ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με αυστηρούς όρους και υπό προϋποθέσεις, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά

 

Όχι στην τοποθέτηση “φαραωνικού” τύπου ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, είπε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Σύρο.

Από την έδρα της Περιφέρειας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι συντάχθηκαν με το σκεπτικό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, δίνοντας το μήνυμα συμπαράστασης τόσο στους κατοίκους της Τήνου που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, όσο και ένα μήνυμα στην πολιτεία ότι ναι μεν οι νησιώτες είναι υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Άνδρου, Φολεγάνδρου, Ίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι “μέχρι σήμερα αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι οι νησιώτες είναι υπέρ του λιγνίτη που προσβάλλει βάναυσα το περιβάλλον, ενώ στην Αθήνα οι κύριοι των Υπουργείων είναι οι οικολόγοι.

Είμαστε υπερ του περιβάλλοντος, υπέρ της ανάπτυξης των ανεμογεννητριών με όρους και προϋποθέσεις που υπάρχουν σε κάθε τόπο, σε κάθε νησί. Οι ανεμογεννήτριες αυτού του τύπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεξέλεγκτα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρότεινε – κάτι που πέρασε ομόφωνα, τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και όχι πάνω στα κατοικημένα νησιά.

“Δε θα κάνουμε τις Κυκλάδες υποκατάστημα της Κοζάνης”, δήλωσε ο κ. Χαζτημάρκος υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συντάξει ένα κείμενο που θα δοθεί προκειμένου να κατατεθεί ως τροπολογία στη Βουλή και το οποίο ανάμεσα σε όλα θα προτείνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να περνά από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, όπως συμβαίνει για όλες τις δραστηριότητες (επιχειρηματικές κ.α) στα νησιά.

Τέλος, στα προαναφερόμενα προτάθηκε και η αλλαγή του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου των νησιών.syros today.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ