ΔΙΕΘΝΗ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Έξι προτάσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα

 

Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στη σεισμόπληκτη Τουρκία και χαρακτήρισε φίλο τον Νίκο Δένδια.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους είπε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της στην Τουρκία κι από τις πρώτες που έστειλαν σωστικά συνεργεία και αλλά και ιατρική βοήθεια. Ο ελληνικός λαός ήταν επίσης πραγματικά υποστηρικτικός με εκτενείς αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σημείωσε πως τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επισκέφτηκε ο υπουργός Στυλιανίδης, αλλά και ο ομόλογός του και φίλος του – όπως τον αποκάλεσε – Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, όπως είπε επισκέφτηκαν πολλές από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό και ειδικά το Χατάι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στις διαφωνίες και τις εντάσεις δηλώνοντας: «Ναι, έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων». Συνέχισε λέγοντας πως: «Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε άλλη μια καταστροφή για να ερχόμαστε κοντά… όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και να λύσουμε κάποια από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα».

Σε ερώτηση αν συζήτησαν με τον Νίκο Δένδια συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη σχέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πως η επίσκεψη «ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας προς την οποία είμαστε ευγνώμονες».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως δεν νομίζει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά πρέπει να υπάρχει διάλογος και ειλικρινής δέσμευση.

 

«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το σημείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στην επίσκεψη Δένδια τον Απρίλιο του 2021.

Τόνισε πως υπήρξε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο όπου η τουρκική πλευρά έκανε έξι προτάσεις φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιες από αυτές:

1. «Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές

2. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδας».

Τέλος, σε ερώτηση αν η Τουρκία περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές, κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές έχουμε κοινή γεωγραφία και θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ