12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ : Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και ρεαλισμό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κατάσταση που όμοια της δεν έχει ζήσει κανείς στο παρελθόν

 

Με τα νέα μέτρα, στηρίζεται περαιτέρω η εργασία, μειώνεται  η φορολογία και τονώνεται η επιχειρηματικότητα

 

 

 

«Δεν  υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.Ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει ότι είναι βαθύτατα θεσμικός και προσηλωμένος στους στόχους του και είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.Για μας, αυτό που προέχει είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και εκεί έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας»

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Βήμα της Δωδεκανήσου η βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη με αφορμή τα σενάρια για τη διενέργεια εκλογών.

«Για αυτό προχωράμε με συνέπεια και συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και τη μάχη της οικονομίας! Μαζί, θα τα καταφέρουμε και πάλι!», δήλωσε η κ. Ιατρίδη.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση η κ. Ιατρίδη δήλωσε:

«Με τα νέα μέτρα, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έδειξαν έμπρακτα ότι βρίσκονται δίπλα σε όλους τους πολίτες. Με τα νέα μέτρα, στηρίζεται περαιτέρω η εργασία, μειώνεται σημαντικά η φορολογία και τονώνεται η επιχειρηματικότητα. Έχουμε, δηλαδή, την εφαρμογή μια πολιτικής με κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακό προσανατολισμό», τόνισε.Όσο για την κριτική από την αντιπολίτευση η κ. Ιατρίδη τόνισε:

«Κοιτάξτε, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις ακόλουθες επιλογές. Πρώτον, να λέει “όχι” σε όλα. Εδώ έχει πει “όχι” ακόμα και σε νομοσχέδια την προεργασία των οποίων είχε κάνει ο ίδιος ως Κυβέρνηση. Δεύτερον, να μηδενίζει κάθε προσπάθεια που λαμβάνεται από την τωρινή Κυβέρνηση, ακόμα και αν όλοι οι πολίτες συμφωνούν με τα μέτρα που έχουμε λάβει και, τρίτον, να θεωρεί πάντα ότι υπάρχει ένα απεριόριστο απόθεμα χρημάτων. Θυμίζω ότι με την ίδια λογική είχε κινηθεί και το 2015 και τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής του τα ζήσαμε όλοι εκείνο το καλοκαίρι και μετά»

Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη αναλυτικά:

 

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ  για την  στήριξη της εργασίας  του τουρισμού και της οικονομίας. Πιστεύετε πως καλύπτουν τις ανάγκες;

 

Η Κυβέρνηση με ψυχραιμία, σοβαρότητα και ρεαλισμό αντιμετωπίζει μια κατάσταση που όμοια της δεν έχει ζήσει κανείς στο παρελθόν. Ωστόσο, έγκαιρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση.

Με τα νέα μέτρα, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έδειξαν έμπρακτα ότι βρίσκονται δίπλα σε όλους τους πολίτες. Με τα νέα μέτρα, στηρίζεται περαιτέρω η εργασία, μειώνεται σημαντικά η φορολογία και τονώνεται η επιχειρηματικότητα. Έχουμε, δηλαδή, την εφαρμογή μια πολιτικής με κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι καλύπτονται, σε μεγάλο βαθμό, οι ανάγκες και, όπως πετύχαμε να είμαστε παράδειγμα για τις άλλες χώρες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να γίνουμε και παράδειγμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.

Θέλω, όμως, να επισημάνω και το εξής, επειδή θέλω πάντα να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου. Ζούμε μια δυναμική και όχι στατική κατάσταση, συνεπώς το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών που αναφέρετε είναι και αυτό δυναμικό.

Η Κυβέρνηση έχει δείξει πολλές φορές ότι μελετά σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα και, όπου κρίνεται σκόπιμο, επεμβαίνει για να καλύψει όσες ανάγκες είναι εφικτό να ικανοποιηθούν.

 

Ειδικά για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις τι πρέπει να γίνει περαιτέρω;

 

Με τις άμεσες αποφάσεις και δράσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας, καταφέραμε όλοι μαζί να κάνουμε τη χώρα μας υγειονομικά ασφαλή. Η αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε όλα τα διεθνή μέσα να μιλούν με θαυμασμό για την επιτυχία της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αν δεν είχε δράσει με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση, δεν θα συζητούσαμε καν για την τουριστική περίοδο. Το ότι είμαστε ασφαλής χώρα με έλεγχο της πανδημίας είναι και το στρατηγικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τουρισμού μας.

Η Κυβέρνηση με τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει, αλλά και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, έχει απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και τις εποχικές, με σειρά παρεμβάσεων, όπως μείωση ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο, ένταξη στο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων  από το Κράτος, πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ως μέσον ανακούφισης των επιχειρήσεων, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

Θα ήθελα να αναφερθώ εδώ και στη δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για να λάβει κάποιος το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50, κάτι που είχα προωθήσει και εγώ στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Υπάρχει λοιπόν μια πολύ-επίπεδη προσέγγιση για τα ζητήματα αυτά, ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας. Προφανώς, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να μελετούμε τα δεδομένα και να κάνουμε επεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Για αυτό και την περασμένη Παρασκευή, συμμετείχα και σε σύσκεψη με τους ξενοδόχους της Δωδεκανήσου παρουσία, μέσω τηλεδιάσκεψης, του κ. Γιάννη Ρέτσου, του Προέδρου του ΣΕΤΕ, ώστε να δούμε ποια περιθώρια βελτίωσης μπορούν να υπάρξουν στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

 

 Ήδη η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική και μηδενίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης  στον τουρισμό με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου πρόσφατα. Ποιο το σχόλιο σας;

Κοιτάξτε, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις ακόλουθες επιλογές. Πρώτον, να λέει “όχι” σε όλα. Εδώ έχει πει “όχι” ακόμα και σε νομοσχέδια την προεργασία των οποίων είχε κάνει ο ίδιος ως Κυβέρνηση. Δεύτερον, να μηδενίζει κάθε προσπάθεια που λαμβάνεται από την τωρινή Κυβέρνηση, ακόμα και αν όλοι οι πολίτες συμφωνούν με τα μέτρα που έχουμε λάβει και, τρίτον, να θεωρεί πάντα ότι υπάρχει ένα απεριόριστο απόθεμα χρημάτων. Θυμίζω ότι με την ίδια λογική είχε κινηθεί και το 2015 και τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής του τα ζήσαμε όλοι εκείνο το καλοκαίρι και μετά.

Η Κυβέρνηση στηρίζει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τον τουρισμό μας, σε μια, επαναλαμβάνω, πρωτόγνωρη κατάσταση και τη στιγμή που δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι άλλες χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τους επισκέπτες. Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση τοποθετεί τη χώρα μας και στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού και αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, ενώ ψηφίστηκαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη βάση των οποίων αναμένεται να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα και παρέχεται κάλυψη για ζητήματα αστικής ευθύνης στην περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.

Θα ήθελα να επισημάνω και στο σημείο αυτό, ότι αυτή δεν θα είναι η μοναδική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί στόχος μας είναι να παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια ποικιλία υπηρεσιών για όλους τους επισκέπτες της χώρας μας.

Εν μέσω πανδημίας η Τουρκία δεν σταμάτησε να προκαλεί και να έχει αξιώσεις. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση  από τη χώρα μας;

Η απάντηση της χώρας μας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πάντα άμεση, σοβαρή, ψύχραιμη και αποφασιστική. Το είδαμε στον Έβρο, το είδαμε και στα θαλάσσια σύνορά μας με τη δραστική μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών και την, σε κάθε στιγμή, ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων μας και των σωμάτων ασφαλείας.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Δένδιας, απαντούν άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις και είναι εξαιρετικά θετικό ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε όλους.

Συνεπώς, η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο και ξεκάθαρα να δείχνει στην Τουρκία ότι είμαστε σε απόλυτα έτοιμη κατάσταση για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και, βέβαια, να απαντά άμεσα σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία, όπως συνέβη με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Και, τέλος, να συνεχίσουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έγινε πρόσφατα με την έγκριση τεσσάρων σημαντικών προγραμμάτων από την Ειδική  Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

 

Τι προτίθεστε να κάνετε για την επαναφορά των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ κάτι αναγκαίο τώρα;

Όπως έχουμε πει, το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας είναι σημαντικό, έχει τεθεί από όλους μας και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επιστροφή τους.

Αυτό, όμως, που είναι πραγματικά τραγελαφικό, είναι να μας κατηγορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν γίνεται τίποτα με τους μειωμένους συντελεστές. Αυτοί, δηλαδή, που ψήφισαν στη Βουλή την κατάργηση τους, ενώ είχαν υποσχεθεί τα αντίθετα, κατηγορούν εμάς που δεν έχουμε επαναφέρει αυτό που οι ίδιοι κατήργησαν με την ψήφο τους!

Το νοσοκομείο της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών πάσχουν από έλλειψη γιατρών τι προτίθεστε να κάνετε;

Θέλω να θυμίσω εδώ ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιπλέονπροσλήψεις 3000 γιατρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ενώ και οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε.

Πριν την πανδημία του κορωνοϊού, είχε σε εξέλιξη προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και για τα νησιά μας. Για το ζήτημα αυτό, είχα μιλήσει και είχα κάνει πολλές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας, τόσο στον Υπουργό, τον κ. Κικίλια, όσο και τον Υφυπουργό, τον κ. Κοντοζαμάνη, για να δρομολογηθούν αυτές οι προσλήψεις, τόσο για το νοσοκομείο της Ρόδου, όσο και της Κω και της Καρπάθου, αλλά και για τα Κέντρα Υγείας στα μικρά νησιά μας.

Βέβαια, εδώ υπάρχει και μια αντικειμενική και διαχρονική αδυναμία, στο γεγονός ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές για δικούς τους λόγους, προσωπικούς και άλλους, μπορεί να θεωρούν πιο δύσκολο το να υπηρετήσουν σε μικρά και ακριτικά νησιά. Είναι ένα θέμα που μελετάται από το Υπουργείο και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις.

Ωστόσο, και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, έχει προβλεφθεί η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας, ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται η εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ο υποχρεωτικός ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, καθώς και ο ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια ή νησί, ενώ ο κρατικός μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει την ενίσχυση της ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, με την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και την εξασφάλιση 600 κλινών, ειδικά για τον κορονοϊό, στα νησιά μας. Περαιτέρω, με τον κατάλληλο σχεδιασμό εξασφαλίζεται ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς θα  είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση και της φετινής τουριστικής περιόδου κάποια από τα μέτρα αυτά θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και θα υπάρξει μόνιμη υγειονομική ενίσχυση των νησιών μας.

Δεν έχουν αρθεί ακόμη οι αδικίες  που έχουν γίνει στα νησιά με αφορμή τους δασικούς χάρτες.  Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας;

Το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ευθύνες του παρελθόντος. Υπάρχουν πολλές διαδικαστικές και νομικές προεκτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιστεύω ότι με συντονισμένες ενέργειες που έχουν ξεκινήσει θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να υπάρξει λύση, γιατί, πράγματι, το ζήτημα των δασικών χαρτών για τα νησιά μας έχει προκαλέσει πολλές αδικίες, οι οποίες επηρεάζουν και την τοπική μας οικονομία.

Ήταν σε θετική κατεύθυνση η συνάντηση σας με τον κ. Βορίδη και τι αποκομίσατε;

Με τον κ. Βορίδη είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος LEADER. Στη Δωδεκάνησο έχουν κατατεθεί και έχουν αξιολογηθεί θετικά 18 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια με έμφαση στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Η χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή, δεν επαρκεί για την υλοποίηση όλων των επενδυτικών σχεδίων και ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διερευνηθεί η δυνατότητα να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια, ή τα περισσότερα από αυτά. Είναι ένα θέμα το οποίο μελετά το Υπουργείο και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις.

Συζητήσαμε περαιτέρω για την ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού και γενικά για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στα Δωδεκάνησα. Το Υπουργείο έχει σαφή εικόνα της κατάστασης και εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε πολλά από αυτά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν εκλογές. Είναι ώρα  όμως για κάτι τέτοιο και γιατί;

Ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει ότι είναι βαθύτατα θεσμικός και προσηλωμένος στους στόχους του και είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.Για μας, αυτό που προέχει είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και εκεί έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας. Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Για αυτό προχωράμε με συνέπεια και συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και τη μάχη της οικονομίας! Μαζί, θα τα καταφέρουμε και πάλι!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ