12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μάνος Κόνσολας, Υφυπουργός Τουρισμού «Και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό»

Με την «γλώσσα της αλήθειας» μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο Υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας για το μέλλον του Τουρισμού. Και τονίζει ότι «Και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».  Για το Ταμείο Ανάκαμψης λέει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η στροφή στην ποιότητα, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, η δημιουργία μιας πράσινης τουριστικής οικονομίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων και διαβεβαιώνει ότι η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους, ανέργους αλλά και τις επιχειρήσεις είναι δεδομένη.

Κύριε Κόνσολα, θα τα καταφέρει ο Τουρισμός να ανακάμψει μετά από τέτοια κρίση;

 

Κύριε Μάτση, μιλάω πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, δεν χαϊδεύω αυτιά. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Όσο δεν υπάρχει ασφάλεια και εμβόλιο, είναι δεδομένο ότι επηρεάζονται τα ταξίδια και οι συνήθειες των ανθρώπων.Ο πρώτος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους του τουρισμού για να μείνουν όρθιοι αυτό το δύσκολο χειμώνα. Το μήνυμα μας είναι ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του. Είμαστε μαζί στα δύσκολα και μαζί θα τα καταφέρουμε. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για την επόμενη χρονιά είναι να διεκδικήσουμε ενιαίους κανόνες για τα ταξίδια και την ασφάλεια στον τουρισμό, που θα είναι αποδεκτοί και θα εφαρμόζονται από όλες τις χώρες. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα δώσει ένα ισχυρό brand ασφάλειας στην Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κριτήριο της ασφάλειας είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα για τους δυνητικούς επισκέπτες μας.Την υγειονομική ασφάλεια, όμως, την χτίζουμε και εμείς οι ίδιοι με τη στάση μας. Η τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής από τους πολίτες είναι απαραίτητη όσο ο ιός δεν έχει ακόμα νικηθεί ολοκληρωτικά.Η Ελλάδα δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.  Στο Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζουμε ήδη την επόμενη μέρα για να αποκτήσει μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση ο τουρισμός μας.  Έχουμε ήδη καταθέσει την πρότασή μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, λιγότερου ευάλωτου και περισσότερο ανταγωνιστικού.

 

Δηλώσατε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους ανθρώπους του τουρισμού για να μείνουν όρθιοι αυτό το δύσκολο χειμώνα. Είστε αισιόδοξος;

Η επιλογή μας να στηρίξουμε εργαζόμενους, ανέργους αλλά και τις επιχειρήσεις είναι δεδομένη.Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί μέτρα στήριξης και έχουμε κρατήσει εφεδρείες για να ενεργοποιήσουμε και άλλα μέτρα. Ο στόχος, κύριε Μάτση, είναι να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διευκολυνθούν όλοι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, να υπάρχει ένα στοιχειώδες εισόδημα για τους ανέργους, να στηριχθεί η απασχόληση.Όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται καθ΄ υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων της χώρας, οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι.Οι επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να συνεχίζονται για πάντα. Καμία οικονομία δεν αντέχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτές τις λογικές. Όλοι μας ελπίζουμε το 2021 να επιστρέψει η οικονομία σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από τις αρχές του χρόνου.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον για τις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία; Θα αποδώσει καρπούς;

 

Το μεγάλο ενδιαφέρον από υποψηφίους για να φοιτήσουν στις Σχολές Ξεναγών δικαιώνει την επιλογή μας να λειτουργήσουμς 4 νέες Σχολές Ξεναγών. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Τουρισμού, κύριε Μάτση, σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούσε μία μόνο Σχολή Ξεναγών, ενώ τώρα θα λειτουργήσουν πέντε σχολές ταυτόχρονα, εθνικής εμβέλειας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της τουριστικής εκπαίδευσης. Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά και του επαγγέλματος του ξεναγού με νέα πεδία δραστηριοτήτων. Δεν περιοριζόμαστε, όμως, μόνο σε αυτό το στόχο, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς και οι απόφοιτοί της να έχουν εξασφαλισμένη εργασία την επόμενη μέρα.

Τι πρέπει να περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Στο Υπουργείο Τουρισμού, είχα την ευθύνη για την προετοιμασία της πρότασής μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος μας είναι η στροφή στην ποιότητα, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, η δημιουργία μιας πράσινης τουριστικής οικονομίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων.Θα πρέπει να ενισχυθούν έργα αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και υποδομές και για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού που στοχεύουν σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα μειώσουν και το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων. Πρέπει να ενισχυθούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των τουριστικών επιχειρήσεων με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας που περιλαμβάνουν σύγχρονες πλατφόρμες πωλήσεων που μειώνουν την εξάρτηση από τους tour operators. Ουσιαστικά, μιλάμε για έργα αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων  από τις ηλεκτρονικές κρατήσεις και την οικονομική συναλλαγή ως την προβολή, την επικοινωνία και την παροχή υπηρεσιών.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ