ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Στη Σάμο το πρώτο κλειστό κέντρο

 

Το πρώτο βήμα έγινε έτσι με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη δημιουργία ονομαστικού μητρώου ΜΚΟ και το οποίο προβλέπει… διευθύνσεις και ονόματα. Διότι οι οργανώσεις εφεξής θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν ονομαστικά τα μέλη τους και τους συνεργάτες τους, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο και τη λογοδοσία εκ μέρους του κράτους.

 

Η επίμαχη αυτή τροπολογία εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι αποτελεί και το λόγο για τον οποίο υποκινήθηκαν από συγκεκριμένες ΜΚΟ η ένταση και τα επεισόδια στη Λέσβο. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος υπήρξε πιο αυστηρός και συγκεκριμένος και μάλιστα από το βήμα της Βουλής: «Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης ζούσαν πλουσιοπάροχα, απομυζώντας ως τσιμπούρια», είπε χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι στις ΜΚΟ έχουν εισχωρήσει ακόμη και διακινητές που προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια για τη συγκρότηση του μητρώου των ΜΚΟ, την ώρα που αναγνωρίζεται πως υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν δράσει αποτελεσματικά κι οργανωμένα κι έχουν συμβάλλει τα μάλα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο επιχειρείται να ξεκαθαριστεί η ήρα από το στάρι και να υπάρχουν εφεξής πιστοποιημένες ΜΚΟ για το μεταναστευτικό. Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι θα υπάρχει Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θ’ αναλάβει τη διαχείριση του μητρώου.

Υπενθυμίζεται ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια δις για τη συγκρότηση μητρώου ΜΚΟ για το μεταναστευτικό, ωστόσο δεν προβλέπονταν κανόνες για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται σ’ αυτές. Έτσι, κάποιες εξ αυτών συνέχισαν να λειτουργούν ως οργανώσεις-«σφραγίδες», με προφανή στόχο αυτό που εύστοχα περιγράφει σε άπταιστα αγγλικά η γνωστή ταινία του Γούντι Άλεν: «Take the money and run», δηλαδή πάρε τα χρήματα και τρέχα…

Τι θα γίνει στα νησιά

Ανεξαρτήτως της δράσης των ΜΚΟ πάντως, η κυβέρνηση καλείται να λύσει με όρους επείγοντος το ζήτημα, καθώς αφορά (και) την καθημερινότητα των νησιωτών. Έτσι, με δεδομένο ότι – όπως είπε και ο κ. Πέτσας – δεν προβλέπεται προσώρας η κήρυξη των νησιών του Αιγαίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, θα προχωρήσει κανονικά η δημιουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις σημερινές, ανοιχτές δομές.

Click4more Βαρβιτσιώτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να μη δίνει μαθήματα ανθρωπισμού στη ΝΔ

Επίσης, βασική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί η άμεση εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, όσοι δικαιούνται ασύλου θα φεύγουν δυτικά των νησιών – είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην Ευρώπη, περνώντας τα σύνορα – ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν ανατολικά, δηλαδή στην Τουρκία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται οι επιστροφές στην Τουρκία και στόχος είναι για την κυβέρνηση οι 200 επιστροφές ανά εβδομάδα, ούτως ώστε να σταλεί κι ένα μήνυμα αποτροπής προς τους διακινητές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σάμος η… πρώτη

Το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα προβλέπει ότι το πρώτο θα λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου στη Σάμο και τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα εντός του Μαρτίου, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί και ο χάρτης με τα κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει και οι ροές αναμένεται να αυξηθούν και πάλι λόγω του βελτιωμένου καιρού από τον επόμενο μήνα.

Επίσης, θα προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ η τοποθέτηση του περίφημου θαλάσσιου φράχτη εξαρτάται από τη δοκιμή που θα γίνει και μάλιστα σε χώρο ελεγχόμενο (Ανατολική Αττική). Εξαιρετικά σημαντική, τέλος, είναι η συνδρομή των κομματικών στελεχών της ΝΔ, τα οποία επιχειρούν να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή να… καλμάρουν τους τοπικούς παράγοντες και κυρίως να προετοιμάσουν τις τοπικές κοινωνίες είτε για τις μετεγκαταστάσεις είτε για τα κλειστά κέντρα και πάντοτε με δεδομένο ότι η κλεψύδρα έχει ήδη αρχίσει ν’ αδειάζει εν όψει Μαρτίου και της αύξησης εκ νέου των ροών από τα τουρκικά παράλια. newsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ