ΔΙΕΘΝΗ

Μας απειλεί με «χτύπημα» ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί»

Δεν άρεσε στον «σουλτάνο» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει NAVTEX για αεροναυτική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης – Καρπάθου – Καστελόριζου.

Tην ώρα που ο τουρκικός στόλος έχει εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με το ερευνητικό Oruc Reis και ζητά να πάρει μερίδιο του υποθαλάσσιου πλούτου ο Ερντογάν υποστήριξε πως η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επιχειρώντας να τονώσει το «τσαλακωμένο» ηθικό των στελεχών του τουρκικού Στρατού που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, o Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως «ο τούρκικος θα κινηθεί πιο αποφασιστικά για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή» και πώς όσοι βγουν μπροστά στις περιοχές τις οποίες έχει κηρύξει NAVTEX η Τουρκιά «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει NAVTEX στην συγκεκριμένη περιοχή. Με την στάση αυτή, που είναι εναντίον στις σχέσεις καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου έριξε τον εαυτό της σε ένα χάος το οποίο δεν θα μπορεί να βγει μόνη της. Απο εδώ και πέρα η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός στην περιοχή και θα είναι η μόνη χώρα που θα ζημιωθεί. Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να ξέρουν πως όσοι τη ρίχνουν μπροστά στον τούρκικο στόλο θα την αφήσουν μόνη σε ενδεχόμενο δυσκολίας.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα από τη δράση του Ορούτς Ρείς ούτε από την δράση του ναυτικού μας που το συνοδεύει. Αντιθέτως θα κινηθεί πιο αποφασιστικά για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της στην περιοχή. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν το τι θα συμβεί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στις περιοχές τις οποίες έχουμε εκδόσει NAVTEX.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις αναρρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να συνομιλούν ακόμα μαζί του οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί που συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Ακάρ: Η Navtex της Ελλάδας δεν συνάδει με την καλή γειτονία

Για δραστηριότητα που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση στην περιοχή κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αντιδρώντας στην ελληνική Navtex, που εκδόθηκε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον ίδιο, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εντατικά στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας, του έθνους, και είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα για την Navtex που εξέδωσε και με την οποία δεσμεύει, μέχρι 27 Αυγούστου, για αεροναυτική άσκηση την περιοχή που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Αθήνας «δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Δίκαιο της Θαλάσσης, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση».

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στην πανηγυρική ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ερντογάν της ανακάλυψης αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τη βάση μεγαλύτερων και πιο σημαντικών στρατηγικών πρωτοβουλιών.

Στη σύσκεψη, εκτός από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε -σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τουρκικού ενδιαφέροντος, από τις εξελίξεις στο Κουρδικό και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Υπήρξε επίσης ενημέρωση από τον επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο ΝΑΤΟ για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συμμαχία σε σχέση με την Τουρκία.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ