ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ-Για το 2021 θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

 

Για τα καυτά ζητήματα της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου μιλάει στο ΒΗΜΑ Της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος.

«Για το 2021 λοιπόν θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όταν οι συνθήκες διαφοροποιηθούν» δηλώνει και περιγράφει την κατάσταση με τον κορωνοϊό ενώ μιλάει για τις ανακαλύψεις των επιστημόνων στον θαλάσσιο χώρο της Νήσου Κάσου, με τα πολύτιμα τεκμήρια για τις θαλάσσιες διαδρομές και τα αντικείμενα του εμπορίου, των ναυτικών της περιόδου Ρωμαϊκών χρόνων!

 

• Πώς είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στο δικό σας νησί; Γίνονται τεστ, οι δομές υγείας επαρκούν; Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί;

 

Από την αρχή της πανδημίας η Δημοτική Αρχή  πρωτοπόρησε όταν με δικούς της πόρους προμηθεύτηκε και μοίρασε δωρεάν σε όλους του κατοίκους  του νησιού είδη ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια και αντισηπτικά) στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας την εποχή πουόλα αυτά ήταν παντελώς δυσεύρετα. Το ΠΠΙ σήμερα είναι πλήρως στελεχωμένο από τρείς  γιατρούς έναν καρδιοχειρουργό έναν γενικής ιατρικής  και έναν άνευ ειδικότητας  οι οποίοι υπηρετούν στο νησί με  σύμβαση αγροτικού ιατρού  αλλά και με επικουρικό προσωπικό αποτελούμενο από μια νοσηλεύτρια και 2 μαίες. Άρα  μπορούμε  να πούμε ότι νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι που  μέχρι σήμερα παραμένει ένα ασφαλές νησί χωρίς να κανένα κρούσμα και γι’αυτό εργαζόμαστε καθημερινά .

Με πρωτοβουλία του Δήμου διενεργούνται δωρεάν rabidtests τα οποία επαναλαμβάνονται μετά από τρείς μέρες  στις πύλες εισόδου στο λιμάνι και το αεροδρόμιο  αλλά και στο ΠΠΙ Κάσου από την πλατφόρμα του testing.gov.gr. Τα τεστ για τους ελέγχους προμηθεύτηκε ο Δήμος της Η.Ν. Κάσου με  ίδιους πόρους αλλά και η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διέθεσε  ικανό αριθμό ρινικώνrabidtests.

Η διαδικασία του εμβολιασμού στο νησί θα ακολουθήσει το κυβερνητικό σχέδιο για τα μικρά νησιά μέχρι χίλιους κατοίκους και προβλέπεται να αρχίσουν τον μήνα Φεβρουάριο  με τη μεταφορά του εμβολίου  από το Yπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.  Είμαι όμως επιφυλακτικός  στα χρονοδιαγράμματα αυτά με δεδομένα  τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του Yπουργείου.

 

• Πρόσφατα οι επιστήμονες της δεύτερης υποβρύχιας ερευνητικής αποστολής στον θαλάσσιο χώρο της Νήσου Κάσου, ανακάλυψαν πολύτιμα τεκμήρια για τις θαλάσσιες διαδρομές και τα αντικείμενα του εμπορίου, των ναυτικών της περιόδου Ρωμαϊκών χρόνων. Μιλήστε μας γι αυτό.

 

Η Κάσος ερευνάται συστηματικά για πρώτη φορά στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού έργου (2019 – 2021).

Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Ephorate of UnderwaterAntiquities του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕθνικούΙδρύματος Ερευνών/National Hellenic Research Foundation, μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2020.Με την ολοκλήρωση μέρους  των εργασιών συντήρησης, μελέτης & τεκμηρίωσης αρχαιολογικών ευρημάτων της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας βρίσκεται στο στάδιο  της  εξερεύνησης το 80%  του θαλάσσιου χώρου της όπως αυτός έχει οριοθετηθεί από τους μελετητές. Περσυδιαπιστώθηκε η ύπαρξη τουλάχιστον 4 ναυαγίων από τα οποία αλιεύτηκαν μέχρι σήμερα 76 ευρήματα συνολικά  πουχρονολογούνται κατά τις περιόδους του 1ου – 3ου αιώνα μ.χ. αλλά και του 5ου και του 1ουπ.χ αιώνα.  Στον κατάλογο των ευρημάτων και γενικότερα στο θαλάσσιο χώρο της Ηρωικής Νήσου Κάσου διαπιστώθηκε ότι  βρίσκονται αντικείμενα και αμφορείς  από ναυάγια ανάμεσα στα οποία το πιο αξιόλογο χρονολογείται  από την Ρωμαϊκή περίοδο, υπάρχει  ένα από την Ελληνιστική περίοδο του 1ου αιώνα π.χ καθώς επίσης και ένα ακόμη από την κλασική περίοδο του 5ου αιώνα π.χ.

Ο Δήμος έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου από ιδίους πόρους τα έξοδα συντήρησης καθαρισμού επεξεργασίας  και τεκμηρίωσης  των αντικειμένων καθώς και το κόστος φιλοξενίας στο νησί  , το οποίο ανέρχεται στο ποσό συνολικού ύψους  60.000 € περίπου (για τα δυο έτη). Λαμβάνοντας  υπόψη  το γεγονός ότι  από τις έρευνες προκύπτουν συνεχώς νέες ανακαλύψεις αντικειμένων και ότι τα ευρήματα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας θα αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης στον τομέα  του Τουρισμού και του Πολιτισμού για  το νησί,  επιδιώκει την παράταση των ερευνών για δύο επιπλέον χρόνια δηλαδή μέχρι το 2023. Ακόμα  έχει ήδη προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ήδη εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς για την διαμόρφωση του κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα αυτά για τα οποία θα παρέχεται κάθε δυνατή ασφάλεια.

 

• Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους. Τι προσδοκάτε για το 2021 και ποιοι οι στόχοι σας;

 

Το 2020 ήταν όντως μια πολύ δύσκολη χρονιά από την άποψη ότι έπρεπε να κάνουμε ότι περνάει  από το χέρι μας για να κρατήσουμε ασφαλές  το νησί. Τον Δεκέμβριο του 2019 δεν είχαμε γιατρούς ειδικότητας παρά μόνο έναν  στρατιώτη γιατρό και μια μαία . Παρόλα αυτά καταφέραμε με συνεχείς πιέσεις να στελεχωθεί πλήρως το ΠΠΙ του νησιού και ευτυχώς μέχρι σήμερα καταφέρνουμε να παραμένουμε ασφαλείς  και καθαροί από τον κορωνοϊό. Για την τοπική  οικονομία, λόγω των περιορισμών που  προέκυψαν  με την επιβολή των προληπτικών μέτρων,είδαμε τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και στον τομέα της οικονομίας να επηρεάζουν και τις τοπικές επιχειρήσεις κυρίως όμως  στον τομέα του  τουρισμού και τηςεστίασης .Το Δημοτικό συμβούλιο πήρε αποφάσεις  για τον μηδενισμό των δημοτικών τελών  κοινόχρηστων χώρων για δύο χρόνια , ενώ παράλληλα ανέλαβε τη διαφήμιση  των τοπικών επιχειρήσεων σε μια διεθνή πλατφόρμα προβολής τους .

Μια άλλη αρνητική συνέπεια ήταν ότι το 2020 δεν καταφέραμε να συναντηθούμε όλοι οι  απανταχού  Κασιώτες στην αγαπημένη μας πατρίδα όπου εθιμοτυπικά πλέον κάθε χρόνο κάθε καλοκαίρι όλοι οι Κασιώτες από την Αμερική την Αγγλία την Αυστραλία ακόμα και της Αθήνας και της Ρόδου βρίσκονται όλοι μαζί στο νησί .Παρατηρήθηκε μειωμένη κίνηση αφίξεων στην Κάσο κατά 42 % περίπου  σε σχέση πέρυσι.  Αυτήν την χρονιά οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να έρθουν, κι αυτό  αποτέλεσε πλήγμα για μας γιατί αυτοί  αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τις χορηγίες τους αλλά και με την συμμετοχή τους στον  κύκλο οικονομίας.

Για το 2021 λοιπόν θα επιδιώξουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όταν οι συνθήκες διαφοροποιηθούν.  Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους συμπατριώτες μας αλλά και γενικά όλους τους επισκέπτες  και να  μπορέσουμε  να δραστηριοποιηθούμε  ως Δημοτική  αρχή γιατί εξαιτίας της πανδημίαςκινούμαστε  με αργούς ρυθμούς .Δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε  τα σχέδια ανάπτυξης  για όλους τους κοινωνικούς  τομείς , και κυρίως  το σχέδιο ανάπτυξης  για τον τουρισμό  μιας  όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η Κάσος έχει να προσφέρει ένα νέο τουριστικό προϊόν: Τον καταδυτικό τουρισμό. Προσπαθούμε και για την ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού με την διάνοιξη  και τον καθαρισμό των μονοπατιών εφαρμόζοντας μια μελέτη  που έχει ήδη ολοκληρωθεί,  πέρα από όλα τα υπόλοιπα την μακραν Ιστορία,  τον πολιτισμό και αλλά πολλά.   Σαν Δημοτική Αρχή έχουμε ακόμα πολύ όρεξη και πολύ  δουλεία να κάνουμε στο μέλλον .

 

• Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, θεωρείτε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιοχή μας ή θα έπρεπε να έχει άλλη μορφή και λειτουργία;

Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου είναι μέτοχος στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου και ναι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο . Καταφέραμε να είμαστε ένα νησί χωρίς σκουπίδια.  Στην Κάσο πλέον δεν υπάρχει ΧΑΔΑ  παρά μόνο ένα σημείο μεταφόρτωσης οργανικών απορριμμάτων τα οποία μεταφέρονται με presscontainersστον Χ.Υ.Τ.Υ  της Νότιας ρόδου στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου μας  με το Δήμο της  Ρόδου. Ταυτόχρονά  στα πλαίσια της  τρίμερούς συνεργασίας του Δήμουμας της Ε.Ε.Α.Α.(Ελλην. Εταιρεία Αξιοποίησης ΑνακύκλωσηΑ.Ε) και της Κάσιος ΚΟΙΝΣΕΠ  εφαρμόζεται στο νησί  εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο ανακύκλωση 4 ρευμάτων (χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου και γυαλιού). Γίνεται η συλλογή ο διαχωρισμός και η δεματοποίηση επιτόπου.Ως Δήμος της Ηρωικής νήσου Κάσου είμαστε  αρκετά ικανοποιημένοι και μένουμε σε κάποιες λεπτομέρειες που και αυτές τις φροντίζουμε .

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ