ΕΛΛΑΔΑ

Μίλτος Τεντόγλου: Ο «φτερωτός θεός», η καταγωγή, η ηλικία, το παρκούρ, τα 7 χρυσά μετάλλια και το «πέταγμα» στα 8.52

 

«Ξανά» στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε ο «χρυσός» Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Μόναχο και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του μήκους που κατακτά δύο σερί χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό ανοικτού.

Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του Τόκιο… πέταξε στα 8.52, στο 4ο άλμα του κάνοντας ρεκόρ αγώνων και χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, αφού προηγήθηκε, αυτό της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο βάδην στα 35 χιλιόμετρα. Ο αθλητής από τα Γρεβενά που έχει ξεχωρίσει για το χαρακτήρα του και τη χαλαρότητά του, μίλησε στις κάμερες για τον επόμενο στόχο του.

Μίλτος Τεντόγλου

«Έχω στο μυαλό μου τα… εννέα μέτρα», δήλωσε ο Μίλτος Τεντόγλου, δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό του ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2023: «Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει!». «Ήταν αυτό που ονειρευόμουνα, ένας πραγματικά πολύ καλός αγώνας που πίστευα ότι θα κερδίσω. Ο κόσμος επίσης ήταν φανταστικός και ειδικά η κερκίδα στο μήκος που ήταν όλη η οικογένεια μου και η εθνική ομάδα», πρόσθεσε.

Μίλτος Τεντόλγου: Η καταγωγή, τα παιδικά χρόνια στα Γρεβενά και η ενασχόληση με το παρκούρ

O Μίλτος Τεντόγλου που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αθλητές του στίβου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και έχει Μικρασιατική καταγωγή. Ο ίδιος μεγάλωσε στα Γρεβενά όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Στη εφηβική του ηλικία εξασκούσε ως χόμπι το παρκούρ. Ξεκίνησε το στίβο -εντελώς τυχαία- σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον παρατήρησε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητα του Τεντόγλου και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.

 

Οι πρώτες μεγάλες επιδόσεις και το «Χρυσό» στο Τόκιο

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μέτρα και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας, όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ., από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ. κατά τη διάρκεια του μίτινγκ “Παπαφλέσσια” έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ. και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

 

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Μίλτος Τεντόγλου

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ., στην 6η προσπάθειά του.

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε μία συνάντηση στίβου στην Καλλιθέα στις 26 Μάϊου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ. Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ. και 8,24 μ.

enimerotiko.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ