12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη – Αντώνης Β. Καμπουράκης : Είμαστε δίπλα στους δημότες μας με πράξεις και όχι με λόγια

Προχωράμε στη γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ρόδου κατά 23% στο οικιακό τιμολόγιο και κατά 16% στο επαγγελματικό τιμολόγιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Σε πέντε περιοχές της πόλης μας που οι κάτοικοι τους δεν είναι υψηλού εισοδήματος, Μέγγαβλη, Ζέφυρος, Μεσαιωνική Πόλη (μόνο το οικιακό τιμολόγιο), Ορφέας και πίσω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μειώνονται επιπλέον 15%.
Η απόφαση μας για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών δεν οφείλεται στην κρίση ούτε και στον κορωνοϊό, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής δουλειάς για τη διόρθωση των λαθών που έγιναν προ ετών με συνέπεια οι Ροδίτες να μην βλέπουν τον ενιαίο Δήμο στο νησί μας. Με την απόφασή μας αυτή, θα αρθούν όλες οι αδικίες και οι αγκυλώσεις που έρχονται από το παρελθόν και εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και την έντιμη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ των συμπολιτών μας, που καταλήγει στο ταμείο του Δήμου Ρόδου, οδηγηθήκαμε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Ο αγώνας μας δεν απορρέει από εμμονές και από την προσωπική μας ατζέντα, αλλά υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των συνδημοτών μας.
Για εμάς λάμψη είναι η συμπεριφορά και η εντιμότητα μας απέναντι στον πολίτη, τον οποίο και υπηρετούμε, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Ο δήμαρχος Ρόδου διένειμε στους δημοσιογράφους και έγγραφα που δείχνουν τις διαφορές στην τιμολόγηση  των ίδιων υπηρεσιών από περιοχή σε περιοχή του νησιού.

Επιπλέον ο κ. Καμπουράκης ανακοίνωσε ειδική τιμολόγηση που περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση για τις  περιοχές που είναι ενταγμένες στην ειδική ζώνη

«Επικρατούσε όπως φαίνεται από τα στοιχεία , η λογική εύκολα τα βρήκαμε και εύκολα χρεώνουμε. Όσα  θέλουμε χρεώνουμε  από τη στιγμή που όσα θέλουμε θα μας πληρώσει ο πολίτης. Υπάρχει κάτι όμως που εγκαινιάζουμε για  πρώτη φορά. Είναι το νέο διαφορετικό  τιμολόγιο για την πόλη της Ρόδου που ήταν η ακριβότερη στο νησί.  Οι κάτοικοι σε αυτοί δεν  είναι υψηλού εισοδήματος για να πληρώνουν υψηλά τέλη. Βάζουμε πέντε περιοχές  που είναι η Μέγγαβλη ο Ορφέας στο δημοτικό κοιμητήριο και στη Μεσαιωνική Πόλη  στο οικιακό τιμολόγιο με επιπλέον  έκπτωση 15%.  Οι διαφορές φαίνονται πλέον  μεταξύ του  παλαιού και του νέου τιμολογίου», τόνισε.

«Στο νέο τιμολόγιο, είπε ο δήμαρχος  Ρόδου,  οι τιμές έχουν υπολογιστεί μετά από σοβαρή μελέτη ευθύνη και κυρίως με ένα στόχο να ξανακάνουμε την πόλη να λάμπει. Και αυτό φαίνεται κυρίως από τη συμπεριφορά μας απέναντι στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Ο  κ. Καμπουράκης τόνισε ακόμη πως μετά από 15 μήνες ατελείωτης δουλειάς τώρα άρχισε να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ της ελπίδας.

«Μετά από 15 μήνες στο Δήμο έπειτα από  ατελείωτες  ώρες δουλειάς και προσωπικές  θυσίες κατορθώνουμε να  αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ της ελπίδας . Πραγματικά νιώθω ότι αυτά που συνέβησαν στο νησί περισσότερο ευθύνες γεννούν σε αυτούς που τα προξένησαν και σε αυτούς που τα επηρέασαν, επαναλαμβάνω  με εμμονή στο συμφέρον του ιδιώτη του προμηθευτή  και όχι στο συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Αυτό οδηγεί στη σημερινή στιγμή να λέμε ότι με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και το δημοτικό συμφέρον έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, ένα τιμολόγιο δημοτικών τελών το οποίο να αντικατοπτρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Δεν ήταν  τα πράγματα, όπως ήθελε κάποιος να τα παρουσιάσει. Δεν ήταν ούτε αθώα ούτε τυχαία ούτε όπως λέγονταν ότι ήταν. Είναι αδιανόητο  το ρεύμα στο νησί, δηλαδή ο δημοτικός οδοφωτισμός  το 2016 να ήταν 3.800.000, το 2017 4.400.000 , το 2018 1.250.000 ευρώ και το 2019 7.160.000 ευρώ. Δεν ανακάλυψα εγώ τους αριθμούς αυτούς. Είναι τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.  Θα πρέπει η κοινωνία να καταλάβει  πως ο αγώνας δεν γίνεται για εμμονές και προσωπικές ατζέντες. Γίνεται γιατί όσο πιο καλά και ηθικά αντιμετωπίζεις το κάθε ευρώ που βάζει ο Ροδίτης στα ταμεία του Δήμου μας τόσο σοβαρότερα θα αντιμετωπίσεις και τα ανταποδοτικά τέλη που θα ζητήσεις να σου πληρώσει. Αν λοιπόν εκτινάξεις τον οδοφωτισμό στα 7 εκατομμύρια από το 1.250.000 τον προηγούμενο χρόνο με πρόθεση τα νέα Led που τόσο διαφημίστηκαν  να ρίξουν το κόστος στις 500.000 ευρώ ο κάθε ανυποψίαστος Ροδίτης θα καταλάβει. Σε κάθε  περίπτωση θέλω οι Ροδίτες και οι Ροδίτισες να καταλάβουν πως το νέο τιμολόγιο που αποφασίζουμε να εφαρμόσουμε για το 2021 δεν είναι τιμολόγιο κρίσης ή κορονοϊού. Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε προσμετρώντας ευρώ προς ευρώ έντιμα τα χρήματα που πλήρωναν οι πολίτες. Το τιμολόγιο αυτό θα ισχύει από εδώ και εμπρός  και για πάντα. Είναι τιμολόγιο εντιμότητας την οποία υπηρετούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολυσέλιδη εισήγηση που έχει κατατεθεί πως έγκριση για τα δημοτικά τέλη και τόνισε πως πάσα κατεύθυνση πως θέλουν δεν θέλουν κάποιοι η Ρόδος θα λάμψει ξανά!

«Ξεκινάμε τη μελέτη για να γίνει κατανοητό του τι σημαίνει ενιαίος Δήμος . Χρονικός ορίζοντας της είναι το δίμηνο. Τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους θα επανέλθουμε για να ενοποιούμε όλα σε ότι αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών προς τους Ροδίτες. Η ισονομία των υπηρεσιών είναι η πυξίδα μας στην καθημερινότητα. Οι αγώνες που καταβάλουμε από τότε που αναλάβαμε μέχρι σήμερα δεν είναι μάταιοι και οδηγούν σε καλύτερες ημέρες.  Θέλουν δεν θέλουν  η Ρόδος θα λάμψει ξανά!»

Σε ερώτηση για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα δημοτικά τέλη απάντησε:

«Θα είναι σε ισχύ από την 01.01.2021 δηλαδή από το νέο έτος. Παραμένουν αυτά που ο νόμος ορίζει για τις ειδικές ομάδες. Τρία είναι τα τιμολόγια. Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχουν δέκα τιμολόγια. Στόχος μας είναι σύντομα να τεκμηριώσουμε τιμολόγηση ολόκληρου του νησιού για τους πολίτες όπου και αν κατοικούν» .

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία του οδοφωτισμού που δείχνουν μεγάλη διακύμανση στην τιμολόγηση ο  κ. Καμπουράκης τόνισε:

«Υπάρχει μια αρχή. Όταν  κάποιος αναλαμβάνει δήμαρχος σε ένα  μεγάλο κραταιό δήμο όπως αυτόν της  Ρόδου να σέβεται τη δημόσια συνέχιση της δημόσιας διοίκησης. Οι απορίες για τι συνέβει το 2016 το 2017 το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019 όπου συνέχιζαν με υπεφηφάνεια να υπογράφουν συμβάσεις ενώ απαγορεύονταν αυτά θα πρέπει να έχουν συνομιλητή αυτόν που υπηρέτησε τα έτη εκείνα. Γιατί συνέβησαν αυτά; Δεν έχει σημασία . Το παρελθόν δεν γράφεται με αν. Κακώς έγιναν αυτά δεν είναι δημιουργική η λογιστική. Οι αριθμοί πρέπει να δείχνουν την πραγματικότητα. Είχαν ισχυριστεί ότι το 2018 το κόστος οδοφωτισμού θα μετατραπεί μετά σε γενναία μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού.  Εμείς οφείλαμε να υπερασπιστούμε τους Ροδίτες. Μετά  την σύμβαση για τα led  και τα αριθμητικά στοιχεία που σας παρέθεσα ότι τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019 να έχει  πέσει το κόστος οδοφωτισμού . Εγώ όμως είδα πως το κόστος από 1.252.000 να φθάνει στα 7.153.000 ευρώ! Είναι ποσά που θα έπρεπε κάποιος να ντρέπεται να τα βάλει ως απολογισμό παράδοσης της θητείας του. Θα μιλούσα για προεκλογική απελπισία », τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Οι πίνακες με τα στοιχεία που διένειμε ο δήμαρχος Ρόδου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ