ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου «Ανήκουμε στις τυχερές κοινωνίες που η πανδημία του κορωνοϊιού δεν μας άγγιξε…»

 

Μια δυναμική γυναίκα βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δήμου Τήλου. Η Μαρία Καμμά, που γνωρίζει πολύ καλά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την πολιτική του τόπου της σήμερα μιλάει για την πανδημία του κορωνοϊού, για τη φετινή τουριστική περίοδο και για το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο νησί το οποίο θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς λόγους.

 

• Κυρία Καμμά, πώς διαχειρίζεστε την πανδημία του κορωνοϊού στην Τήλο; 

Ανήκουμε στις τυχερές κοινωνίες που η πανδημία του κορωνοϊιού δεν μας άγγιξε… Ως Δήμος βέβαια πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι απολυμάνσεις σε όλα τα δημόσια κτήρια του νησιού γίνονται κατά τακτά διαστήματα, η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο, είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας και ιδιαιτέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η καθαριότητα των κοινόχρηστων και επικίνδυνων σημείων (λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, δημόσιες τουαλέτες, κάδοι απορριμμάτων, πλατείες, παιδικές χαρές κ.ά.) ήταν ιδιαίτερα σχολαστική. Φροντίσαμε επίσης να χορηγήσουμε δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, μέσα ατομικής προστασίας και η παρουσία της δημοτικής αρχής ήταν άμεση και καίρια όπου χρειαζόταν. Η συνεργασία μας με τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού είναι υποδειγματική κάτι το οποίο συντελεί τα μέγιστα στην διαχείριση της κρίσης. Ακόμη και στην δύσκολη διαδικασία της τηλεκπαίδεσης φροντίσαμε όλα τα παιδιά να έχουν ατομικό tamblet και με το πολύ καλό δίκτυο internet που έχουμε στο νησί, όλα κυλάνε ομαλά.

• Φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος για όλα τα νησιά. Πώς εξελίχθηκε για την Τήλο;

Σε αυτό τον τομέα δεν καταφέραμε να ξεφύγουμε από την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα νησιά μας.  Η συνολική τουριστική κίνηση στο νησί μας φέτος ήταν περίπου της τάξεως του 40% σε σύγκριση με την περσινή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στην μείωση του οργανωμένου τουρισμού με τα γνωστά θέματα στις κρατήσεις από το εξωτερικό. Η κίνηση ήταν λοιπόν πολύ μειωμένη από τον τουρισμό του εξωτερικού και λίγο αυξημένη με τον εσωτερικό τουρισμό.

• Τι είναι το «Tilos Project» και πώς καταφέρατε να γίνε η Τήλος στο πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου; 

Το έργο είναι αποτέλεσμα μιας πετυχημένης συνεργασίας του Δήμου μας με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (τότε ΤΕΙ Πειραιά) και είμαστε διπλά ικανοποιημένοι για αυτό γιατί το σπουδαίο έργο μας έχει Εθνική ταυτότητα. Οι προσπάθειες άρχισαν από το 2012 όταν σε μία πρόσκληση του ΚΑΠΕ καταθέσαμε πρόταση που ξεπερνούσε τα 22 εκ. € η οποία όμως δεν εγκρίθηκε. Στη συνέχεια λοιπόν υποβάλαμε ένα κομμάτι αυτής στο πρόγραμμα HORIZON 2020, εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα και εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές . Αυτό το έργο έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το μοντέλο για όλα τα μικρά νησιά της χώρας μας.

• Ιδρύσατε μία ΚΟΙΝΣΕΠ για το προσφυγικό µε στόχο την αναβίωση της τυροκοµίας. Ποια είναι τα αποτελέσματα σήμερα;

Η κοινωνία της Τήλου πιστεύει στον άνθρωπο και στόχο έχει την ευτυχία και ευημερία του χωρίς διακρίσεις. Αυτό είναι μια από τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης…  Πιστεύουμε επίσης ότι την κρίση μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ για την αναβίωση του πρωτογενούς τομέα, την δημιουργία-ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στη ζωή τους, να αρχίσουν ξανά να ελπίζουν.  Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι λίγα δεδομένου όμως των συνθηκών που ζούμε είναι φυσικό. Οι δυνατότητες για την ανάπτυξη αυτών των τομέων της οικονομίας στο νησί της Τήλου είναι μεγάλες. Ήδη το κομμάτι της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης του γάλατος (τυρί), πήγε αρκετά καλά και ελπίζουμε την επόμενη σαιζόν με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι που το δουλεύουν αλλά και με την ελπίδα ότι το τουριστικό προϊόν θα είναι υψηλότερο, τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα.  Τα μηνύματα που παίρνουμε πρέπει να σας πω είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού δεχόμαστε τηλεφωνήματα από το εξωτερικό και ζητάνε να συνεργαστούν με την Κοιν.Σ.Επ.! Τέλος δεν είναι σπουδαίο όταν μας προτείνουν να προωθηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, ως καλή πρακτική, η πρωτοβουλία του Δήμου Τήλου να διαχειριστεί ως μια λύση στο προσφυγικό και στην κυκλική οικονομία το εγχείρημά μας?  Η συνέχεια θα το δείξει…

• Φέτος λειτούργησε το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο νησί σας. Μιλήστε μας για αυτό και πώς θα το αξιοποιήσετε τουριστικά;

Κατορθώσαμε φέτος μετά από μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο των ελεφάντων και  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, θα είναι πραγματικά ένα στολίδι και πόλος έλξης επισκεπτών, όχι μόνο για το νησί μας, αλλά για ολόκληρη την Δωδεκάνησο. Το εσωτερικό του μουσείου  είναι διακοσμημένο με σπάνια εκθέματα οστών και ευρημάτων από τις ανασκαφές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο σπήλαιο.   Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι  ο «Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος». Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια. Η  ιδιαιτερότητα του εκθέματος αυτού είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D. Έτσι ο επισκέπτης βλέπει σε πραγματικό μέγεθος την απεικόνιση τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης!

Η επισκεψιμότητα στο Μουσείο ήταν πολύ υψηλή και για αυτό το λόγο φροντίσαμε αυτό να παραμένει ανοικτό  και κατά τις απογευματινές ώρες αλλά και τα σαββατοκύριακα. Επίσης είχαμε εκδρομές από τα γύρω νησιά που τώρα εκτός από την επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ζητούσαν ραντεβού για να επισκεφθούν το Μουσείο. Στον προγραμματισμό μας είναι να διαφημίσουμε με κάθε μέσο το Μουσείο μας και να δώσουμε σ’ αυτή τη μοναδική ανακάλυψη τη θέση που της αξίζει.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ