του Τουρισμού που αποτελεί μία από τις βασικές ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας. Που δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα την προηγούμενη χρονιά. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου και ο εμβολιασμός όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον Τουρισμό ώστε η χώρα μας να υποδεχτεί με ασφάλεια τους τουρίστες. Ενώ αποτελεί πολύ θετική συμβολή για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Που δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για κάποιον να ταξιδέψει αλλά θα του παρέχει τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στις διαδικασίες του ταξιδιού.

Τα πρώτα σημάδια από τις κρατήσεις για το καλοκαίρι μας δημιουργούν αισιοδοξία ότι ο τουριστικός κλάδος φέτος θα μπορέσει να διατηρήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα του 2019.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ