ΥΓΕΙΑ

Μέσα σε ΜΕΘ κορονοϊού την ώρα της μάχης (video)

 

Καθημερινή μάχη με την ασθένεια COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Μάχη χωρίς όπλα, αφού ακόμα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που να “σκοτώνουν” τον ιό.

Οι μεγάλες μάχες δίνονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, στις οποίες μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 90 συνάνθρωποί μας χτυπημένοι από τον ιό. Η μάχη είναι άνιση. Κι όμως, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών μας από τις  ΜΕΘ καταφέρνουν να εξέλθουν καθημερινά περίπου 8 με 10 ασθενείς.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε νοσηλεύτρια επί τω έργω μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Αγίος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ΜΕΘ κορωνοϊού, στην οποία αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή 4 ασθενείς με βαριά συμπτώματα.

Δείτε το video που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ και εξασφάλισε το iatropedia.gr

ΠΟΕΔΗΝ: “Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους μας”

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία τονίζει ότι παρά τις αντιξοότητες, αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται κατά διαστήματα σε υλικοτεχνική υποδομή, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Με το video αυτό, θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους συναδελφους που δίνουν μάχη στο τελευταίο οχυρό που είναι η ΜΕΘ να σώσουν ζωές ασθενών με κορωνοϊό. Όλους ανεξαιρέτως τους συναδελφους που βρίσκονται στις επάλξεις. Πολεμάμε έξω εναν αόρατο εχθρό. Στα Νοσοκομεία ο εχθρός είναι ορατός. Βρίσκεται στον οργανισμό των ασθενών και πολεμάμε να τον ξεριζώσουμε. Χρειαζόμαστε μέσα. Επάρκεια σε προσωπικό και προστατευτικό υγειονομικό υλικό”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι από τον κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19, προσβλήθηκε γυναίκα γιατρός που υπηρετούσε στο νοσοκομείο αναφοράς “Θριάσιο”. Στο νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος σε περίπου 40 εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς στη συγκεκριμένη ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται κρούσματα κορωνοϊού.

Ποιά είναι η εικόνα των ασθενών στις ΜΕΘ σήμερα:

Σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας η εικόνα είναι η εξής:

  • 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι
  • 66 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας τους
  • 71 (79%) είναι οι άνδρες και 19 οι γυναίκες (21%)
  • το 92% πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικιωμένοι

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι υγειονομικοί που σήμερα νοσούν είναι 135, ενώ 530 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ζητούν περισσότερα προστατευτικά υλικά για το προσωπικό, να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και να γίνονται πιο εκτεταμένοι έλεγχοι στο υγειονομικό προσωπικό:

“Ο κατάλογος των υγειονομικών που νοσούν από τον ιό δεν έχει τελειωμό. Φυσικά δεν συγκρίνεται το δικό μας ποσοστό υγειονομικών που νοσούν με τα νούμερα της Ιταλίας, Ισπανίας και Αγγλίας, καθώς εδώ η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη σε αυτή τη φάση. Σήμερα 135 νοσούν και 530 είναι σε καραντίνα. Ασφαλώς νοσούν πολύ περισσότεροι αλλά περνάνε την ασθένεια με ήπια συμπτωματολογία. Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος αλλά αρνούνται. Πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις να σώζουμε ζωές ασθενών. Συγχαρητήρια και πάλι στους συναδέλφους. Περαστικά στους 135 νοσούντες από κωρονοϊό. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας”.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ