ΥΓΕΙΑ

Μαύρισμα το καλοκαίρι: 7 μύθοι που επιτέλους πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

 
Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση για τις αντιλήψεις των νεαρών ενηλίκων γύρω από το μαύρισμα, το ηλιακό έγκαυμα και την ηλιοπροστασία. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Επικίνδυνη άγνοια για την ηλιοπροστασία και τους κινδύνους από το μαύρισμα επιδεικνύει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, με συνέπεια να υπονομεύει την υγεία του, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι επιστήμονές της ανακάλυψαν ότι ιδίως οι νέοι, ηλικίας 18-25 ετών, έχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις και όσον αφορά το ηλιακό έγκαυμα και τους τρόπους προστασίας από αυτό.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% εξ αυτών έκαναν ηλιοθεραπεία για να μαυρίσουν το 2021. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 27%) είχαν την λανθασμένη πεποίθηση πως μόλις μαυρίσει το δέρμα τους, θα είναι προστατευμένοι από το ηλιακό έγκαυμα. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι μπορούν να προστατευθούν και από τον καρκίνο του δέρματος!

Άλλο ένα 38% εξ άλλου δήλωσαν λανθασμένα πως το μαύρισμα είναι ασφαλές, εφ’ όσον φροντίζουν να μην υφίστανται ηλιακό έγκαυμα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα πως οι νεαροί ενήλικες εξακολουθούν να πιστεύουν και άλλους μύθους για το μαύρισμα και την ηλιοπροστασία. Ειδικότερα:

  • Το 54% πιστεύουν ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 παρέχει διπλάσια προστασία απ’ ό,τι ένα με SPF 15.
  • Το 49% δεν γνωρίζουν ότι μπορεί κάποιος να υποστεί ηλιακό έγκαυμα μια συννεφιασμένη μέρα, αν καθίσει πολύ στον ήλιο
  • Το 39% πιστεύουν πως αν χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό SPF, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν συχνά την επάλειψη
  • Το 37% δεν γνωρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να διαπεράσει τα ρούχα, ιδίως όταν είναι βρεγμένα
  • Το 23% δεν ξέρουν πως πρέπει να επαναλαμβάνουν την επάλειψη με το αντηλιακό κάθε 2 ώρες που εκτίθενται στον ήλιο

Και πρόωρη γήρανση

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν πως το μαύρισμα είναι ασφαλές. Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως πιστεύουν ότι δρα προστατευτικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Brittany Craiglow, πρόσεδρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Το γεγονός ότι κάποιος δεν αναπτύσσει ηλιακό έγκαυμα δεν σημαίνει ότι το δέρμα του δεν υφίσταται βλάβη. Αντιθέτως, δημιουργούνται βλάβες που αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό λοιπόν που σήμερα κάνουμε, θα το βρούμε μπροστά μας όταν μεγαλώσουμε».

Μάλιστα οι βλάβες από το μαύρισμα δεν αργούν πολύ να γίνουν εμφανείς. Στην πραγματικότητα, το 53% των νέων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν πως θα ήθελαν να έχουν κάνει περισσότερα για να προστατεύσουν το δέρμα τους όταν ήσαν νεότεροι. Επιπλέον, το 22% είπαν πως ήδη βλέπουν βλάβες στο δέρμα τους από το μαύρισμα.

Παρ’ όλα αυτά, το 28% δεν γνώριζαν ότι το μαύρισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα, προκαλώντας:

  • Κηλίδες
  • Ρυτίδες
  • Χαλάρωση του δέρματος

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα για τις συνήθειες και τις απόψεις τους όσον αφορά τον ήλιο και το μαύρισμα.

iatropediaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ