ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη – «Δεν υπάρχει συμμόρφωση από τον κόσμο»

Περιοριστικά μέτρα εισηγούνται οι επιστήμονες

Το «πράσινο φως» για την επιβολή μίνι lockdown έδωσε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου στα λύματα ανησυχεί τους ειδικούς. Χθες Τρίτη (28/09/2021) συνεδρίασαν οι επιδημιολόγοι και επισήμαναν ότι η Θεσσαλονίκη καταγράφει πλέον πολύ ανησυχητικά δεδομένα, ενώ οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έχουν αρχίσει να πιέζουν τα νοσοκομεία.

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας που θέτει την πόλη σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού, είναι ότι έχει ανακοπεί η πορεία των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, χωρίς να διαφαίνεται αντιστροφή αυτής της τάσης σύντομα. Χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμών και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown, όμως, φαίνεται πως είναι και η Λάρισα, όπου το ιικό φορτείο ανεβαίνει κι εκεί επικίνδυνα. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο πόλεις είναι ο μεγάλος αριθμός φοιτητών και το γεγονός ότι δεν αποφεύγονται τα «κορονοπάρτι», όπως επισημαίνει πηγή της Επιτροπής.

Λογικό το lockdown λέει ο Νίκος Καπραβέλος

«Με τόσα κρούσματα και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας είναι λογικό και επόμενο να πάμε σε μίνι lockdown» λέει στο Newsbeast και ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως συμπληρώνει: «αφού δεν υπάρχει συμμόρφωση από τον κόσμο ούτε στα μέτρα προστασίας ούτε στον εμβολιασμό κάτι πρέπει να γίνει.

Κανείς δεν θέλει να διακόπτεται η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά έχουμε ξεκινήσει ολοταχώς να πηγαίνουμε για νέα τραγωδία στην Θεσσαλονίκη»

20 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, ο ένας αρνούνταν να διασωληνωθεί

Σύμφωνα με τον κο Καπραβέλο η αύξηση των κρουσμάτων είναι εμφανής τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. « Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 γεμάτα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, 20 διασωληνωμένους, όλοι ανεμβολίαστοι. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 3 οι διασωληνωμένοι. Είναι εμφανής η διαφορά. Σε ένα μήνα από τώρα δηλαδή που θα είμαστε στο χειμώνα τι θα γίνεται στα νοσοκομεία μας; Και με τα υπόλοιπα νοσήματα τι θα γίνει; Με τα χειρουργεία; Με τους καρκίνους;»

Σημειώνεται εδώ ότι ο ένας από τους πολίτες που διασωληνώθηκαν σήμερα αρνούνταν να διασωληνωθεί μιας και είναι αρνητής του κορωνοϊού και του εμβολιασμού και χρειάστηκε τηλεφώνημα από τους γιατρούς σε συγγενή του για να πειστεί.

Ο κος Καπραβέλος τόνισε και αυτός με τη σειρά του πως η Θεσσαλονίκη «χωνεύει» αυτή τη στιγμή την επιδημιολογική έκρηξη που συμβαίνει ολόγυρα της στην Βορεια Ελλάδα.

Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Δεν βάζουμε στο νοσοκομείο μόνο Θεσσαλονικείς. Έχουν αρχίσει ήδη οι διακομιδές από νοσοκομεία σε άλλους νομούς. Σήμερα κάναμε εισαγωγές ασθενών από την Δράμα. Το νοσοκομείο εκεί ξεπέρασε το όριο. Αυτό δεν είναι ένα καλό σημάδι».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ