ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μανώλης Μουσελής, Έπαρχος Καλύμνου «Ο ρόλος της Τ.Α. πρέπει να είναι υποστηρικτικός προς τους πολίτες»

 
Σταθεροποιείται η κατάσταση με τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στην Κάλυμνο όπως λέει ο έπαρχος του νησιού Μανώλης Μουσελής στο ΒΗΜΑ Της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. Δηλώνει ακόμη ότι Ευελπιστούμε σ ένα πιο γρήγορο ρυθμό εμβολιασμών που θα μας επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα» και μιλώντας για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τονίζει ότι στην ουσία σηματοδοτεί το τέλος μια μακράς περιόδου πειραματισμών στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο έπαρχος Καλύμνου αναφέρεται και στο πρόγραμμα «Νησίδα» που η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι προσηλωμένη για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση επιχειρήσεων ποσών από 2.000,00 Ε έως και 10.000,00 Ε.

 

Κύριε Μουσελλή, πώς είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Κάλυμνο; Τι έγινε και σημειώθηκε τόσο μεγάλη έξαρση με τα κρούσματα στο νησί;

 

Την κατάσταση στο νησί μας αυτή την στιγμή θα την χαρακτήριζα ως σταθερή με εμφάνιση κάποιων νέων κρουσμάτων που προέρχονται κυρίως από ιχνηλατήσεις των αρχικών κρουσμάτων. Η ύπαρξη ασυμπτωματικών κρουσμάτων δεν βοήθησε στο να γίνει έγκαιρα αντιληπτό το πρόβλημα, γεγονός, που καταδεικνύει πόσο ύπουλος είναι ο ιός και πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί.

 

Η Κάλυμνος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση; Γίνονται τεστ, οι δομές υγείας και το προσωπικό επαρκούν;

 

Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη γεγονός που οφείλεται κυρίως στον καθημερινό αγώνα των υγειονομικών μας. Έχουμε δημιουργήσει μονάδα covid από την αρχή της πανδημίας με 10 κλίνες εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν χαρακτηριστικά κλινών αυξημένης φροντίδας. Ενισχύσαμε ως περιφέρεια το νοσοκομείο με μοριακό αναλυτή PCR, αναπνευστήρα, με βοηθητικούς οικίσκους, με υλικό αναλώσιμο και φυσικά με tests rapid αντιγόνου. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν να πάμε την δομή ένα βήμα πιο μπροστά.  Όμως οι διαχρονικές ελλείψεις ήταν μεγάλες σε μηχανήματα και σε υλικά, κάποιες στιγμές δούλευε μόνο από τις φιλότιμες προσφορές των Καλυμνίων.

Τα tests γίνονται σε καθημερινή πλέον βάσει, στο νοσοκομείο, στις πλατείες και στο λιμάνι .Μόλις προ δεκαημέρου η Περιφέρεια πρόσφερε 1000 rapid tests στο νοσοκομείο. Αναφορικά τώρα με το προσωπικό, σαφέστατα και υπάρχει έλλειψη. Αν και προσελήφθησαν κάποιοι στην έναρξη της πανδημίας, παρόλα ταύτα δεν επαρκούν, αφού έχουμε να στελεχώσουμε τώρα πλέον και τα εμβολιαστικά κέντρα. Μην ξεχνάτε ότι πέρα αυτών υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσωπικού. Κάνουμε έκκληση τώρα πλέον που τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή στο νησί να ικανοποιηθούν  τα αιτήματα σε προσωπικό, γιατί και το υπάρχον, όπως σας είπα υπερβάλλει εαυτό για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

 

Πώς ήταν η κατάσταση στην αγορά; Μπορεί να ανοίξει ξανά γρήγορα;

 

Όπως φαντάζομαι είναι σ όλη την χώρα. Με το άνοιξε κλείσε δεν μπορεί να υπάρξει αγορά. Από την άλλη πάλι ούτε και οικονομία και ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει χωρίς υγεία. Γεγονός είναι πάντως ότι οι αντοχές οικονομικές αλλά και ψυχικές έχουν φτάσει στα όρια τους. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο και εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα να βγούμε προς τα έξω, να ανοίξουν τα καταστήματα και να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαμένα. Δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο. Ευελπιστούμε σ ένα πιο γρήγορο ρυθμό εμβολιασμών που θα μας επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα.

 

Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιοχή μας ή θα έπρεπε να έχει άλλη μορφή και λειτουργία;

 

Ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου στην ουσία σηματοδοτεί το τέλος μια μακράς περιόδου πειραματισμών στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ήρθε αφενός να δώσει λύση στο βασικότερο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα των νησιών, που άπτεται της υγείας των συμπολιτών μας και αφετέρου να επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με την συμμόρφωση της χώρας μας με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η ανάληψη της ευθύνης από την Περιφερειακή μας αρχή, μετά από δεκαετίες άστοχων ενεργειών δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια σκέψεων και ελιγμών. Είμαστε η τελευταία ελπίδα για τις τοπικές κοινωνίες, γι’ αυτό αναλάβαμε και αυτή την υποχρέωση όπως και πολλές άλλες. Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολλά και οι αρμοδιότητές αυξάνονται. Όπου υπάρχει δυσεπίλυτο πρόβλημα η λύση πλέον τείνει να γίνει μόνιμη. Το αναθέτουμε στην Περιφέρεια. Όπως έγινε και με τα ρέματα, γίνεται τώρα και με την διαχείριση των αποβλήτων.

Δεν έχουμε αντίρρηση επί τους ουσίας, δεν μας φοβίζει η ευθύνη. Αλλά , γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά, στηρίξτε την πρόθεση μας να αναλάβουμε, στηρίξτε την προσπάθεια που θα κάνουμε. Ενισχύστε της υπηρεσίες με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζονται αυτές οι λύσεις, δώστε τους πόρους που θα χρειαστούμε και απευθύνομαι φυσικά στην πολιτεία. Βέβαια επειδή η ευθύνη πάντα είναι συλλογική για τις κοινωνίες καλούνται και οι πολίτες να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια με ένα άλλο πνεύμα διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Εάν αυτά συμβούν ο ΦΟΣΔΑ εκτός από χρήσιμο εργαλείο θα γίνει και αποτελεσματικό εργαλείο. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι το πρόβλημά δεν έγκειται στην μορφή ή τον τρόπο λειτουργίας, αλλά στις προϋποθέσεις ενίσχυσης του φορέα και στις κοινωνικές συμμαχίες που πρέπει να δημιουργηθούν για να υπάρχει η απρόσκοπτη και αποτελεσματική του λειτουργία. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότιο ΦΟΣΔΑ ήρθε για να πετύχει και πρέπει να πετύχει.

 

Πριν λίγο καιρό ο Δήμος Ρόδου θέσπισε ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα για τους δημότες. Είδαμε ότι το κάνατε κι εσείς. Μιλήστε μας γι αυτό και πώς είναι η κατάσταση με την ανεργία στην Κάλυμνο;

 

Στις δύσκολες μέρες που διαβιούμε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι υποστηρικτικός προς τους πολίτες, περισσότερο από ότι ήταν μέχρι τώρα. Οι τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δίνουν την δυνατότητα στους φορείς να ελιχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτό τον στόχο με ενέργειες σημαντικές όπως το πρόγραμμα «Νησίδα» που αφορά μη επιστρεπτέα επιχορήγηση επιχειρήσεων ποσών από 2.000,00 Ε έως και 10.000,00 Ε.

Γνωρίζεται επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας, διαθέσαμε τον προϋπολογισμό του αθλητικού και πολιτιστικού τομέα στην ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών μας με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με μηχανήματα ανίχνευσης PCR του covid, με αναπνευστήρες, με βοηθητικούς οικίσκους και τώρα τελευταία με tests rapid αντίγονου.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα διανομής ειδών διατροφής και προϊόντων υγιεινής και καθαριότητας, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας απόρων, το ΤΕΒΑ,  με κυρίαρχο εταίρο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συμπράττοντες φορείς στην διανομή τους Δήμους.

Ολοκληρώνεται σε λίγο ένας μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για προμήθεια προϊόντων διατροφής και θα συνεχίσει το έργο του το κοινωνικό παντοπωλείο της περιφέρειας που τόσα έχει προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες.

Η ανεργία στην Κάλυμνο είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς μαστίζει το νησί αρκετές δεκαετίες. Φούντωσε θα έλεγα πάλι στην αρχή της δεκαετίας με την οικονομική κρίση και είχε σαν αποτέλεσμα να ξαναζήσουμε και πάλι τα φαινόμενα μετανάστευσης των εποχών του 60 και του 70. Πολλοί συμπολίτες μας υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν, κυρίως στην Αυστραλία για να επιβιώσουν.

Τα προγράμματα των εποχιακών συμβάσεων που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις μπορεί να δίνουν ανάσες οξυγόνου αλλά δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε λύσεις μόνιμες και βιώσιμες και αυτές δεν είναι άλλες πέρα από την στοχευμένη οικονομική στήριξη για δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο έκανα επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ Πρωτοψάλτη συζητώντας το ενδεχόμενο ενός τοπικού προγράμματος ενίσχυσης. Είναι στις προθέσεις του οργανισμού, που προς το παρόν το εφαρμόζει πιλοτικά σε ένα δυο περιοχές της χώρας. Η εξέλιξη αυτών ίσως βοηθήσει και την δική μας πρόταση, αλλά προϋπόθεση θα ήταν και η ύπαρξη σχετικής μελέτης από αρμόδιο φορέα, π.χ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που θα κατέγραφε τα χαρακτηριστικά της τοπικής ανεργίας.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ