ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με την παρουσία του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου τα θυρανοίξια του Αγ. Γεωργίου στο Καστελλόριζο

 

Με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα τελεσθούν το φθινόπωρο τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, όπως προανήγγειλε μιλώντας στον Real Voice και στον Τέρη Χατζηιωάννου, ο ιερέας του νησιού, παπά Γιώργης Μαλτέζος.

Μετά την αποπεράτωση και ανακαίνιση του ναού-εκκλησιαστικού μνημείου με τη δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Αθανάσιου Μαρτίνου (που ανέλαβε την αποπεράτωσή του), τα θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν, μετά από έναν και πλέον αιώνα, όπου θα κληθούν να παραστούν όλοι όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση και λειτουργία της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κτήριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί. Ο ναός κτίστηκε το 1902 με δωρεά από τον ευεργέτη Λουκά Σαντραπέ, Καστελλοριζιό που κατοικούσε στην Αίγυπτο, ο οποίος όμως απεβίωσε χωρίς να προλάβει να τον ολοκληρώσει. Έναν αιώνα μετά κάποιοι άλλοι δωρητές ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η σύζυγός του Μαρίνα, ανέλαβαν την αποπεράτωσή του. Ο ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτήριο και μάλιστα η πρόσοψή του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού.

Ν.Π.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ