ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με 10 νέα περιπολικά η περιφέρεια ενισχύει την Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου

Παραδόθηκε μέρος του έργου «Εξοπλισμός των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Ν. Αιγαίου για δράσεις οδικής ασφάλειας» από το Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020». Κατά την τελετή παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος παρέδωσε στον Αστυνομικό Διευθυντή, Μιχάλη Καληωράκη δέκα (10) νέα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας για τις ανάγκες της Α’ Δ/σης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χρήστου Ευστρατίου.

Τα νέα οχήματα αποτελούν μέρος του υπό υλοποίηση έργου με τίτλο «Εξοπλισμός Αστυνομικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για δράσεις οδικής ασφάλειας», συνολικού προϋπολογισμού 963.642,8 Ευρώ, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», σε συνέχεια της απόφασης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Βάσει αυτής της απόφασης, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού για δράσεις οδικής ασφάλειας σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, η οποία περιλαμβάνει: Α. 23 Επιβατικά Αυτοκίνητα σύγχρονης κατασκευής, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με κλειστό ενιαίο αμάξωμα και κατάλληλες διαστάσεις για άνετη μεταφορά πέντε (5) ατόμων Β. 12 Αστυνομικά Αυτοκίνητα τύπου SUV (τεμ. 12) υπηρεσιακού χρωματισμού τύπου 4X4, σύγχρονης κατασκευής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με κλειστό, ενιαίο μεταλλικό αμάξωμα και κατάλληλες διαστάσεις για άνετη μεταφορά πέντε (5) ατόμων. Θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων και για τη λήψη μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης σε δύσβατα σημεία του οδικού σημείου ή σε επικίνδυνα οδοστρώματα λόγω έργων σε εξέλιξη, δυσμενών καιρικών συνθηκών κλπ. Εκ της φύσης δε του οδικού δικτύου (ορεινές και ημιορεινές περιοχές με μεγάλο χωμάτινο δίκτυο) είναι απαραίτητα οχήματα με δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου. Γ. 4 Επιβατικά αυτοκίνητα εννέα θέσεων σύγχρονης κατασκευής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. (Πρότυπο Euro 6 ή νεώτερο). Θα έχουν κλειστό ενιαίο αμάξωμα και κατάλληλες διαστάσεις για άνετη μεταφορά εννέα (9) ατόμων. Δ. 37 Πομποδέκτες υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Ε. 5 Φορητά Ραντάρ. Πρόκειται για συσκευές φορητές χειρός οι οποίες μετά από την σκόπευση θα πρέπει να απεικονίζουν σε κατάλληλη οθόνη (Display) την ταχύτητα του οχήματος σε Km/h και την απόσταση από αυτή, τουλάχιστον. Στ. 12 Ηλεκτρονικές Συσκευές Ανίχνευσης Αλκοόλης. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ δικαιούχος του έργου είναι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γιώργος Χατζημάρκος

«Μετά τις δομές υγείας στις οποίες κατευθύναμε μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών πόρων για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό τους και την ενίσχυσή τους εν μέσω της πανδημίας και μετά τις δομές παιδείας όπου εξοπλισμός σύγχρονος και κρίσιμος πήγε σε όλα τα σχολεία, καθώς και στο ΕΚΑΒ, όπου δεκάδες ασθενοφόρα έχουν χρηματοδοτηθεί από πόρους της περιφέρειας και μετά και την πυροσβεστική, η οποία πήρε πολύ σοβαρό εξοπλισμό με τους ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας, σήμερα έχουμε τη χαρά να παίρνει τη σειρά της η ελληνική αστυνομία και να παραλαμβάνει στη Ρόδο δέκα περιπολικά. Σε όλα τα νησιά μέσα στις επόμενες έξι μέρες θα έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα, σύνολο 38 με πόρους ευρωπαϊκούς της περιφέρειας μας και τα υπόλοιπα πάλι με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά από τομεακό πρόγραμμα. Όλα είναι από χρήματα του ΕΣΠΑ. Ακολουθεί το λιμενικό και έτσι με αυτό κλείνουμε την προσπάθεια να έχουμε βάλει πλάτη για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν. Θέλω στο πρόσωπο του αστυνομικού διευθυντή του κ. Καληωράκη, να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, όλο το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας γιατί στα νησιά η δουλειά που κάνουν είναι ακόμα πιο δύσκολη από ότι στα αστικά κέντρα. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να σταθούμε στο πλευρό όλων των υπηρεσιών μας και ειδικά των κρίσιμων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν είτε με την υγεία, είτε με την ασφάλεια, είτε με την εκπαίδευση και νομίζω ότι φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που περάσαμε όλοι, φέραμε όμως και τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί ως λαός έχουμε αποδείξει ότι αποδίδουμε με την πλάτη στον τοίχο και εμείς ως περιφέρεια έχουμε πείσει και τους πιο δύσκολους πολίτες ότι όταν λειτουργείς με σχέδιο και καθαρό μυαλό μπορείς να φέρεις αποτελέσματα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί σήμερα που κάνουμε μία παράδοση υλικού που έχει αποκτηθεί με χρήματα ευρωπαϊκά» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Απευθυνόμενος στον αστυνομικό διευθυντή ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Καλορίζικος ο εξοπλισμός, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό σας για να δίνουμε την καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε στους πολίτες και εύχομαι υγεία και θα τα καταφέρουμε. Την πιο δύσκολη χρονιά φέραμε υπέροχα αποτελέσματα. Με αυτή την εμπειρία προχωράμε και για το 2021 θα πετύχουμε όλους μας τους στόχους».

 

Μιχάλης Καληωράκης

Μιλώντας ο κ. Καληωράκης τόνισε:

«Ευχαριστούμε για την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή σας στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας με την παραλαβή των δέκα νέων περιπολικών οχημάτων, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Έχουν κατανεμηθεί ήδη τα οχήματα σε όλα τα νησιά για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Αντώνης Καμπουράκης

Τέλος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης υπογράμμισε τα εξής: «Ευχαριστώ την περιφέρεια γιατί βλέπει τις ανάγκες και προχωρά σε πράξεις που βοηθούν το έργο. Ευχαριστώ και την ελληνική αστυνομία από τον υπουργό μέχρι και τον αστυνομικό διευθυντή κ. Καληωράκη και όλο το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας που φέτος μας αφήνουν ένα δίδαγμα: η ελληνική αστυνομία είναι εδώ για να μας φροντίσει και να μας προσέξει και να μας νουθετήσει και να μας βάλει στον ίσιο δρόμο. Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στο ροδιακό λαό, γιατί καταλαβαίνει ότι η αναβάθμιση του στόλου δεν οδηγεί στην καταστολή της χαράς του, αλλά στην εγγύηση της δυνατότητας να έχουν ένα καλό μέλλον με υγεία και με αυτοπεποίθηση. Εύχομαι υγεία και καλά ανταμώματα και με τη βοήθεια των ανθρώπων της ελληνικής αστυνομίας να είμαστε μαζί ενωμένοι με ανταμώματα».

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ