ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μιχάλης Λουλούς: Ανάρπαστα τα ντόπια προϊόντα του πρωτογενή τομέα – Ικανοποιημένοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δωδεκανήσου

Στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε κρέατα και οπωροκηπευτικά της ντόπιας παραγωγής, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, στα Δωδεκάνησα και ιδιαιτέρως στα δύο μεγαλύτερα νησιά, στη Ρόδο και την Κω, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice ο Μιχάλης Λουλούς, Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου.

O κ. Λουλούς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άριστη ποιότητα των ντόπιων προϊόντων του πρωτογενή τομέα, αλλά και στα προβλήματα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, αντιμέτωποι με την εκτόξευση τιμών σε ζωοτροφές, μεταφορικά και ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Φυτωρίου, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και στους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Γιάννη Μηνατσή τα εξής:

Με χαροποιεί το γεγονός ότι συνεργάτες μου με ενημέρωσαν την Παρασκευή ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση κρεάτων στο νησί λόγω της τουριστικής κίνησης και οι κτηνοτρόφοι καθημερινά είναι στις επάλξεις από όλα τα Δωδεκάνησα. Όλα βαίνουν καλώς, η κτηνοτροφία πάει καλά στο νησί, με τα όποια προβλήματα υπάρχουν λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που εδώ και καιρό ταλανίζει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι νησιώτες κτηνοτρόφοι και παραγωγοί αντιμετωπίζουν περισσότερο το πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία μέχρι εκεί που επιτρέπουν να τα δημοσιονομικά της χώρας.

Υπάρχει μία δυσκολία αυτό όμως δεν φαίνεται στη Ρόδο και την Κω, αλλά κυρίως στα μικρότερα νησιά, γιατί δεν έχουν τους κάμπους που έχουν οι Ροδίτες και οι Κώοι για να καλλιεργούν ζωοτροφές ή διάφορα άλλου είδους καλλιέργειες. Εδώ είναι καλύτερη η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή βλέπετε και στο χώρο του καρπουζιού, του πεπονιού, της πατάτας και οτιδήποτε άλλο παράγεται στο νησί υπάρχει μεγάλη ζητηση και οι τιμές κρατάνε σε ένα επίπεδο και δεν μένει τίποτα στο χωράφι.

Όσον αφορά τα κρέατα πάμε πολύ καλά, καθημερινά δεχόμαστε κτηνοτρόφους στο σφαγείο της Ρόδου, “φεύγουν” και τα ζώα, “φεύγουν” και τα λαχανικά και τα φρούτα και όλα στο νησί δηλαδή δεν παρουσιάζονται προβλήματα όπως παλαιότερα που έμεναν στο χωράφι οι παραγωγές ή εμέναν άσφαχτα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει ότι οι ποιότητες των νησιών είναι καλύτερες. Εμείς έχουμε καλύτερες ποιότητες σε προϊόντα, είτε θέλετε λόγω της θάλασσας, είτε λόγω του νερού, είτε λόγω του κλίματος. Αυτό το έχουν καταλάβει και οι καταναλωτές και οι έμποροι. Πρώτα απορροφούν τα τελευταία χρόνια τα δικά μας προϊόντα και μετά έρχονται από πάνω εφόσον παρουσιαστούν ελλείψεις. Η πατάτα της Ρόδου δεν υπάρχει, καθημερινά ότι υπάρχει σε παραγωγή και διατίθεται από τους Ροδίτες παραγωγούς είναι προς κατανάλωση. Θεωρώ ότι τα δικά μας προϊόντα είναι καλύτερα.

Υπάρχει σαφώς το θέμα του κόστους παραγωγής, ότι εμείς εδώ έχουμε τα μεταφορικά και όταν ένα λίπασμα στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αγορασθεί 25 ευρώ, εδώ θα αγορασθεί 33 ευρώ, συμφωνούμε σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει και αναλογία των τιμών.

realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ