ΔΙΑΦΟΡΑ

Μετακινήσεις το Πάσχα: Ανατροπή δεδομένων 7 μέρες πριν την οριστική απόφαση

Δεύτερες σκέψεις πλέον…

Οι πολίτες που σχεδιάζουν να κάνουν φέτος Πάσχα στο χωριό θα πρέπει να περιμένουν κατά πάσα πιθανότητα έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα για τις όποιες αποφάσεις, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια προτού προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Αν έπρεπε τώρα πάντως να ληφθεί μια απόφαση, αυτή θα ήταν κατά της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων (συνεπώς και της πασχαλιάτικης εξόδου από τα αστικά κέντρα), καθώς η αλήθεια είναι ότι μέρα με τη μέρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να είναι το φετινό Πάσχα πολύ διαφορετικό απ’ ότι πέρσι.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η εισήγηση των λοιμωξιολογών ως προς την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς ήταν αρνητική, απηχώντας τα δυσάρεστα επιδημιολογικά δεδομένα και ειδικότερα τους σταθερά μεγάλους αριθμούς διασωληνωμένων και θανάτων.

Έτσι, παρά τη μέχρι πρότινος επιθυμία του κυβερνητικού επιτελείου για μερικές ακόμη, έστω μικρές, ανάσες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η επιστημονική επιτροπή άναψε «κόκκινο» στο ενδεχόμενο να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα Mall, τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει πολύ υψηλή, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να είναι 86% στην επικράτεια και 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Βάσει των εκτιμήσεων οι ημερήσιοι θάνατοι θα είναι και την επόμενη εβδομάδα στα τωρινά υψηλά επίπεδα και θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πείστηκαν και οι πιο αισιόδοξοι πως δεν είναι ώρα ακόμη για νέα βήματα προς την κανονικότητα. Tο βασικό σκεπτικό της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί ποιες είναι οι επιδημιολογικές επιπτώσεις της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και των σχολείων. Οι όποιες αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα, όπου τα στοιχεία που θα έχουν να εξετάσουν οι επιστήμονες θα είναι ακόμη πιο σαφή. Ποιο είναι δηλαδή το αποτύπωμα των self test και ποιο το αποτέλεσμα του ανοίγματος των καταστημάτων και των Λυκείων.

Ο βασικός λόγος που καθιστά αυτή τη στιγμή αρκετά δύσκολη τη διέλευση προς την επαρχία τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ο φόβος μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων, που θα τορπιλίσει το σχέδιο για καθολική επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης έχει προσδιοριστεί χρονικά για τις 10 Μαΐου, ενώ η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι η 14ηΜαΐου.

Οτιδήποτε κριθεί ότι στέκεται εμπόδιο στην επιδίωξη να πάρουν όσο το δυνατόν συντομότερο μπροστά οι μηχανές της οικονομίας, θα παρακάμπτεται ως εν δυνάμει ζημιογόνο.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ