ΕΛΛΑΔΑ

«Μάσκες μέχρι το χειμώνα, πιθανό νέο lockdown»

Γιώργος Παυλάκης: Πιθανό είναι το ενδεχόμενο για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκύνου των ΗΠΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιου που υπάρχουν τώρα.

Όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ερευνητής κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Από τον 15 Αύγουστο και μετά είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί. Στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού… Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν». Στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη για την οποία τόνισε πως έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης, αλλά και πως την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο για νέο lockdown. «Θα εξαρτηθεί από το πιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα», σημείωσε.

Ο ερευνητής υποστήριξε στη συνέχεια, πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να έχουμε καλό χειμώνα θα ήταν, αν τα κρούσματα έφταναν στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση, ώστε να βρεθούν και να απομονωθούν όλα τα κρούσματα.

Γιώργος Παυλάκης: Οι χώρες που εξάλειψαν τον κορονοϊο

Έπειτα, ο κ. Παυλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι μηδέν κρούσματα». Υπογράμμισε μάλιστα πως, δεν έχει επικρατήσει κάτι τέτοιο ούτε στην Β. Αμερική, αλλά ούτε και στην Ευρώπη. Όπως είπε, οι χώρες που τα πηγαίνουν καλά ως τώρα, εξαλείφοντας τον ιό είναι: η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία ,η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

«Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση».

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως και οι εμβολιασμένοι είναι πιθανόν να μολυνθούν, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, θα νοσήσεις ηπιότερα από τον μη εμβολιασμένο.

Καταλήγοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δουλεύουν. Και προσθέτει: «Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο. Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του που περιλαμβάνει και το εμβόλιο».

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ