ΕΛΛΑΔΑ

Ματίνα Παγώνη: Εμβόλιο κατά του κορονοϊού κάθε χρόνο – Πότε θα κάνουμε τέταρτη δόση

Στον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η κ. Παγώνη μίλησε και για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, λέγοντας πως δεν αποκλείεται να κάνουμε εμβόλιο κατά του κορονοϊού κάθε χρόνο.

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, μετά τα δύο νέα κρούσματα στην Σητεία της Κρήτης, ωστόσο αυτή τη στιγμή ο δείκτης των κρουσμάτων αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. «Ωστόσο παραμένει υψηλός ο δείκτης των θανάτων και των διασωληνωμένων και θα είναι και τις επόμενες μέρες. Μια σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από τις 25 Δεκεμβρίου», επισήμανε.

Η ίδια πρόσθεσε πως αν και η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, έχει ελαφρά συμπτώματα, οι νοσούντες δε νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και προς το παρόν δεν έχουμε θανάτους, ενώ για τα εμβόλια οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι την πιάνουν, αλλά όχι τόσο όσο τις άλλες μεταλλάξεις.

Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών κάτι που δείχνει ότι αρχίζουν και πείθονται οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σχετικά με την τρίτη δόση, σημείωσε ότι πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι είναι αναγκαία, καθώς στελεχώνει τον οργανισμό με αντισώματα.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό: «Από δω και πέρα το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως κάνουμε και για τη γρίπη. Πιστεύω ότι η τέταρτη δόση δε θα είναι πριν το καλοκαίρι, γιατί και με την τρίτη δόση θα έχει οχυρωθεί ο οργανισμός αρκετά και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, μας καλύπτει για εννέα μήνες».

Τέλος, μίλησε και για τις καταγγελίες «VIP ΜΕΘ» ξεκαθαρίζοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, τους οποίους εκπροσωπεί, δεν κρατάνε κλειστές κλίνες. «Με λίστα 160-170 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κρεβάτια και να μην τους βάζουν. Αν είχε τέτοια στοιχεία ο κ. Γιαννάκος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κάποια άλλη διαδικασία», κατέληξε.

newsit
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ